De afmetingen van zonnepanelen

Voordat u kunt berekenen hoeveel zonnepanelen u op uw dak kunt plaatsen, moet u eerst weten hoe groot een gemiddelde zonnepaneel is. In dit artikel leest u alles over de afmetingen van zonnepanelen.

Afmetingen zonnepanelen

Zonnepanelen hebben verschillende afmetingen. Gemiddeld gezien kunt u rekening houden met een afmeting van ongeveer 1,5 m2 per paneel. De exacte afmetingen zijn echter afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen. Het vermogen van een zonnepaneel geeft aan hoeveel stroom het zonnepaneel kan opwekken. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Hoe meer vermogen, hoe groter de zonnepaneel. Bekijk hieronder de standaard afmetingen voor een zonnepaneel per vermogen:

Soort zonnepaneelVermogenStandaard afmeting
Kleine zonnepanelen190 - 215 Wp1,58 x 0,81 meter
Normale zonnepanelen245 - 270 Wp1,65 x 1,00 meter
Grote zonnepanelen270 - 300 Wp2,00 x 1,00 meter

De meeste zonnepanelen in Nederland hebben een vermogen van 250 Wp. De standaard afmeting van deze zonnepanelen is dus 1,65 x 1,00 meter. Let op: dit is de standaard afmeting, de afmetingen van bepaalde zonnepanelen kunnen dus afwijken. Ook de dikte van zonnepanelen verschilt per geval, maar gemiddeld ligt deze tussen de 35 en 50 mm.

Vergelijk offertes van vakspecialisten

Wilt u zonnepanelen laten plaatsen op uw dak en hierdoor besparen op uw energiekosten? Vraag dan gratis én vrijblijvend offertes aan van vakspecialisten uit uw regio. Deze ervaren vakmannen zijn gespecialiseerd in het plaatsen van zonnepanelen en hebben dit binnen een mum van tijd gedaan. Door het vergelijken van offertes bespaart u bovendien op uw kosten, omdat u altijd de keuze hebt voor de beste prijs.

Afmeting zonnepanelen

Hoeveel ruimte heeft u op uw dak?

U weet nu de standaard afmetingen van zonnepanelen. Om te berekenen hoeveel zonnepanelen u kwijt kunt op uw dak, moet u ook weten hoe groot uw dak is. Het gemiddelde dakoppervlak in Nederland is 60 m2 per woning. Hoeveel zonnepanelen u kwijt kunt, hangt af van of u een schuin of plat dak heeft.

Schuin dak

Een schuin dak kan in principe volledig worden gebruikt voor zonnepanelen. Wel zijn er enkele obstakels waar u rekening mee moet houden, zoals:

  • de ruimte die eventuele dakkapellen of schoorstenen innemen, inclusief schaduwval
  • eventuele schaduwplekken van gebouwen of bomen in de omgeving
  • ligging van uw dak: de zonnepanelen kunnen het beste richting het zuiden worden geplaatst, maar een richting naar het westen of oosten is ook geschikt

Bij het plaatsen van zonnepanelen moet u altijd rekening houden met een zogenaamde no-go-zone. Dit is de afstand die verplicht tussen de zonnepanelen en de dakrand moet zitten, in verband met de harde wervelwinden die aan de dakranden ontstaan. Voor een veilige plaatsing kunt u het beste een no-go-zone aanhouden van ongeveer 20 cm.

Zonnepanelen dak

Plat dak

Zonnepanelen op een plat dak worden doorgaans in een hellingshoek geplaatst voor de hoogste opbrengst. De zonnepanelen komen dus schuin te liggen. Hierdoor kunnen de zonnepanelen niet te dicht op elkaar worden geplaatst, omdat ze dan in elkaars schaduw komen te liggen. Hoe groter de hellingshoek, hoe meer afstand u aan moet houden tussen de zonnepanelen. Ga voor een plat dak uit van een benodigde ruimte van ongeveer 2,5 m2, per zonnepaneel van 1,5 m2.

Ook bij zonnepanelen op een plat dak krijgt u te maken met een no-go-zone. Deze no-go-zone is wettelijk vastgelegd. Wanneer u de zonnepanelen zonder vergunning wilt laten plaatsen, dient u een afstand van de dakrand aan te houden die gelijk is aan de hoogte van de zonnepaneel. Is uw zonnepaneel bijvoorbeeld 50 centimeter hoog? Dan moet u dit paneel ook minstens 50 centimeter van de dakrand plaatsen. Het beste is om een minimale afstand tot aan de dakrand aan te houden van 0,5 tot 1 meter.

Afmetingen zonnepanelen woning

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

De ruimte op uw dak en de afmetingen van zonnepanelen zijn niet de enige factoren die meespelen bij het bepalen van het aantal zonnepanelen. Ook het gemiddelde energieverbruik van uw huishouden speelt een grote rol in dit verhaal. U wilt immers niet jaarlijks 4.000 kWh aan energie opwekken, terwijl u zelf slechts 2.500 kWh aan energie verbruikt. Om u te helpen, staat in de onderstaande tabel het gemiddelde energieverbruik per huishouden en de hoeveelheid zonnepanelen die u nodig heeft om dit verbruik te dekken.

Aantal personen huishoudenGem. elektriciteitsverbruik per jaar in kWhBenodigde Wp zonnepanelen om te voorzien in verbruik (kWh / 0,85)Aantal panelen (250 Wp per paneel)
12.3002.70011
23.4004.00016
34.1004.80020
44.6005.40022
55.3006.20025
65.4006.35026

Bestaat uw huishouden uit 3 personen? Dan zal uw energieverbruik waarschijnlijk liggen rond de 4.100 kWh per jaar. Om deze hoeveelheid met zonnepanelen op te wekken heeft u 20 zonnepanelen nodig. Voor een dergelijke installatie betaalt u ongeveer € 9.100, inclusief omvormer en installatiekosten. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een kleinere installatie te laten plaatsen. U vult de stroom die u tekort komt dan simpelweg aan met de reguliere stroom van uw energieleverancier.

Zonnepanelen op uw dak

U heeft nu meer inzicht in de drie factoren die voor een groot deel bepalen hoeveel zonnepanelen u kunt plaatsen: de afmetingen van zonnepanelen, de ruimte op uw dak en uw energieverbruik. Het is altijd verstandig om u persoonlijk te laten adviseren door een specialist. Zonnepanelen zijn namelijk geen regulier product en elke situatie kan verschillen. Vraag daarom tot wel 5 offertes aan van zonnepanelen specialisten uit uw regio. De offertes zijn gratis én vrijblijvend, waardoor u nergens aan vastzit.

3.8/5 - (5 stemmen)