Btw terugvragen zonnepanelen

De btw die u heeft betaald over de aanschaf en installatie van zonnepanelen mag u terugvragen van de Belastingdienst. Hierdoor kunt u tot wel honderden euro’s terugkrijgen.

Waarom?

De mogelijkheid om de btw over uw zonnepanelen terug te vragen is ontstaan na een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Een Oostenrijkse eigenaar van zonnepanelen was een rechtzaak gestart, omdat hij de btw over zijn zonnepanelen wilde terugvragen. Het tegen vergoeding terugleveren van zonnestroom aan het energienet, ook wel salderen genoemd, is immers een economische activiteit. Het Europese Hof van Justitie stelde de man in het gelijk en daarmee zijn alle bezitters van zonnepanelen, belastingtechnisch gezien, ondernemers. Deze beslissing pakt positief uit voor de eigenaren van zonnepanelen, ook in Nederland.

De regels

Aan het terugvragen van de btw voor zonnepanelen zitten enkele regels verbonden. Zo is deze regeling alleen geldig voor eigenaren die hun zonnepanelen na 20 juni 2013 hebben aangeschaft en voor eigenaren die beschikken over niet-geïntegreerde zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen die niet tegelijkertijd functioneren als dakbedekking. Het grootste deel van de zonnepanelen in Nederland zijn niet-geïntegreerde zonnepanelen. Eigenaren die wel beschikken over geïntegreerde zonnepanelen kunnen slechts een gedeelte van de btw terugvragen.
Kleine-ondernemingsregeling
In theorie zijn de eigenaren van zonnepanelen ondernemers, aangezien zij een vergoeding ontvangen voor de teruggeleverde stroom aan het net. De regels voor eigenaren van zonnepanelen zijn echter versoepeld, omdat bijna alle particulieren met zonnepanelen vallen onder de kleine-ondernemingsregeling. Hierdoor zijn ze niet verplicht om btw-aangifte te doen, tenzij het af te dragen btw bedrag hoger is dan € 1.345. In de praktijk zal dit nauwelijks voorkomen.
Btw-aangifte zonnepanelen niet verplicht
Dankzij de kleine-ondernemingsregeling zijn eigenaren van zonnepanelen niet verplicht om zich bij de Belastingdienst als ondernemer te melden. Dit betekent dat wanneer de eigenaar niets doet, in dit geval automatisch wordt ontheft van alle administratieve verplichtingen. U heeft dan echter ook geen recht op de btw-teruggave.
Btw wél terugvragen
Wilt u de btw over de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen wel terugvragen? Zolang u beschikt over een factuur waarop de btw afzonderlijk staat vermeld, is dit geen probleem. Het terugvragen van de btw is makkelijker dan u waarschijnlijk denkt en het bedrag dat u terug kunt krijgen kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

Zonnepanelen 4

Hoogte van de btw-teruggave

De btw over de aanschaf- en installatiekosten van uw zonnepanelen krijgt u niet volledig terug van de Belastingdienst. Hier gaat namelijk nog het verschuldigde btw-bedrag over de stroom die wordt geleverd aan de energiemaatschappij af. Omdat het een onmogelijke klus is om dit bedrag te berekenen, werkt de Belastingdienst met standaard bedragen, ook wel forfaits genoemd. Deze forfaits zijn afhankelijk van het vermogen van uw zonnepanelen installatie. Hieronder ziet u een overzicht van deze standaard bedragen:

Opwekvermogen in Wattpiek per jaarForfait
0 - 1000€ 20
1001 - 2000€ 40
2001 - 3000€ 60
3001 - 4000€ 80
4001 - 5000€ 100

De forfaits worden afgetrokken van de btw-teruggave over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Heeft u bijvoorbeeld een zonnepanelen installatie van 2.700 Wp en heeft u hier € 800 btw over betaald? Dan krijgt u € 800 min het forfait van € 60 terug, dus een teruggave van € 740.

Hoe vraag ik de btw over mijn zonnepanelen terug?

De btw terugvragen van zonnepanelen klinkt als een ingewikkelde klus, maar dit valt alleszins mee. Er zijn verschillende bedrijven die de btw-teruggave uit handen kunnen nemen voor een bedrag van tussen de € 100 en € 150, maar u kunt dit ook prima zelf doen.

Het terugvragen van de btw gaat in verschillende stappen. De eerste stap is om u aan te melden bij de Belastingdienst als ondernemer. Dit kunt u doen met behulp van het formulier opgaaf startende ondernemer. Vervolgens ontvangt u van de Belastingdienst een btw-nummer, inlognaam en wachtwoord om digitaal btw-aangifte te doen.

In het jaar waarin u zich aanmeldt als ondernemer bij de Belastingdienst, bent u verplicht om elk kwartaal btw-aangifte te doen. Bij uw eerste aangifte kunt u gelijk de btw voor de aankoop en installatie voor uw zonnepanelen terugvragen én het forfait invullen. Bij de btw-aangiftes in de volgende kwartalen kunt u € 0 invullen bij het forfait.

In het eerstvolgende jaar kunt u ontheft worden van uw administratieve verplichtingen. U kunt hiervoor een verzoek om ontheffing naar de Belastingdienst versturen, waarin u vraagt om per 1 januari van het komende jaar ontheft te worden van de btw-aangifte. Dit verzoek heeft geen invloed op uw teruggave.

Zonne-energie

Gunstige regeling

Omdat de eigenaren van zonnepanelen in de meeste gevallen worden gezien als ‘kleine ondernemers’, is deze regeling erg gunstig. Als u zonnepanelen heeft aangeschaft is deze teruggave van de btw een grote financiële meevaller, mits u hiervan aangifte wilt doen. Als u geen zin heeft in deze administratieve verplichtingen, hoeft u helemaal niets te doen. Deze regeling is hiermee gunstig voor alle eigenaren van zonnepanelen.

2.5/5 - (2 stemmen)