Dakpan zonnepanelen

Vindt u zonnepanelen niet mooi, maar wilt u wel profiteren van de besparing op uw energierekening? Geen probleem, tegenwoordig zijn er dakpan zonnepanelen die er een stuk mooier uitzien. Lees hier meer over dakpan zonnepanelen.
dakpan zonnepanelen

Dakpan zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen is een duurzame investering, waarmee u, dankzij de besparing op uw energierekening, ook nog eens veel winst kan behalen. Veel mensen vinden de grote zonnepanelen op hun dak echter niet mooi en kopen ze daarom niet. Fabrikanten hebben hierop gereageerd en zo is de dakpan zonnepaneel ontstaan. Dakpan zonnepanelen zijn dakpannen met geïntegreerde zonnepanelen. Deze dakpan zonnepanelen zijn qua uiterlijk een stuk fraaier dan de traditionele zonnepanelen.

Soorten dakpan zonnepanelen

Inmiddels zijn er twee soorten dakpan zonnepanelen. Deze modellen zien er anders uit en hebben ook andere eigenschappen. Hieronder worden deze twee soorten beschreven.

Op 4 dakpannen

De eerste variant is een zonnepaneel ter grootte van vier dakpannen. Dit paneel wordt over of tussen de bestaande dakpannen geplaatst. De panelen gaan zo mee met de vorm van de dakpannen, waardoor de zonnepanelen een mooi geheel vormen met de rest van het dak. Het nadeel is alleen wel dat er kleine reepjes schaduw kunnen ontstaan, door de bovenliggende panelen.

zonnepanelen dakpannen

Geïntegreerde dakpan zonnepaneel

De tweede variant is de geïntegreerde dakpan zonnepaneel. Dit zijn dakpannen, waarin een zonnepaneel is verwerkt. Dit is een compacte variant van de dakpan zonnepaneel en wordt over het algemeen het mooist gevonden. De zonnepanelen vallen nu veel minder op. Vooral bij nieuwbouwwoningen zijn geïntegreerde dakpan zonnepanelen mooi te verwerken in het dak, er worden vaak dakpannen gebruikt in dezelfde kleur als de zonnepanelen. Deze geïntegreerde panelen zijn alleen nog in donkere kleuren verkrijgbaar, dus de panelen staan vaak het mooist op een donkergekleurd dak.

zonnepanelen dakpan

Voordelen dakpan zonnepanelen

Het grootste voordeel van de zonnepaneel dakpan is de uitstraling. Het paneel gaat op in de andere dakpannen en valt daarom minder of niet op. Met name als u donkere, keramische dakpannen heeft. Hiernaast zijn de panelen kleiner en lichter, waardoor er geen aanpassingen hoeven te worden gedaan aan de constructie van het dak. Verder kunnen deze panelen op de reguliere omvormers worden aangesloten en hebben ze, net als zonnepanelen, een lange levensduur van 20 tot 30 jaar.

Nadelen dakpan zonnepanelen

De dakpan panelen hebben echter ook nadelen. Doordat er nu meer en kleine zonnepaneeltjes worden gebruikt, is er meer aansluitingsmateriaal nodig. Bovendien heeft ieder paneeltje een eigen connector nodig, hiermee worden de zonnepanelen aangesloten op de omvormer. Dit resulteert in hogere zonnepanelen prijzen. Met name de geïntegreerde dakpan zonnepaneel is prijzig, omdat dit allemaal losse dakpannen zijn. De dakpan zonnepanelen zijn ongeveer anderhalf tot twee keer zo duur als normale zonnepanelen. Het voordeel is wel dat u gelijk nieuwe dakpannen heeft.

Als u dus graag zonnepanelen wilt, maar de standaard panelen niet mooi vindt, kan u dus voor de dakpan zonnepanelen gaan. Er zijn twee varianten, een paneel ter grootte van vier dakpannen of panelen ter grootte van één dakpan. Aan u de keus.

zonnepanelen op dak

2.7/5 - (22 stemmen)