Het eerste zonnefietspad in Nederland

Het eerste element van de SolaRoad, een wegdek dat zonne-energie opwekt, is geplaatst. Het zonnefietspad krijgt een lengte van 100 meter.

Het eerste ‘zonnefietspad’ in Nederland

In Krommenie, in de provincie Noord-Holland, is het eerste element van het eerste zonnefietspad genaamd de SolaRoad, geplaatst. Het test traject zal een lengte van honderd meter krijgen. De pilot van de SolaRoad bestaat slechts uit 100 meter, maar uiteindelijk is het de bedoeling om honderden kilometers van deze zonnewegen aan te leggen.

De SolaRoad

De SolaRoad is een fietspad met zonnecellen (zonnecellen zitten ook in zonnepanelen). Het bestaat uit betonnen modules met een glazen toplaag. Onder deze toplaag zitten silicium zonnecellen die het zonlicht opvangen en omzetten in elektriciteit. Door de modules te verbinden aan het elektriciteitsnet kan de weg in de toekomst elektriciteit opleveren en hiermee bijvoorbeeld straatverlichting en de omringde huizen voorzien van stroom. Hiermee is het het eerste stuk wegdek dat elektriciteit produceert met zonnecellen gelegd. Men denkt dat de SolaRoad weleens de uitvinding van de eeuw zou kunnen zijn.

Samenwerking

Het zonnefietspad is een samenwerkingsproject tussen de provincie Noord-Holland en de bedrijven Ooms en Imtech en wordt door TNO ontwikkeld. De SolaRoad sluit goed aan op twee thema’s die hoog in het vaandel staan bij de provincie, namelijk:

    • duurzaamheid: de provincie heeft zichzelf het doel opgelegd om in 2020 16% van alle energie, duurzaam te laten produceren.
    • innovatie: de provincie vindt het belangrijk om innovatie te stimuleren.

Amerika

In Amerika is een soortgelijk project aan de gang, genaamd de Solar Roadways. Het Amerikaanse project is wel een stuk groter en heeft betrekking op de snelwegen van het hele land. De Solar Roadways zijn ook een stuk geavanceerder, er zitten namelijk ook verwarmingselementen in zodat er geen sneeuw of ijs op het wegdek blijft liggen. Ook bevat het wegdek LED lampen die de verkeersborden zullen vervangen. Het zal waarschijnlijk nog wel een tijdje duren voordat de Solar Roadways werkelijkheid zullen worden. Voor het financieren van de Solar Roadways is er crowdfunding actie ingeschakeld. Door middel van crowdfundig is er al 2,2 miljard dollar opgehaald. Hierdoor is Nederland dus het eerste land met een zonnepanelen weg!

Rate this post