Zelf energie opwekken

Energie, we verbruiken het allemaal. De meeste huishoudens nemen hun energie af van energiemaatschappijen. Met alle technologieën van tegenwoordig is het zelf opwekken van energie echter ook een realistische optie. En dit kan bijzonder voordelig zijn.

Voordelen van zelf energie opwekken

Het zelf opwekken van energie vraagt om een eenmalige investering, maar u krijgt hier veel voor terug. Zo kan het zelf opwekken van energie u de volgende voordelen opleveren:

  • besparen op uw energierekening
  • bijdragen aan duurzaamheid door een vermindering van de CO2-uitstoot
  • het verhogen van uw woningwaarde
  • u wordt onafhankelijker van energiemaatschappijen en de mogelijke stijgende energieprijzen in de toekomst

Deze voordelen maken het zelf opwekken van energie een verstandige en aantrekkelijke investering.

Zelf energie opwekken

Zelf energie opwekken: de beste manier

Het zelf opwekken van energie kan u dus veel voordelen opleveren. Weet u op welke manieren u zelf energie kunt opwekken? Dit doet u door het nemen van een de volgende maatregelen:

  • zonnepanelen
  • zonneboiler
  • windmolen
  • warmtepomp
  • HRe-ketel

Hieronder leest u meer over deze mogelijkheden.

Zonnepanelen

Zonnepanelen wekken stroom op door gebruik te maken van zonlicht. Hierdoor is de opgewekte energie duurzaam en zorgt het ook nog eens voor een besparing op uw energierekening. De afgelopen jaren is het aantal zonnepanelen in Nederland al explosief gegroeid en de verwachting is dat deze groei alleen maar doorzet. Volgens marktonderzoeker GfK wil 10% van de huishoudens in Nederland zonnepanelen laten installeren in 2015. Steeds meer mensen zien dus de voordelen van zonnepanelen in. Ook de investering in zonnepanelen is te overzien. Voor een systeem van 10 zonnepanelen betaalt u gemiddeld zo’n € 5.000, inclusief installatiekosten. Deze investering heeft u gemiddeld binnen 10 jaar weer terugverdiend, dankzij de besparing op uw energierekening. Zonnepanelen gaan tegenwoordig makkelijk 25 jaar mee, dus de winst is groot.

Zonnepanelen huis 2

Zonneboiler

Een zonneboiler werkt, net als zonnepanelen, op zonne-energie, maar produceert warm water in plaats van elektriciteit. Door de warmte van de zon wordt het leidingwater in de zonneboiler opgewarmd en opgeslagen tot gebruik. Met een zonneboiler bespaart u gemiddeld tussen de 100 en 285 m3 aan aardgas per jaar, wat een besparing van € 65 tot wel € 185 op uw energierekening kan betekenen.

Windmolen

Het vlakke landschap en winderige klimaat maakt Nederland de perfecte omgeving voor windmolens. De grote windturbines die in windparken verspreid over Nederland staan, zijn ons dan ook niet onbekend. Ook particulieren kunnen windmolens gebruiken om zelf energie op te wekken. Momenteel ligt het rendement van deze kleine windmolens echter nog niet hoog genoeg om deze investering interessant te maken. Als particulier is een investering in zonnepanelen daarom financieel aantrekkelijker.

Warmtepomp

Een warmtepomp ontrekt warmte uit de omgeving, bijvoorbeeld uit lucht, water of uit de grond, en gebruikt deze warmte voor het verwarmen van een woning en/of tapwater. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Deze warmtepompen verschillen veel in werking, installatiemethode en daarom ook in prijs. Warmtepompen zijn over het algemeen duur in aanschaf; denk aan prijzen van € 4.000 tot wel € 25.000. Een warmtepomp werkt het beste in combinatie met lage temperatuur verwarming, zoals vloer- of wandverwarming, en is dan ook vooral geschikt voor woningen die beschikken over goede isolatie.

Warmtepomp

HRe-ketel

Beschikt u over een oude en onzuinige cv-ketel? Dan kunt u veel winst behalen met een HRe-ketel. Deze combiketel is niet alleen energiezuinig in het verwarmen van uw woning en tapwater, maar hiermee wekt u ook elektriciteit op door de geïntegreerde heteluchtmotor. Zodra de ketel aanslaat begint de ketel met verwarmen, maar ook met het opwekken van stroom. De opgewekte stroom die u niet zelf gebruikt kunt u, net als bij zonnepanelen, terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde stroom wordt verrekend met de stroom die u afneemt van uw energieleverancier. Met een HRe-ketel bespaart u dus op gas- én stroomkosten.

Samen energie opwekken

Heeft u weinig mogelijkheden om zelf energie op te wekken, omdat u bijvoorbeeld in een huurhuis, flatgebouw of monumentaal pand woont? Er zijn verschillende projecten actief, waarin u kunt bijdragen aan de opwekking van duurzame energie, zonder zelf aanpassingen te doen aan uw woning. U koopt simpelweg een stukje windmolen of een zonnepaneel uit een wind- of zonnepark. De opbrengst hiervan wordt financieel met u verrekend. Zo kunt u met een kleine investering toch bijdragen aan een schoner milieu.

Windturbine

Rate this post