Energielabel woning

Een energielabel voor een woning laat in één oogopslag zien hoe energiezuinig een woning is. Dit is handige informatie voor woningeigenaren, maar ook voor toekomstige kopers of huurders. Hoe komt u aan een energielabel voor uw huis en wanneer is een energielabel verplicht?

Wat betekent een energielabel voor een woning?

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Het energielabel loopt van klasse A (meest energiezuinig) tot G (minst energiezuinig). Het type woning wordt meegenomen in het bepalen van het energielabel. Een klein appartement heeft dus niet automatisch een beter energielabel dan een groot vrijstaand huis. Het doel van dit energielabel is om eigenaren van woningen of gebouwen bewust te maken van de hoeveelheid energie die ze verbruiken in hun woning. Dit inzicht kan woningeigenaren motiveren om energiebesparende maatregelen uit te voeren aan hun woning.

Energielabel woning

Verplicht

Vanaf 1 januari 2015 zijn woningeigenaren verplicht om een energielabel te overhandigen bij de verkoop of verhuur van een woning. Woningeigenaren die nog niet over een geregistreerd energielabel beschikken, krijgen in januari of februari 2015 een voorlopig energielabel thuisgestuurd. Het voorlopige of huidig geregistreerde energielabel van een woning kunt u opzoeken via zoekuwenergielabel.nl. Dit voorlopige energielabel is gebaseerd op informatie uit openbare gegevens, zoals het bouwjaar, de oppervlakte en het type woning. Wanneer woningeigenaren hun woning gaan verkopen of verhuren, zijn ze verplicht om dit voorlopige energielabel om te zetten in een denitief energielabel. Dit kunnen huiseigenaren zelf digitaal doen. Wanneer huiseigenaren bij de verkoop of verhuur van hun woning níét beschikken over een definitief energielabel, lopen zij het risico om een boete te krijgen van maximaal € 405.

Woningeigenaren die in het verleden al een energielabel voor hun woning hebben aangevraagd, hoeven dit niet nogmaals te doen, tenzij dit energielabel is verlopen. De energielabels zijn 10 jaar geldig.

De procedure

Om het voorlopige energielabel om te zetten in een definitief energielabel, kunnen huiseigenaren met hun DigiD inloggen op energielabelvoorwoningen.nl. Via deze applicatie kunnen eigenaren hun woninggegevens controleren en aanpassen. Voor sommige gegevens zijn er digitale bewijsstukken nodig, zoals een factuur of een foto van bijvoorbeeld een cv-ketel. Deze gegevens worden vervolgens gecontroleerd door een erkend deskundige. Na akkoord ontvangt de huiseigenaar het definitieve energielabel. Het aanvragen van een definitief energielabel zal naar verwachting enkele tientjes gaan kosten.

Energielabel woning

Niet tevreden met uw energielabel?

Bent u het niet eens met het definitieve energielabel dat aan uw woning is toegekend? Dan kunt u contact opnemen met de deskundige die uw woning heeft gekeurd. Mocht u er dan nog niet uitkomen, dan kunt u een klacht indienen bij de Geschillencommissie Energielabel.

Bent u het wel met uw energielabel eens, maar valt het toch tegen? Door het nemen van energiezuinige maatregelen kunt u het energielabel van uw woning verbeteren. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen of door isolerende maatregelen te nemen, bijvoorbeeld het plaatsen van dubbel glas. Hier heeft u, dankzij de lagere energiekosten, profijt van én uw woning wordt ook nog eens aantrekkelijker voor eventuele toekomstige kopers.

Rate this post