Flexibele en oprolbare zonnepanelen

Naast de zware en stevige zonnepanelen die op daken worden geplaatst, zijn er nu ook flexibele zonnepanelen. Deze flexibele zonnepanelen zijn oprolbaar, licht van gewicht en geschikt voor talloze toepassingen.

Wat zijn flexibele zonnepanelen?

Het woord zegt het al, flexibele zonnepanelen zijn zonnepanelen die kunnen buigen. Deze eigenschap maakt de zonnepaneel zeer geschikt om verwerkt te worden in toepassingen als zonneschermen of zelfs koptelefoons. Ook kunnen de zonnepanelen goed worden geplaatst op minder vlakke ondergronden, zoals het dak van een caravan of op dakpannen. Het oprolbare zonnepaneel heeft een soortgelijke werking als een traditioneel zonnepaneel. De voornaamste verschillen zijn terug te vinden in het productieproces.

Productieproces

De flexibele zonnepanelen worden, net als de traditionele zonnepanelen, gemaakt van het materiaal silicium. Het productieproces verschilt echter. Allereerst komt er geen glas aan te pas tijdens de productie. De flexibele zonnepanelen zijn namelijk een folie, waardoor zij ook hun buigzame eigenschap krijgen én een stuk lichter zijn dan de traditionele zonnepanelen. De flexibele zonnepanelen starten als een rol aluminiumfolie. Deze rol gaat door een pers waardoor er vervolgens laagjes overheen worden aangebracht van lichtdoorlatend folie en silicium, het materiaal dat zonlicht omzet in stroom. Wanneer het zonnepaneel bijna klaar is, wordt het nog ingepakt in twee lagen kunststof om het te beschermen. Dit maakt het zonnepaneel zeer sterk, waardoor u er zelfs overheen kunt lopen. Tijdens de productie van de flexibele zonnepanelen komen er geen zware metalen aan te pas en het productieproces is over het algemeen dan ook energiezuiniger, goedkoper en duurzamer dan dat van de traditionele zonnepanelen.

SOLOPOWER

Efficiëntie

Qua efficiëntie loopt het flexibele zonnepaneel nog wat achter op het traditionele zonnepaneel, maar het flexibele zonnepaneel biedt daarentegen veel praktische voordelen, waardoor het in bepaalde situaties een perfecte uitkomst kan zijn. Zo zijn oprolbare zonnepanelen dankzij hun lichte, sterke en buigzame eigenschappen perfect voor situaties waarin traditionele zonnepanelen geen optie zijn, zoals op de boot, caravan, camper of auto.

Boot zonnepanelen

Toepassingen

Omdat de flexibele zonnepanelen buigzaam en oprolbaar zijn, kunnen ze geplaatst worden op ondergronden die bol lopen. De flexibele zonnepanelen zijn hierdoor perfect voor op een boot, camper of caravan. Daarnaast zijn de flexibele zonnepanelen minder kwetsbaar en kunt u er overheen lopen, wat erg handig is wanneer de zonnepanelen op bijvoorbeeld het dek van een boot liggen. Omdat ze zo licht zijn kunnen ze daarnaast makkelijk worden verplaatst. Zo kunt u eenvoudig een losse zonnepaneel meenemen naar de camping om hier uw telefoon of laptop op aan te sluiten. Maar de zonnepanelen kunnen ook goed verwerkt worden in andere toepassingen, zoals in zonneschermen, gevels of zelfs rugtassen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Om te voorkomen dat de zonnepanelen wegwaaien, is het belangrijk dat ze goed worden vastgemaakt. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor. Zo worden sommige zonnepanelen geleverd met een plaklaag, kan het paneel worden vastgeklikt met knopjes of kunnen sommige panelen zelfs worden vastgeritst.

Zonnepanelen gevel

Flexibele zonnepanelen: iets voor u?

Wilt u zelf duurzame energie opwekken? Als u zonnepanelen op het dak van uw woning kunt en wilt plaatsen, dan raden wij aan om te kiezen voor de traditionele zonnepanelen. Deze zonnepanelen bieden nu nog de hoogste opbrengst. Bent u echter op zoek naar zonnepanelen die u makkelijk mee kunt nemen op vakantie en die u overal kwijt kunt. Dan zijn flexibele zonnepanelen voor u de beste optie. Duurzame energie is nog nooit zo flexibel geweest!

3.3/5 - (15 stemmen)