Gemiddeld energieverbruik

Het gemiddelde energieverbruik is handig om te weten. U kunt hiermee bijvoorbeeld zien of u meer of juist minder energie gebruikt dan gemiddeld. In dit artikel ziet u een overzicht van het gemiddelde energieverbruik per huishouden én van de gemiddelde energieprijzen.

Gemiddeld energieverbruik

Het gemiddelde energieverbruik is handige informatie om te gebruiken voor verschillende doeleinden. Verandert bijvoorbeeld de samenstelling van uw huishouden en wilt u uw nieuwe energieverbruik en bijbehorende kosten inschatten? Of wilt u zonnepanelen aanschaffen en wilt u weten hoeveel zonnepanelen passen bij uw verbruik? Voor dit soort zaken kunt u kijken naar het gemiddelde energieverbruik. Ook kunt u zien hoe u met uw eigen energieverbruik scoort ten opzichte van het gemiddelde. Misschien ligt uw energieverbruik wel een stuk hoger dan het gemiddelde, waardoor het verstandig kan zijn om te kijken op welke punten u kunt besparen. Ligt uw energieverbruik lager dan het gemiddelde? Dan weet u dat u op het goede pad zit.

Gemiddeld stroomverbruik

Het stroomverbruik is afhankelijk van meerdere factoren. Van belang is bijvoorbeeld de grootte van uw huishouden, de energiezuinigheid van elektrische apparaten, maar uiteraard ook van uw leefgedrag. Een gezin van 5 personen dat vaak thuis is en voornamelijk oudere elektrische apparaten in huis heeft staan, zullen vanzelfsprekend meer stroom verbruiken dan een huishouden dat bestaat uit 2 personen die beiden fulltime werken, beschikken over energiezuinige apparaten én zonnepanelen op het dak. Een indicatie van het gemiddelde stroomverbruik per jaar per huishouden ziet u hieronder:

Aantal personen in huishoudenGemiddeld stroomverbruik per jaar in kWh
12.300
23.400
34.100
44.600
55.300
65.400

Zit u ver boven dit gemiddelde stroomverbruik? Dan kan het verstandig zijn om eens kritisch te kijken naar uw verbruik. Heeft u bijvoorbeeld veel energieslurpers in huis staan of gebruikt u simpelweg meer apparaten dan gemiddeld? Om elektriciteitskosten te besparen kunt u nadenken over het nemen van energiebesparende maatregelen, zoals het kopen van zonnepanelen, het plaatsen van led-verlichting en/of het kopen van apparaten met een zuinig energielabel.

Wat kunt u met 1 kWh stroom?

Bovenstaande getallen voor het gemiddelde energieverbruik zeggen de meeste mensen vrij weinig. Om hier een beter beeld bij te krijgen, ziet u hieronder wat u kunt doen met 1 kWh aan stroom:

  • 4 avonden televisie kijken
  • 10 uur de computer gebruiken
  • 20 maaltijden opwarmen in de magnetron
  • 30 uur uw koelkast laten koelen en vriezen

Computer

Gemiddeld gasverbruik

Het gasverbruik maakt doorgaans een groot deel uit van uw energierekening. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 1.600 m3 gas per jaar. Om echter een goede vergelijking te kunnen maken met uw eigen gasverbruik wordt er rekening gehouden met het type woning. Een flat zal bijvoorbeeld vaak een lager gasverbruik hebben, dan een vrijstaande woning. Hieronder ziet u het gemiddelde gasverbruik per type woning:

Type woningGemiddeld gasverbruik per jaar in m3
Flat1.025
Tussenwoning1.425
Hoekwoning1.625
2 onder 1 kap2.025
Vrijstaand2.650

Het gasverbruik hangt, naast van het type woning, ook af van het bouwjaar van de woning. Zo beschikken nieuwbouwwoningen vaak over aanzienlijk betere isolatie, dan oudere woningen. Woont u in een oudere woning en merkt u dat uw gasverbruik hoger ligt dan gemiddeld door de slechte isolatie? Dan kan het lonen om uw woning beter te isoleren door bijvoorbeeld isolatieglas te plaatsen of uw dak te isoleren. Deze investeringen zijn vaak, dankzij de besparing op de energierekening, snel weer terugverdiend. Uw gasverbruik heeft daarnaast ook veel te maken met uw leefgedrag. Door bijvoorbeeld simpelweg de verwarming wat lager te zetten, een paar minuten korter te douchen en ‘s avonds en ‘s nachts de gordijnen en/of rolluiken te sluiten, kunt u bijvoorbeeld al veel op uw gasrekening besparen.

Wat kunt u met 1 m3 gas?

Bovenstaande getallen zijn interessant, maar ook interessant is om te weten wat u kunt doen met 1 m3 gas. Met 1 m3 gas kunt u ongeveer:

  • 1 keer in bad
  • 1 uur uw huis warm stoken in de winter
  • 3 keer douchen
  • 50 keer uw handen wassen

douchen

Energieprijzen

Het is prettig om meer inzicht te hebben in uw energieverbruik, maar hoeveel kost deze energie nu eigenlijk? Het tarief dat een huishouden betaalt voor het stroom- en gasverbruik verschilt per huishouden. Dit tarief kan namelijk per energieleverancier verschillen. De gemiddelde energieprijzen in 2014 zijn als volgt:

Stroomprijs

Voor stroom betaalt u in 2014 gemiddeld € 0,23 per kWh. Dit is inclusief btw en energiebelasting, maar exclusief de teruggave van de energiebelasting. Naast dit tarief per kWh, betalen huishoudens ook een vast bedrag per jaar voor de elektriciteitsaansluiting. Deze kosten liggen gemiddeld rond de € 290 per jaar, inclusief btw.

Gasprijs

De gemiddelde gasprijs in 2014 is € 0,65 per m3 gas. Dit tarief is inclusief btw en energiebelasting. Daarnaast betaalt u gemiddeld nog zo’n € 215 per jaar aan vaste kosten voor uw gasaansluiting.

Besparen op uw energieverbruik

Het naar beneden brengen van uw energieverbruik is niet alleen gunstig voor het klimaat, maar ook voor uzelf. De goedkoopste energie is immers de energie die u niet gebruikt. Het besparen van energie kan door middel van ingrijpende maatregelen, bijvoorbeeld het vervangen van uw cv-ketel of het plaatsen van een zonneboiler, maar ook door kleine veranderingen, zoals het halen van stekkers uit de stopcontacten wanneer u het apparaat niet gebruikt of het dichten van naden en kieren in huis. Met deze en andere energiebesparende maatregelen kunt u niet alleen uw steentje bijdragen aan een schoner milieu, maar ook zelf veel winst behalen. Een win-winsituatie dus.

Rate this post