Gewicht zonnepanelen

Zonnepanelen op een dak zijn zeker de moeite waard, echter kan niet ieder dak het gewicht van de zonnepanelen dragen. In dit artikel bespreken we het gewicht van zonnepanelen.

Vraag offertes aan en bespaar

Wanneer u zonnepanelen wil laten plaatsen, is het verstandig om te kijken naar verschillende vakspecialisten. Deze tijdrovende klus nemen wij eenvoudig voor u uit handen. Vraag hier tot wel 5 offertes aan van betrouwbare zonnepanelen specialisten uit uw regio. Bekijk de prijzen, werkzaamheden en vergelijk keurmerken, zoals DEPK, en kies de vakspecialist die bij u past. De aanvraag is bovendien gratis en vrijblijvend, waardoor u alle vrijheid heeft om uw keuze te maken.

Gewicht zonnepanelen

Een standaard zonnepaneel op een aluminium frame weegt ongeveer 10 tot 25 kilo per vierkante meter. Om te kijken of uw dak de zonnepanelen kunnen dragen, is het belangrijk niet enkel op het gewicht van de panelen zelf te letten. U moet ook rekening houden met het gewicht van de dakdekkers en het ballast. De meeste daken kunnen zonnepanelen gewoon dragen, maar sommige verouderde daken niet. Als u zeker van uw zaak wilt zijn, kunt u altijd een constructeur inschakelen.

Ballast plat dak

Zonnepanelen op een plat dak staan over het algemeen schuin. Doordat de panelen schuin staal, vangen ze veel wind. Om te voorkomen dat de zonnepanelen wegwaaien, moeten ze worden vastgezet met constructiemateriaal, ook wel ballast genoemd. Ballast kan bijvoorbeeld grind of tegels zijn. De benodigde ballast hangt met name af van de windzone waarin uw woning zich bevindt en de hoogte van uw dak. Over het algemeen heeft het ballast een gewicht van 20 tot 50 kilo per vierkante meter.

Gewicht zonnepanelen

Uw dak te zwak?

Als u tot de conclusie bent gekomen dat uw dak het gewicht van het aantal gewenste zonnepanelen niet kan dragen, zijn er een drietal zaken die u kunt ondernemen:

  • dak vervangen
  • licht gewicht panelen
  • dakpan zonnepanelen

Hieronder zullen deze drie acties kort worden toegelicht.

Dak vervangen

De meest voor de hand liggende optie is wellicht het dak vervangen. Als u dak zo zwak is, dat het geen zonnepanelen kan dragen, is het dak waarschijnlijk verouderd. U kunt uw dak laten vervangen en gelijk zonnepanelen erop laten plaatsen.

Licht gewicht panelen

Tegenwoordig zijn er enkele bedrijven die speciale lichtgewicht zonnepanelen maken. Deze zonnepanelen wegen maar 10 kilo per vierkante meter. Mocht u dak dus de normale zonnepanelen net niet houden, kies dan voor de lichte zonnepanelen.

Dakpan zonnepanelen

Als laatste kunt u ook gaan voor dakpan zonnepanelen. Dit zijn kleine paneeltjes gebakken in een dakpan. Uw huidige dakpan wordt dan vervangen voor een dakpan met een geïntegreerde zonnepaneel. Zonnepanelen in dakpannen wegen in totaal minder, doordat de panelen een onderdeel van de dakpan zijn. In verhouding tot uw oude dakpannen, komt er dus maar weinig extra gewicht bij. Bovendien is er geen ondersteuningsconstructie nodig. Ook is er bij dakpan zonnepanelen de mogelijkheid om een kleiner oppervlak zonnepanelen te nemen.

Doorsnee daken kunnen over het algemeen dus zonnepanelen gewoon dragen, maar sommige oudere woningen niet. Controleer dit van te voren, het is namelijk uw eigen verantwoordelijkheid. Mocht uw dak zonnepanelen niet kunnen dragen, ga dan voor lichte zonnepanelen of dakpan zonnepanelen.

dakpan zonnepaneel

3.2/5 - (16 stemmen)