Zonnepanelen financieren

Zonnepanelen zijn een grote investering en een beetje hulp bij de financiering kunnen veel mensen dan ook goed gebruiken. Er zijn verschillende opties voor het financieren van zonnepanelen. Lees hier meer over deze mogelijkheden.

Spaargeld

Het kopen van zonnepanelen met uw spaargeld is de beste optie om zonnepanelen te financieren. U hoeft dan namelijk geen lening af te sluiten en dus ook geen rente te betalen, wat u op lange termijn veel geld scheelt. Het investeren in zonnepanelen is financieel aantrekkelijker dan het geld laten staan op uw spaarrekening. Een investering in zonnepanelen is namelijk vergelijkbaar met een rente van 6% op een spaarrekening, zelfs 7% als u de betaalde btw over de zonnepanelen terugvraagt van de Belastingdienst. Probeer maar eens een bank te vinden die u dit rentepercentage over een spaarrekening kan bieden. Binnen gemiddeld 10 jaar heeft u uw investering in zonnepanelen terugverdiend en is alle opbrengst na deze periode pure winst.

Groene lening

Beschikt u zelf niet over voldoende vermogen om een zonnepanelen systeem aan te schaffen? Wanneer u geld wilt lenen voor duurzame maatregelen aan uw woning, bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler of een isolerende maatregel, kunt u gebruik maken van een ‘groene lening’. U leent dan geld tegen aantrekkelijke rentepercentages. Een voorbeeld van zo’n lening is de Energiebespaarlening, een initiatief van de SVn, Rijksoverheid, Rabobank en ASN Bank. Bij deze lening kunt u minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 lenen voor een rentepercentage dat momenteel varieert van 3% tot 3,5%. Omdat zonnepanelen worden gezien als een verbetering aan de woning, is deze lening in de meeste gevallen fiscaal aftrekbaar.

Zonnepanelen installeren

Hypotheek

Als u nog wat extra ruimte heeft in uw hypotheek, is het een optie om de zonnepanelen hierin onder te brengen. Het grote voordeel hiervan is dat u profiteert van de hypotheekrenteaftrek. Het onderbrengen van zonnepanelen in uw hypotheek dient u vooraf te overleggen met de geldverstrekker. Heeft u geen extra ruimte in uw hypotheek en wilt u uw zonnepanelen toch op deze manier financieren? Houd dan rekening met extra kosten voor het verhogen van uw hypotheek, zoals taxatie- en notariskosten.

Collectief

Bent u van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Vraag dan altijd rond in uw buurt of er meer geïnteresseerden zijn. Als u met meerdere huishoudens in uw buurt collectief zonnepanelen aanschaft, kunt u een grote order plaatsen en hierdoor profiteren van flinke kortingen. Zo bent u samen met uw buren voordeliger uit.

Zonnepanelen huizen

Subsidies

Zonnepanelen zijn een duurzame maatregel en daarom kunt u in aanmerking komen voor een subsidie. Hoewel de landelijke subsidieregeling is afgelopen, hanteren verschillende gemeenten nog wel lokale subsidieregelingen. Om te kijken of er subsidies mogelijk zijn in uw gemeente, raadpleegt u de Energiesubsidiewijzer.
Naast een eventuele subsidie, kunt u tot 1 juli 2015 sowieso profiteren van een voordelig btw-tarief. In plaats van 21%, betaalt u slechts 6% btw over de arbeidskosten als u uw zonnepanelen voor juli 2015 laat installeren.

Zonnepanelen op uw dak

Zoals u ziet zijn er veel opties voor de financiering van zonnepanelen. Of u de zonnepanelen nu uit eigen middelen betaalt of hiervoor een lening afsluit, het is altijd verstandig om zonnepanelen zo voordelig mogelijk aan te schaffen. Kijk dus goed naar de mogelijkheden voor subsidies, btw-regelingen, een collectief én vergeet vooral niet om offertes van meerdere zonnepanelen specialisten met elkaar te vergelijken. Zo ziet u snel wie u de scherpste tarieven biedt en voorkomt u dat u onnodig te veel geld betaalt voor uw zonnepanelen.

4/5 - (1 stemmen)