De meest efficiënte zonnepanelen ter wereld

Australische wetenschappers hebben nieuwe zonnecellen ontwikkeld die een recordefficiëntie behalen. De zonnecellen kunnen 40% van het opgevangen zonlicht omzetten in elektriciteit, in plaats van de 15% tot 20% efficiëntie die traditionele zonnepanelen gemiddeld behalen.

Nieuwe techniek

De ontwikkelingen binnen de zonne-industrie gaan hard en zonnepanelen worden steeds efficiënter. Australische wetenschappers hebben onlangs de beste zonnecel ter wereld ontwikkeld met een efficiëntie van wel 40%. Bij de nieuwe ontwikkeling worden zonnecellen op een andere manier gebruikt, wat een stuk rendabeler blijkt te zijn. Bij de traditionele zonnepanelen wordt het zonlicht opgevangen door enkele zonnecellen. Bij de nieuwe techniek bestaat de zonnecel uit 4 kleinere zonnecellen, die ieder gespecialiseerd zijn om een bepaald deel van het zonlicht om te zetten in energie. Hierdoor werken de zonnecellen beter met elkaar samen, waardoor wel 40% van het zonlicht omgezet kan worden in elektriciteit.

Getest in de buitenlucht

In de afgelopen jaren werden er al zonnepanelen ontwikkeld met een efficiëntie van wel 44%. Deze zonnepanelen werden echter in laboratoria getest onder perfecte omstandigheden. De nieuwe zonnepanelen zijn in de buitenlucht in Sydney getest en de efficiëntie is later ook bevestigd in een outdoor testomgeving in de Verenigde Staten.

Zonnepanelen

Toegankelijk voor de commerciële zonne-industrie

Bij het onderzoek werden commerciële zonnepanelen op een nieuwe manier toegepast. Hierdoor ligt de efficiëntie van de zonnepanelen ruim 2 keer zo hoog in vergelijking met de traditionele zonnepanelen die gemiddeld een efficiëntie van 15% tot 20% hebben. Deze techniek is toegankelijk voor de zonne-industrie. Martin Green, hoofdonderzoeker bij het project, is erg tevreden met de resultaten en verwacht dat consumenten in de toekomst kunnen profiteren van deze ontwikkeling.

Hoger rendement

De zonne-industrie is een markt waarin de laatste jaren veel onderzoek is gedaan. Hierdoor zijn de technologieën snel ontwikkeld en zijn zonnepanelen in de laatste jaren een stuk efficiënter én goedkoper geworden. Hierdoor ligt het rendement hoger en is de investering in zonnepanelen tegenwoordig vaak binnen 10 jaar al terugverdiend. Deze nieuwe ontwikkeling heeft een positief effect op de terugverdientijd en kan betekenen dat de terugverdientijd van zonnepanelen hierdoor zelfs gehalveerd kan worden.

3/5 - (2 stemmen)