-
20.000 projecten gerealiseerd
-
300 vertrouwde specialisten
Er zijn steeds meer grootschalige projecten die met zonne-energie bijdragen aan een duurzame wereld. Deze zonneparken zijn soms erg bijzonder. De top 8 van opmerkelijkste zonneparken ter wereld ziet u hier.
Zonnepanelen nemen belangrijke ruimte in beslag? Niet in India! Het plaatsen van zonnepanelen boven kanalen is daar de normaalste zaak van de wereld. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar levert ook veel andere voordelen op. Door de schaduw van de zonnepanelen gaat er minder water verloren door verdamping. Het water zorgt op zijn beurt weer voor verkoeling van de zonnepanelen, wat een hogere opbrengst tot gevolg heeft.
Niet alleen boven water worden zonnepanelen geplaatst, maar ook óp het water. In de Japanse plaats Okegawa zijn 4.500 zonnepanelen op een waterreservoir geplaatst, met een gezamenlijke opbrengst van ongeveer 1,2 megawatt. Het drijvende zonneproject neemt zo’n 12.400 vierkante meter in beslag. Drijvende zonnepanelen hebben een lagere kostprijs, omdat ze geen waardevolle grond in beslag nemen. Zoals u net al heeft gelezen heeft water een verkoelend effect op zonnepanelen en verhoogt dit ook hier de opbrengst.
Ook Nederland neemt deel aan de bouw van zonneparken. In ons eigen land liggen de zonnepanelen op een speciale plek, namelijk bovenop de Amsterdam ArenA. Het thuisstadion van voetbalclub Ajax heeft vorig jaar zo’n 4.200 zonnepanelen op het dak laten installeren. Het zonnedak, ter grootte van een voetbalveld, produceert ongeveer 930.000 kWh per jaar. Dit is 10% van het elektriciteitsverbruik van de Amsterdam ArenA.
Het zonnepark Les Mees in Frankrijk is een plaatje. De zonnepanelen vormen in combinatie met het prachtige berglandschap een bijzonder beeld. De opbrengst van het zonnepark is voldoende om ongeveer 7.300 huishoudens van energie te voorzien.
Zonnepanelen als toeristische trekpleister? In Japan wel! Of gaat het toch om de omgeving? Het zonnepark Kagoshima Nanatsujima ligt namelijk op een schiereiland, met de Sakurajima vulkaan op de achtergrond. Bezoekers kunnen de 290.000 zonnepanelen vanuit een uitkijkpunt bewonderen en tevens een tentoonstelling bezoeken, die ze informeert over de milieuproblematiek en de techniek achter zonne-energie.
In de Spaanse stad Sevilla staat de Gemasolar centrale. Deze zonnecentrale is uniek, omdat deze ook ‘s nachts stroom opwekt. De centrale maakt gebruik van de warmte van de zon om stoomturbines aan te drijven, die vervolgens elektriciteit opwekken. Een deel van de zonnewarmte wordt opgeslagen in reservoirs met gesmolten zout en deze opgeslagen warmte wordt ‘s nachts, wanneer de zon onder is, benut.
Op nummer 2 van de meest opmerkelijke zonneparken staat Ivanpah, het grootste zonnepark ter wereld. Het park bevindt zich op de grens van de Amerikaanse staten Californië en Nevada en kan naar verwachting zo’n 140.000 huishoudens van stroom voorzien. Hierdoor bespaart het park jaarlijks zo’n 400.000 ton aan CO2-uitstoot. Het park, dat ongeveer 13 vierkante kilometer in beslag neemt, is geen doorsnee zonnepark. Het park bestaat uit 350.000, door een computersysteem aangestuurde, spiegels die met de zon meedraaien. De spiegels staan gericht op torens van 140 meter hoog waarin water wordt verwarmd. Deze torens sturen vervolgens turbines aan die elektriciteit opwekken uit de stoom.
Het is niet het grootste zonnepark ter wereld, maar wat ons betreft wel de mooiste! Op het eiland Nieuw-Caledonië in de Stille Oceaan wordt een zonnepark gebouwd in de vorm van een hart. Het bijzondere zonnepark is geïnspireerd door het nabijgelegen ‘Coeur de Voh’, een mangrovebos dat van nature hartvormig is. Het park bestaat uit bijna 8.000 zonnepanelen met een gezamenlijk vermogen van 2 megawatt, genoeg om 750 huishoudens van energie te voorzien. Het project zal naar verwachting in maart 2015 klaar zijn.