Salderen met zonnepanelen

Als u stroom teruglevert aan het elektriciteitsnet kunt u salderen. Door te salderen kunt u nóg meer geld besparen met uw zonnepanelen. Lees hier alles over deze gunstige salderingsregeling voor zonnepanelen.

Wat is salderen?

Zonnepanelen leveren u overdag veel stroom op, terwijl de meeste mensen juist vooral in de avonden stroom gebruiken. Zonnepanelen kunnen deze opgewekte stroom niet opslaan. Om deze zonnestroom niet verloren te laten gaan, kunt u de stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt automatisch wanneer uw zonnepanelen stroom opwekken op momenten dat u het niet nodig heeft of wanneer uw zonnepanelen te veel stroom opwekken. De stroom die u teruglevert aan het elektriciteitsnet, wordt in mindering gebracht met de stroom die u, bijvoorbeeld in de avonden, afneemt van uw energieleverancier. Deze aftreksom wordt salderen genoemd. De mogelijkheid om te salderen maakt zonnepanelen financieel gezien zeer aantrekkelijk, omdat u dus profijt heeft van alle stroom die uw zonnepanelen opwekken.

Hieronder ziet u een illustratie over de werking van zonnepanelen. Het salderen vindt plaats in de laatste twee stappen, wanneer het teveel aan zonnestroom wordt teruggeleverd aan het net én wanneer er juist stroom wordt afgenomen van het net bij een tekort aan zonnestroom.

zonnepanelen werking

De regels

Aan het salderen zitten wel enkele regels verbonden. Zo moet u:

  • uw zonnepanelen registreren
  • een geschikte meter hebben
  • kleinverbruiker zijn
  • onder de salderingsgrens blijven

Zonnepanelen registreren

Wanneer u zonnepanelen laat installeren en u energie wilt terugleveren aan het net, dient u uw zonnepanelen te registreren bij uw netbeheerder. Dit kunt u doen zodra de installatiedatum van uw zonnepanelen bekend is via de website Energieleveren.nl. De netbeheerder en uw energieleverancier worden dan op de hoogte gebracht van dat u energie wilt terugleveren en kunnen dit administratief verwerken.

Geschikte meter

Als u wilt salderen heeft u een geschikte energiemeter nodig. Dit kan zowel een analoge of digitale meter zijn. Belangrijk is dat de energiemeter de teruggeleverde energie apart kan registreren of dat de meter automatisch terug kan draaien, zoals bij een analoge ferrarismeter. Ook slimme meters zijn geschikt voor zonnepanelen. Indien u niet zeker weet of uw meter geschikt is voor zonnepanelen, kunt u dit het beste navragen bij uw netbeheerder.

Slimme meter 3

Kleinverbruiker

U kunt alleen gebruik maken van de salderingsregeling wanneer u een kleinverbruikersaansluiting heeft. Dit is een aansluiting tot 3 x 80 Ampère. De grootte van uw aansluiting kunt u terugvinden in de meterkast of op uw energierekening. Hiermee wordt onderscheid gemaakt tussen consumenten, oftewel kleinverbruikers, en bedrijven, die vaak grootverbruikers zijn.

Salderingsgrens

Per 1 januari 2014 zijn de regels voor saldering aangepast. Voorheen mocht er tot 5.000 kWh teruggeleverde energie worden afgetrokken van de hoeveelheid afgenomen energie. 5.000 kWh was dus de salderingsgrens. Sinds 2014 is de salderingsgrens, de hoeveelheid energie die u heeft afgenomen van uw energieleverancier. De salderingsgrens verschilt dus per huishouden en kan meer zijn dan 5.000 kWh. Als u meer energie teruglevert dan afneemt, ontvangt u voor deze ‘te veel geleverde energie’ een terugleververgoeding. U leest meer onder het kopje Terugleververgoeding. Benieuwd naar wat de salderingsregeling betekent in uw situatie? Onderstaand ziet u twee voorbeelden:

Voorbeeld 1

Met uw zonnepanelen heeft u in het afgelopen jaar 1.500 kWh teruggeleverd aan het net. U heeft 2.000 kWh aan energie afgenomen van uw energieleverancier op de momenten dat de zon niet scheen. Dit betekent dat u 2.000 – 1.500 kWh, dus nog 500 kWh aan uw energieleverancier moet betalen aan het einde van het jaar.

Voorbeeld 2

Het was een zonnig jaar en u heeft veel stroom terug kunnen leveren aan het net op de momenten dat u het zelf niet nodig had. In totaal heeft u 3.500 kWh aan energie teruggeleverd. U heeft zelf slechts 3.000 kWh aan energie afgenomen van uw energieleverancier. De zonnepanelen hebben dus 500 kWh meer teruggeleverd dan dat u heeft afgenomen en de salderingsgrens is hiermee overschreden. Dit betekent dat u tot 3.000 kWh mag salderen en dat u voor de overige 500 kWh een terugleververgoeding ontvangt van ongeveer € 0,07 per kWh. U hoeft dus geen afgenomen energie te betalen aan uw energieleverancier.

Terugleververgoeding

Wanneer u meer energie teruglevert dan afneemt, ontvangt u voor het ‘overschot’ aan energie een terugleververgoeding. Dit overschot kan immers niet meer verrekend worden met de afgenomen energie. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier, maar alle energieleveranciers zijn verplicht om een redelijke vergoeding te bieden. Aangezien € 0,07 per kWh al als een redelijke terugleververgoeding wordt gezien, is deze terugleververgoeding, in tegenstelling tot de salderingsregeling, financieel gezien niet heel interessant voor de eigenaren van zonnepanelen. De kosten van de zonnepanelen installatie wegen dan namelijk niet op tegen de hoogte van de terugleververgoeding. Wij raden daarom aan om het vermogen van uw zonnepanelen systeem goed af te stemmen op uw energieverbruik, zodat u niet boven de salderingsgrens komt. Meer over de terugleververgoeding van energieleveranciers leest u in ons artikel over de beste energieleveranciers voor zonnepanelen.

Zonnepanelen 43

Salderen bij dubbeltarief

Als u gaat salderen dan is het verstandig om te controleren of u beschikt over een enkeltarief of dubbeltarief. Indien u energie afneemt volgens een dubbeltarief, dan is het belangrijk om na te vragen hoe uw energieleverancier omgaat met salderen. Energieleveranciers kunnen consumenten met een dubbeltarief namelijk benadelen door de teruggeleverde energie via twee aparte meters te registreren. De meeste consumenten leveren namelijk overdag stroom terug en nemen juist ‘s avonds en ‘s nachts stroom af. De stroom die overdag wordt teruggeleverd, wordt dan verrekend met de stroom die overdag wordt afgenomen, maar de hoeveelheid afgenomen stroom ligt overdag vaak laag. Hierdoor kan er sneller worden overgestapt op een terugleververgoeding in plaats van salderen, wat nadelig is voor consumenten. Controleer dus goed hoe uw energieleverancier hier mee omgaat en stap indien mogelijk over naar een enkeltarief of een andere energieleverancier.

Salderen maar!

Zoals u heeft gelezen maakt de salderingsregeling zonnepanelen nóg gunstiger. Het zorgt gegarandeerd voor een lagere energierekening, waardoor de zonnepanelen binnen 10 jaar al zijn terugverdiend. Elke dag dat u wacht met het plaatsen van zonnepanelen, betaalt u onnodig teveel geld voor uw energie. Wacht daarom niet langer en ga met uw nieuwe zonnepanelen het voorjaar van 2015 in.

5/5 - (1 stemmen)