Slimme meter voor zonnepanelen

Veel ouderwetse energiemeters worden in de komende jaren vervangen door slimme meters. Maar zijn slimme meters wel zo’n slim idee, zeker in combinatie met zonnepanelen?

Slimme meter

In 2015 zijn netbeheerders gestart met het kosteloos vervangen van oude energiemeters door slimme meters. De slimme meter is een nieuwe soort digitale energiemeter. Het grote verschil met andere energiemeters, is dat u én uw netbeheerder de meterstanden op afstand kunnen lezen. Hierdoor krijgt u meer inzicht in uw energieverbruik, wat het makkelijker maakt om energie te besparen. De netbeheerder mag uw meterstanden maximaal 6 keer per jaar aflezen voor het maken van een overzicht van uw energieverbruik. Met een slimme meter hoeft u geen meterstanden meer door te geven. De netbeheerder leest uw meterstanden namelijk zelf af voor uw eindafrekening en wanneer u overstapt naar een andere energiemaatschappij. Wanneer u over zonnepanelen beschikt, registreert de slimme meter ook de energie die u teruglevert aan het net.

Slimme meter 2

Slimme meter uitzetten

Sommige mensen zijn sceptisch over de slimme meter, vooral om privacy redenen. U kunt er echter ook voor kiezen om de functie om de meter op afstand uit te lezen te blokkeren. De netbeheerder kan de meterstanden dan niet op afstand uitlezen. Dit betekent wel dat u uw meterstanden jaarlijks en bij een overstap van energieleverancier of verhuizing zelf moet doorgeven. Zelf kunt u nog wel uw energieverbruik bijhouden via bijvoorbeeld een mobiele telefoon of computer.

Slimme meter weigeren

Wilt u helemaal geen slimme meter? U kunt er ook voor kiezen om de slimme meter te weigeren en uw oude energiemeter in gebruik te houden. Als u op den duur wel uw oude meter wilt vervangen door een nieuwe meter, kan de netbeheerder hiervoor kosten in rekening brengen.

Slimme meter uitlezen

Het grootste voordeel aan een slimme meter is dat u meer inzicht krijgt in uw energieverbruik. Hierdoor wordt het besparen van energie makkelijker. De meterstanden van de slimme meters kunt u, net als bij oudere energiemeters, gewoon aflezen. Daarnaast biedt een slimme meter de mogelijkheid om het energieverbruik te volgen via bijvoorbeeld apps, displays of websites. Hierdoor kunt u uw eigen energieverbruik dagelijks bijhouden en komt u niet voor verrassingen te staan wanneer u uw eindafrekening ontvangt. De verwachting is dat er in de toekomst steeds meer mogelijkheden komen voor het uitlezen van de slimme meter.

Een slimme meter met zonnepanelen

Slimme meter 1Een slimme meter in combinatie met zonnepanelen lijkt de perfecte manier om energiezuinig te wonen. De slimme meter laat namelijk niet alleen zien hoeveel energie u afneemt van uw energieleverancier, maar ook hoeveel energie u teruglevert met uw zonnepanelen. Toch kan een slimme meter met zonnepanelen in de toekomst een nadeel worden. De toekomst van het salderen, het terugleveren van energie aan het net, is namelijk onzeker. Er is een mogelijkheid dat de salderingsregeling na 2020 wordt beperkt of zelfs afgeschaft. Hierdoor krijgt u minder of geen geld voor het terugleveren van energie. In dit geval zou u beter af zijn met een klassieke draaischijfmeter. Deze analoge draaimeter draait automatisch terug wanneer er energie wordt teruggelevert en dit wordt niet geregistreerd. Hierdoor heeft de energieleverancier alleen toegang tot de meterstanden die u zelf doorgeeft, inclusief de teruglevering. Het nadeel hiervan is dat u zelf ook geen gegevens heeft over hoeveel energie u teruglevert. Het kan ook zijn dat u nu beschikt over een digitale meter met terugleverregistratie. Deze meter heeft een apart telwerk waarin de teruggeleverde energie wordt geregistreerd. In dit geval maakt het voor de salderingsregeling geen verschil of u deze meter laat vervangen door een slimme meter.

Slimme meter: een verstandige beslissing?

Beschikt u over zonnepanelen en vraagt u zich af of u uw oude meter het beste kunt laten vervangen door een slimme meter? Of u uw oude meter het beste kunt laten vervangen door een slimme meter, hangt af van of u de voordelen van een slimme meter belangrijk genoeg vindt en over wat voor soort meter u nu beschikt. Als u nu beschikt over een digitale meter met terugleverregistratie, adviseren wij om deze kosteloos te laten vervangen door een slimme meter. Beschikt u nu echter over een oude analoge meter met draaischijf en bent u nog niet overtuigd van de voordelen van een slimme meter? Dan kan het verstandig zijn om nog even te wachten wat er gaat gebeuren met de salderingsregeling in de toekomst.

3.5/5 - (21 stemmen)