Slimme thermostaat

Zonnepanelen zijn een goede manier om te besparen op de energiekosten, maar er zijn meer mogelijkheden. Een slimme thermostaat kan u inzicht geven in uw energieverbruik en kan zelf de verwarming uitschakelen wanneer u van huis bent. Besparen van energie wordt zo heel eenvoudig.

Wat is een slimme thermostaat?

Steeds meer energieleveranciers en andere fabrikanten brengen slimme thermostaten op de markt. Al deze thermostaten hebben verschillende eigenschappen, maar de basisfuncties zijn meestal hetzelfde. Een slimme thermostaat een is thermostaat die u vanaf afstand kunt besturen, bijvoorbeeld via uw smartphone, en die zich aanpast aan het leefgedrag van de bewoners. Doorgaans beschikken de meeste slimme thermostaten over de volgende functies:

  • lichtdetectie: de slimme thermostaat detecteert wanneer het licht wordt uitgeschakeld, bijvoorbeeld wanneer u naar bed gaat, en kan de verwarming daarna automatisch uitschakelen.
  • klokprogramma: u kunt per dag instellen op welke tijdstippen de verwarming aan en uit moet gaan.
  • aanwezigheidsdetectie: wanneer u van huis bent, kan de slimme thermostaat dit zien en schakelt deze de verwarming automatisch uit.
  • besturen op afstand: u kunt de slimme thermostaat op afstand bedienen, via bijvoorbeeld uw smartphone. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld wanneer u op visite bent een half uur van tevoren de verwarming al aanzetten, en zo thuiskomen in een heerlijk warm huis. Hierdoor verhoogt een slimme thermostaat het wooncomfort.
  • energiemanager: sommige slimme thermostaten beschikken ook over een ‘energiemanager functie’, waardoor u inzicht kunt krijgen in uw gas- en elektriciteitsverbruik én u soms zelfs de opbrengst van uw zonnepanelen kunt volgen.

Een slimme thermostaat moet niet worden verward met een slimme meter. Een slimme meter bevindt zich in de meterkast en biedt u en uw netbeheerder de mogelijkheid om de meterstanden op afstand uit te lezen.

Slimme thermostaat

Slimme thermostaten vergelijken

Er zijn talloze aanbieders van slimme thermostaten. Sommige slimme thermostaten kunt u enkel aanschaffen wanneer u klant bent bij een bepaalde energiemaatschappij, zoals Toon van Eneco en Anna van NL Energie. Hierbij zit u vaak vast aan een energiecontract van meerdere jaren en loopt u dus al die jaren overstapkorting mis. Daarnaast betaalt u voor sommige slimme thermostaten ook abonnementskosten. Deze liggen niet hoger dan een paar euro per maand, maar bij elkaar opgeteld maakt dit de slimme thermostaat toch vrij prijzig. Het kan dus verstandig zijn om de slimme thermostaat los aan te schaffen, zonder bijbehorend energiecontract en zonder abonnementskosten. De aanschafkosten zullen dan hoger liggen, maar over het algemeen bent u uiteindelijk een stuk goedkoper uit én zit u niet vast aan een bepaalde energiemaatschappij. Slimme thermostaten die u los kunt aanschaffen, zonder vast te zitten aan een energiemaatschappij, zijn onder andere Nest van Google, Honeywell, ICY en Nefit.
Vergelijk de slimme thermostaten goed voordat u overgaat tot een aankoop. De slimme thermostaten kunnen onderling namelijk erg verschillen qua prijs, design en functies.

Slimme thermostaat

Energie besparen

Energie besparen met een slimme thermostaat gaat natuurlijk niet automatisch. Gaat u al energiebewust om met uw verwarming? Dan zal een slimme thermostaat hier waarschijnlijk weinig effect hebben op uw energierekening. Een slimme thermostaat kan dan echter nog wel andere gemakken bieden, zoals het op afstand bedienen, en u meer inzicht geven in uw energieverbruik. Wanneer u de verwarming vaak vergeet uit te zetten wanneer u weggaat, kunt u wel veel geld besparen met een slimme thermostaat. De thermostaat schakelt de verwarming dan automatisch voor u uit, waardoor u geen onnodige stookkosten meer betaalt. Zo kan een slimme thermostaat de perfecte uitkomst bieden voor een lagere energierekening én meer wooncomfort.

4/5 - (3 stemmen)