Solar lamp

Een solar lamp is een buitenlamp die werkt op zonne-energie. Overdag vangt de lamp zonlicht op en ‘s avonds brandt de lamp op deze opgewekte energie. Lees in dit artikel meer over de solar lamp.

Werking

De solar lamp is een LED-lamp, die niet op elektriciteit werkt. De lamp bevat dus geen kabels en hoeft niet te worden aangesloten op een stopcontact. Op de solar lamp zit een klein zonnepaneeltje. Dit zonnepaneeltje vangt zonlicht op en zet dit om in energie. Deze energie wordt vervolgens opgeslagen in de batterij, die in de lamp zit. Een vol op geladen batterij gaat ongeveer 4 dagen mee. Als het vervolgens donker wordt, gaat de lamp automatisch branden. De lamp brandt automatisch dankzij de ingebouwde schemerschakelaar.

Doordat de lamp brandt op zonne-energie, moet u er wel rekening mee houden dat de lamp in winter minder goed werkt. De zon schijnt dan namelijk niet of minder fel en het is langer donker.

solar lamp

Bewegingssensor

Sommige solar lampen zijn voorzien van een bewegingssensor. Als het donker is, gaat de lamp automatisch branden, maar als er beweging is brandt de lamp feller. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld de verlichting van een tuinpad. Doordat de lamp alleen feller brandt als er beweging is, gaat batterij langer mee. Op dagen met minder zonlicht, kan de lamp ‘s nachts toch blijven branden.

Plaatsing

De solar lamp kunt u het beste plaatsen op een plek waar de lamp veel direct zonlicht kan ontvangen. Hoe meer zonlicht, des te voller wordt de batterij opgeladen. Plaats de solar lamp dus niet in de schaduw, zoals onder een boom. De solar lamp werkt eigenlijk hetzelfde als een zonnepaneel op het dak: hoe meer zon, hoe meer energie.

Soorten solar lampen

Solar lampen worden met name als tuinverlichting gebruikt. Veel mensen vinden de uitstraling van hun tuin belangrijk, er is dan ook een breed aanbod van solar lampen. Zo zijn er solar lampionnen, solar lantaarns, solar stenen en standaard tuinlampjes. Hierboven ziet u een aantal voorbeelden van solar lampen.

solar lampen

Voordelen

Solar verlichting biedt een aantal voordelen. Zo is de lamp milieuvriendelijk. De lamp is namelijk niet aangesloten op energienet en werkt op zonne-energie. Mede hierdoor is de lamp ook kostenbesparend, aangezien u geen elektriciteitskosten hoeft te betalen. Ook is er geen bekabeling nodig. Bekabeling in de tuin kan nog wel eens lastig zijn en rommelig ogen. Als laatste is de solar lamp ook erg praktisch. De lamp gaat automatisch aan en kan overal worden geplaatst, aangezien de lamp niet bekabeld is.

Prijzen solar lampen

De prijzen van solar lampen lopen erg uiteen. Zo zijn er lampen voor een kleine € 10 verkrijgbaar, maar zijn er ook echte lampenwinkels, die de lampen tegen € 70 verkopen. De kwaliteit speelt hierbij wel een rol. Duurdere lampen hebben over het algemeen een betere batterij, waardoor de lamp langer brandt en meegaat.

3.5/5 - (6 stemmen)