Sportveld van zonnepanelen

Zonnepanelen op een sportveld. Het klinkt vreemd, maar het Nederlandse bedrijf Cablean heeft dit nu toch mogelijk gemaakt. Het voetballen op zonnepanelen is iets dat in de toekomst dan wellicht ook veel vaker gaat voorkomen.

Sportveld zonnepanelen

De technologie├źn rondom zonnepanelen blijven snel ontwikkelen. Zonnepanelen worden steeds vaker ge├»ntregreerd in verschillende voorwerpen, zodat we ten alle tijden stroom kunnen opwekken met zonnepanelen. Het Nederlandse bedrijf Cablean wil graag elk stuk grond goed benutten. Daarom hebben ze nu het eerste sportveld ter wereld met kantelende panelen ontwikkeld. Dit sportveld heeft drie kanten: een kant met kunstgras, een met een basketbalveld en een kant met zonnepanelen. Wanneer het veld niet gebruikt wordt voor verschillende sporten, kan het sportveld worden gebruikt om stroom op te wekken. Het sportveld kan binnen ongeveer 15 minuten wisselen van kant. Op deze manier kan het sportveld altijd goed worden benut.

Prototype

Het meerzijdige sportveld is op 14 mei 2014 gepresenteerd in Eindhoven. Het sportveld ligt in deze stad naast het sportcentrum InnoSport. Het sportveld met zonnepanelen is nog niet verkrijgbaar. Het sportveld in Eindhoven wordt momenteel getest op gebruik. Met deze testuitslagen wordt het sportveld verder ontwikkeld en uiteindelijk op de markt gebracht. De directeur van Cablean, Peter van Dommele, verwacht dat er wereldwijd genoeg vraag is naar de sportvelden.

Energiebesparing

Met de energie die dit sportveld oplevert, is de investering al binnen ongeveer 5 jaar terugverdiend. Een slimme investering dus. Met ongeveer 20.000 buitensportvelden in Nederland zijn er een hoop mogelijkheden. De stroom die het huidige meerzijdige sportveld in Eindhoven oplevert, wordt gebruikt door het sportcentrum InnoSport.

Cablean

Cablean, het bedrijf achter het sportveld met kantelende panelen, gebruikt de techniek van de kantelende zonnepanelen ook al op onder andere daken en gevels. De panelen hebben ook hier meerdere functies. Denk bijvoorbeeld aan het opwekken van stroom of het opvangen van regenwater of fijnstof. Met deze technologie kunnen oppervlaktes de hele dag door nuttig worden gebruikt.

Zonnepanelen op dak

Wilt u uw woning duurzamer maken? Overweeg dan eens om zonnepanelen te laten plaatsen. Zonnepanelen zijn gemiddeld al binnen 10 jaar terugverdiend. Na deze periode kunt u nog vele jaren profiteren van de besparing op uw energiekosten. Voordat u zonnepanelen aanschaft, is het verstandig om eerst offertes van meerdere specialisten in uw regio te vergelijken. Zo kunt u tot wel 40% besparen op uw zonnepanelen.

Rate this post