Terugverdientijd zonnepanelen berekenen

De terugverdientijd van zonnepanelen laat zien hoe verstandig uw investering financieel gezien is. De terugverdientijd kunt u eenvoudig berekenen.

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen laat zien binnen hoeveel jaar uw investering is terugverdiend. Meestal ligt de terugverdientijd van een investering in zonnepanelen rond de 10 jaar. Zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer 25 jaar. Dit betekent dat u, nadat u de zonnepanelen heeft terugverdiend, nog zeker 15 jaar kunt profiteren van de winst die zonnepanelen u opleveren. De terugverdientijd van zonnepanelen wilt u natuurlijk voorafgaand aan uw aankoop eerst zelf berekenen. De exacte terugverdientijd is vooraf nooit te berekenen. Dit hangt namelijk af van veel factoren die niet goed te voorspellen zijn, zoals:

 • eventuele stijgende stroomprijzen
 • eventuele onderhoudskosten, zoals de tussentijdse vervanging van de omvormer
 • eventuele subsidies
 • de levensduur van de zonnepanelen
 • de hoeveelheid zonlicht dat de zonnepanelen opvangen

Als u de totale kosten en de verwachtte opbrengst van uw zonnepanelen berekend, krijg u echter een goede indicatie van de verwachtte terugverdientijd.

Kosten zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hoeveel zonnepanelen laat u bijvoorbeeld plaatsen en maakt u gebruik van eventuele subsidies of andere voordelige regelingen? Een goede indicatie van de gemiddelde prijzen van zonnepanelen ziet u hieronder:

Aantal personen huishoudenGem. elektriciteitsverbruik per jaar in kWhAantal Wp om te voorzien (kWh / 0,85)Aantal panelen (250 Wp per paneel)Gem. prijs (incl. omvormer en installatie)
12.3002.70011€ 5.100
23.4004.00016€ 7.600
34.1004.80020€ 9.100
44.6005.40022€ 10.200
55.3006.20025€ 11.700
65.4006.35026€ 12.000

Wilt u 16 zonnepanelen met een totaal vermogen van 4.000 Wp (Wattpiek). Dan kunt u rekening houden met een totaalprijs van ongeveer € 7.600, inclusief de installatiekosten. Deze prijs is inclusief omvormer, maar exclusief het vervangen van de omvormer. Een omvormer moet gemiddeld na 10 tot 12 jaar worden vervangen. De prijzen van een nieuwe omvormer zijn sterk afhankelijk van onder andere het vermogen van uw zonnepanelen systeem en de kwaliteit van de omvormer, maar u kunt rekening houden met een gemiddelde prijs van tussen de € 1.000 en € 1.500 voor het laten vervangen van uw omvormer.

Besparing zonnepanelen

Om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen, moet u natuurlijk weten hoeveel de zonnepanelen u ongeveer op zullen leveren. Dit is afhankelijk van onderstaande factoren:

 • piekvermogen van het zonnepanelen systeem
 • opbrengst van de zonnepanelen in kWh
 • stroomprijs per kWh

Heeft u een zonnepanelen systeem met een totaal vermogen van 4.000 Wp. Dan ziet uw besparing er als volgt uit:

 • piekvermogen van het zonnepanelen systeem: 4.000 Wp
 • opbrengst van de zonnepanelen in kWh: 3.400 kWh per jaar (dit berekent u door het aantal Wp te vermenigvuldigen met 0,85)
 • stroomprijs per kWh: € 0,23 per kWh (stroomprijs 2014)

Wanneer u de opbrengst van uw zonnepanelen in kWh vermenigvuldigd met de stroomprijs per kWh, heeft u de verwachtte jaarlijkse besparing berekend. In dit geval zou de besparing per jaar uitkomen op € 782. Dit is de besparing onder ideale omstandigheden. Er is geen rekening gehouden met weersomstandigheden, de ligging van het dak, een eventuele lagere opbrengst wanneer uw zonnepanelen ouder zijn of met eventuele stijgende energieprijzen in de toekomst.

zonnepanelen 4

Terugverdientijd berekenen

Als u de kosten weet van uw zonnepanelen en de verwachtte opbrengst, dan kunt u de verwachtte terugverdientijd van zonnepanelen berekenen. In het geval dat u een zonnepanelen systeem heeft van 4.000 Wp, zal deze berekening er als volgt uitzien:

 • kosten zonnepanelen: € 8.600 (aanschafprijs van € 7.600, plus de kosten voor het eenmalig laten vervangen van de omvormer van € 1.000)
 • jaarlijkse opbrengst: € 782

Met de bovenstaande kosten en opbrengst, zijn zonnepanelen tussen de 10 en 11 jaar terugverdiend.

Een verstandige investering?

De terugverdientijd van zonnepanelen lijkt wellicht lang, maar het is belangrijk om rekening te houden met de lange levensduur van zonnepanelen. Omdat zonnepanelen tegenwoordig steeds langer meegaan, kunt u ook steeds langer profiteren van de ‘gratis’ stroom die de zonnepanelen opleveren. Zonnepanelen zijn, op lange termijn, dan ook zeker een verstandige en financieel aantrekkelijke investering.

Rate this post