Tips voor het besparen van energie

Door het besparen van energie kan uw maandelijkse energierekening ineens een stuk lager uitvallen. Het besparen van energie kan door middel van ingrijpende maatregelen, maar ook met enkele simpele aanpassingen. Lees hier al onze tips voor het besparen van energie.

Tip 1: vervang de oude cv-ketel

Heeft u een oude cv-ketel van 15 jaar of ouder? Grote kans dat deze cv-ketel onnodig te veel energie verbruikt. Daarnaast stijgt met een oude ketel ook de kans op storingen en defecten. Met het vervangen van de oude cv-ketel door een zuinige hr-ketel kunt u jaarlijks wel 15% tot 20% besparen.

Tip 2: ga verstandig om met de verwarming

De verwarming wilt u in de winter niet graag missen. Toch hoeft de verwarming niet per se op 21 °C te staan om het aangenaam te hebben. Door de verwarming één graad lager te zetten, kunt u al 6% op uw energie besparen. Zorg er daarnaast voor dat de verwarming uit staat in ruimtes waar er niemand aanwezig is en in de slaapkamer(s). Een ideale temperatuur voor een goede nachtrust is namelijk niet 21 °C, maar slechts 16 of 17 °C. Zet daarnaast de thermostaat een uur voordat u van huis of naar bed gaat al laag. Hier merkt u qua wooncomfort nauwelijks iets van, maar dit heeft wel een groot effect op uw energieverbruik.

Als u merkt dat uw radiator klotsende of tikkende geluiden maakt, doet u er goed aan om uw verwarming te ontluchten. Deze signalen kunnen namelijk betekenen dat er lucht in de leidingen zit, waardoor uw verwarming niet goed opwarmt. Door de verwarming te ontluchten, kan deze weer efficiënt verwarmen.

Verwarmen woning

Tip 3: sluit de gordijnen

Bij gordijnen denkt u waarschijnlijk niet direct aan energiebesparing. Door tijdens de koudere maanden ‘s avonds en ‘s nachts de gordijnen en/of rolluiken te sluiten kunt u echter een hoop warmte binnenshuis houden. Let echter wel op dat de gordijnen niet voor de radiatoren hangen. Dit houdt de warmte van de verwarming juist tegen. Overdag is het verstandig om de gordijnen en rolluiken open te houden, zodat eventuele zonnestralen de woning kunnen verwarmen.

Tip 4: energiezuinige verlichting

Een voorbeeld van een kleine investering met een groot effect is het vervangen van alle gloei- en halogeenlampen in huis door spaar- of ledlampen. Met spaar- en ledlampen bespaart u 80% stroom ten opzichte van gloeilampen. Voor een doorsnee huishouden betekent dit een besparing van ongeveer € 60 per jaar.

Verlichting 2

Tip 5: isoleren maar

Eén van de beste maatregelen voor het besparen van energie, is door middel van woningisolatie. In een ongeïsoleerde woning vindt doorgaans veel energieverspilling plaats. Woningisolatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dakisolatie, vloerisolatie of aan het plaatsen van isolatieglas. Hoewel deze werkzaamheden over het algemeen om een hoge investering vragen, zijn ze wel erg rendabel. Zo is spouwmuurisolatie gemiddeld al binnen 3 à 4 jaar terugverdiend.

Tip 6: energiezuinig douchen

De douche is de grootste verbruiker van warm water in een gemiddeld huishouden. Het is dan ook geen verkeerd idee om eens kritisch te kijken naar uw douchegedrag. Houd bijvoorbeeld eens bij hoe lang u gemiddeld onder de douche staat en kijk of u hierop kunt besparen, door één of twee minuten eerder onder de douche uit te stappen. Hoewel u met douchen ook veel warm water verbruikt, is het nog altijd verstandiger om de douche boven het bad te verkiezen. Een bad kost namelijk gemiddeld twee keer zoveel warm water als de douche. Zeker wanneer u gebruik maakt van een waterbesparende douchekop is de douche een slimme keuze. Deze bespaart 20% water en energie ten opzichte van een reguliere douchekop.

Tip 7: ga zuiniger om met uw apparaten

Het in huis halen van energiezuinige apparaten draagt bij aan energiebesparing. Het zuinig omgaan met deze apparaten is echter minstens net zo belangrijk. U kunt dit onder andere doen door de vaatwasser en/of wasmachine alleen aan te zetten als deze vol is. Voorkom daarnaast sluipverbruik door apparaten uit te zetten in plaats van op de stand-by functie en door stekkers van opladers en apparaten die u niet gebruikt uit het stopcontact te halen. Dit sluipverbruik is vaak laag, maar als het bijvoorbeeld gaat om 20 apparaten, kan hier toch winst worden behaald.

Opladers

Tip 8: de vriezer en koelkast

Twee flinke energieverbruikers in huis zijn de koelkast en vriezer. Energieverspilling is echter makkelijk te voorkomen door regelmatig de vriezer te ontdooien. Een ijslaag van meer dan 1 cm kan het energieverbruik namelijk al flink verhogen. Door de vriezer te ontdooien kunt u ongeveer € 7,- aan energie besparen per jaar. Alle kleine beetjes helpen.

Zet daarnaast pas restjes voedsel in de koelkast of vriezer als het volledig afgekoeld is en zet de koelkast niet te dicht bij het fornuis of de verwarming. Deze warme elementen zorgen ervoor dat de koelkast een stuk meer energie moet verbruiken om koel te blijven.

Tip 9: zonnepanelen

Een manier om niet te besparen op uw energieverbruik, maar wel op uw energierekening is door het plaatsen van zonnepanelen. Door het plaatsen van zonnepanelen gebruikt u minder energie van het elektriciteitsnet en maakt u meer gebruik van duurzame zonne-energie. Door de besparing op uw energierekening, zijn zonnepanelen gemiddeld binnen 10 jaar al terugverdiend.

Zonnepanelen 6

Draag uw steentje bij

Zoals u ziet zijn er grote investeringen die u kunt doen om energie te besparen, maar ook enkele simpele aanpassingen aan uw levensstijl kunnen al een positief effect hebben. Zo kan iedereen zijn steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. De meest duurzame energie is immers de energie die u niet verbruikt.

3/5 - (5 stemmen)