Zonnepanelen verzekeren

Zonnepanelen zijn een grote investering en u wilt dan ook niet dat er iets met uw zonnepanelen gebeurt. U kunt zich indekken tegen deze risico’s met verschillende verzekeringen.

Waar tegen verzekeren?

Als u zonnepanelen heeft aangeschaft en geplaatst, wilt u natuurlijk dat er niks met uw zonnepanelen kan gebeuren. Ondanks dat zonnepanelen op een relatief veilige plek liggen, is er altijd een klein risico. Zo kunnen zonnepanelen gestolen worden, beschadigd raken door extreme weersomstandigheden of kunnen ze verloren gaan bij brand. Om u zich hier niet druk om te maken, zijn er verschillende verzekeringen voor zonnepanelen die u kunt afsluiten.

Verzekeringen

Er zijn drie soorten verzekeringen die schade aan of door zonnepanelen dekken:

 • aansprakelijkheidsverzekering
 • opstalverzekering
 • speciale zonnepanelen verzekering

Al deze verkeringen dekken verschillende schades. Hieronder worden deze verzekeringen kort toegelicht.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als eerste is er de aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering dekt de schade die uw zonnepanelen aanrichten bij derden. Hierbij kunt u denken aan zonnepanelen die van het dak afwaaien en de woning van uw buren beschadigen. In veel gevallen kunt deze verzekering afsluiten nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Als u echter zelf uw zonnepanelen monteert, is het verstandig om vóór de start van de installatie een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Tijdens het monteren van de zonnepanelen kan er namelijk ook schade toegebracht worden.

Opstalverzekering

Wanneer u zonnepanelen aanschaft, moet u dit altijd aangeven bij uw opstalverzekering. Meestal worden de zonnepanelen nu automatisch verzekert door deze verzekering. Check dit van tevoren wel even bij uw opstalverzekering voor de zekerheid. Doordat u zonnepanelen heeft, kan de premie iets stijgen. Dit komt doordat de herbouwwaarde van uw woning stijgt. Sommige verzekeraars werken echter met een vast maximaal bedrag waarvoor u verzekert bent. Zo werkt de ING met een vast bedrag van € 600.000. Als u na de aanschaf van uw zonnepanelen nog onder dit bedrag zit, zal uw premie gelijk blijven.

Over het algemeen verzekeren opstalverzekeraars de volgende schade met betrekking tot zonnepanelen:

 • brand
 • diefstal (met braaksporen)
 • stormschade
 • bliksem
 • hagel

Vraag van tevoren wel altijd na bij uw verzekeraar wat zij exact vergoeden. Daarnaast moet u ook rekening houden met een eventueel eigen risico.

Zonnepanelen happy

Speciale zonnepanelen verzekering

Naast de bovengenoemde verzekeringen, is er ook nog een speciale zonnepanelen verzekering. Deze verzekering kunt u apart afsluiten en kost ongeveer 0,25% van het factuurbedrag met vaak een minimum van € 45 per jaar. Deze verzekering dekt onder andere schade veroorzaakt door:

 • natuurrampen
 • smelten
 • vandalisme
 • diefstal (zonder braaksporen)
 • productieverlies

Met name het verzekeren van productieverlies is interessant bij een zonnepanelen verzekering. Als uw zonnepanelen (tijdelijk) niet werken, betaalt de verzekering per dag een vergoeding. Let er wel op dat er vaak een maximum aantal weken is dat de verzekeraar het productieverlies compenseert.

Huurwoning

Als u een huurwoning heeft, kunt u uw zonnepanelen niet aangeven bij uw opstalverzekering. Deze verzekering staat namelijk op naam van de verhuurder. Om toch uw zonnepanelen te verzekeren, kunt u uw zonnepanelen meeverzekeren via uw inboedelverzekering. De zonnepanelen vallen nu onder het huurdersbelang.

Kiezen

Uw zonnepanelen kunnen dus op verschillende manieren worden verzekerd. De opstal- en aansprakelijkheidsverzekeringen zijn verplicht, maar een speciale zonnepanelen verzekering is optioneel. Ga voor uzelf na of u een extra zonnepanelen verzekering nodig heeft.

Rate this post