Zonnepanelen vergunning

Zonnepanelen mag u in veel gevallen vergunningvrij plaatsen, maar er zijn wel een aantal eisen waar de panelen en uw woning aan moeten voldoen.

Zonnepanelen vergunning

Over het algemeen heeft u voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak geen vergunning nodig. Alleen als u niet aan één of meer van de onderstaande eisen voldoet, heeft u wel een vergunning nodig.

  1. De panelen worden op een dak worden geplaatst;
  2. De panelen zijn geïntegreerd met de omvormer. Als dat niet het geval is, dan moet de omvormer binnen het betreffende gebouw worden geplaatst;
  3. Komen de panelen op een schuin dak, dan:
  • mogen de panelen niet uitsteken en moeten ze aan alle kanten binnen het dakvlak blijven;
  • moeten de panelen in of direct op het dakvlak worden geplaatst;
  • moet hellingshoek van de panelen hetzelfde zijn als die van het dakvlak waarop de panelen gemonteerd worden;
  1. Komen de zonnepanelen op een plat dak, dan moeten de panelen minstens zo ver van de dakrand verwijderd blijven als de hoogte van de panelen. Is de hoogte van de panelen bijvoorbeeld 50 centimeter, dan moet de afstand tot de dakrand(en) ook minimaal 50 centimeter zijn;
  2. Panelen mogen niet zonder vergunning geplaatst worden op een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.

Bron: rijksoverheid

Zonnepanelen tuin

 

Heeft u een zonnepanelen vergunning nodig?

Op het onderstaande diagram kunt u klikken en de vragen over zonnepanelen en zonnecollectoren beantwoorden. Na het beantwoorden van deze vragen zal uitwijzen of u een vergunning nodig heeft voor het plaatsen van zonnepanelen.

aanvragen zonnepanelen

Bron: rijksoverheid

Een andere manier om erachter te komen of u een vergunning nodig heeft, is door de vergunningscheck te doen.

Regelgeving

Naast een eventuele vergunning, moet u nog aan een aantal regels voldoen met betrekking tot zonnepanelen. Ook als u geen vergunning nodig heeft, moet u deze regels naleven. Bij het plaatsen van zonnepanelen moet u voldoen aan het bouwbesluit en het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek, buren mogen geen hinder ondervinden aan de zonnepanelen. Het is sowieso verstandig om vooraf te overleggen met uw buren. Het kan zijn dat u bepaalde aspecten over het hoofd heeft gezien die hinderlijk kunnen zijn voor uw buren.

Zonnepanelen mogen dus meestal zonder vergunning geplaatst worden, maar in enkele gevallen is toch een vergunning vereist. Als u een vergunning nodig heeft, kunt u deze aanvragen bij uw gemeente. Ook voor eventuele vragen kunt u hier terecht.

2.9/5 - (9 stemmen)