Mobiele zonnepanelen

Mobiele zonnepanelen hoeven niet aangesloten te worden op het elektriciteitsnet en kunnen daarom op iedere willekeurige plek zonne-energie opwekken. Lees hier alles over deze verplaatsbare zonnepanelen.

Wat zijn mobiele zonnepanelen?

Mobiele zonnepanelen, de naam zegt het al, zijn zonnepanelen die verplaatsbaar zijn. De panelen beschikken namelijk over een ingebouwde accu, waarin de zonne-energie opgeslagen wordt. De zonne-energie kan vervolgens op elk moment van de dag worden gebruikt. De accu maakt dat de zonnepanelen perfect zijn voor de plaatsen waar er geen aansluiting op het elektriciteitsnet mogelijk is, zoals op een camping. Mobiele zonnepanelen worden ook wel autonome zonnepanelen genoemd.

Mobiele zonnepanelen

Toepassingen

Mobiele zonnepanelen worden vaak gebruikt voor straatverlichting, praatpalen en informatieborden langs de snelweg. Particulieren kunnen deze zonnepanelen met accu het beste plaatsen op caravans, campers of boten. Voor deze toepassingen zijn netgekoppelde systemen vaak niet mogelijk en de mobiele zonnepanelen bieden dan een goed alternatief. Ook voor kleinere toepassingen zijn mobiele zonnepanelen geschikt. Neem bijvoorbeeld de solar opladers. Dit zijn opladers met ingebouwde zonnepanelen waarmee u uw telefoon of andere gadgets van stroom kunt voorzien.

Milieu

Zonnepanelen leveren schone energie op en zijn dus een duurzame keuze. Toch zijn de mobiele zonnepanelen wel iets minder duurzaam dan de traditionele, netgekoppelde zonnesystemen. Dit heeft te maken met de accu in de mobiele zonnepanelen. Accu’s bevatten namelijk schadelijke stoffen voor het milieu. Hoewel de mobiele zonnepanelen dus wel zonne-energie opwekken en hiermee duurzaam zijn, maakt de accu ze toch wat minder milieuvriendelijk dan de reguliere zonnepanelen.

Opbrengst

De mobiele zonnepanelen zijn dus minder duurzaam, maar hoe zit het met de opbrengst? Ook hier wordt de mobiele zonnepaneel ingehaald door de traditionele zonnepaneel. Waar een netgekoppeld zonnesysteem gemiddeld zo’n 90 tot 110 kWh stroom opwekt per vierkante meter, ligt de opbrengst van de mobiele zonnepanelen ‘slechts’ rond de 40 kWh per vierkante meter. Ook de lagere opbrengst heeft te maken met de accu van de mobiele zonnepanelen. In tegenstelling tot de traditionele zonnepaneel, die opgewekte zonnestroom onbeperkt kan terugleveren aan het net, stopt de mobiele zonnepaneel met het opwekken van stroom wanneer de accu vol is. De zonnepaneel kan immers niet meer energie opslaan. Ook de prijzen van zonnepanelen zijn gunstiger wanneer u kiest voor een netgekoppeld systeem. Voor mobiele zonnepanelen betaalt u gemiddeld een prijs van € 800 per 100 Wp.

Autonome zonnepanelen

Traditionele of mobiele zonnepanelen?

Wilt u graag zonnepanelen aanschaffen en twijfelt u tussen de mobiele zonnepanelen en de traditionele zonnepanelen? Bedenk dan waar u de zonnepanelen wilt plaatsen. Wilt u zonnepanelen plaatsen op het dak van uw woning? Dan kunt u het beste kiezen voor de traditionele, netgekoppelde zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn milieuvriendelijker, hebben een hogere opbrengst én zijn vaak ook nog goedkoper in aanschaf, omdat u de kosten van de accu niet heeft. Wilt u echter zonnepanelen plaatsen op een plek waar u geen aansluiting met het elektriciteitsnet heeft, zoals op een camping? Dan zijn mobiele zonnepanelen een goed alternatief!

3.6/5 - (10 stemmen)