Zonnepanelen aanschaffen via uw VvE

Appartementcomplexen beschikken vaak over een perfect dak voor zonnepanelen, maar hier wordt vaak weinig mee gedaan. Zonde, als eigenaar van een appartement wilt u natuurlijk ook kunnen profiteren van zonnepanelen. Dat kan, als u zonnepanelen via uw VvE aanschaft.

Zonnepanelen via VvE

Als u eigenaar bent van een appartement, maakt u verplicht onderdeel uit van een Vereniging van Eigenaars (VvE). De VvE is verantwoordelijk voor het onderhoud van het appartementencomplex en beslist wat er gebeurt met gedeelde ruimtes, zoals het dak. Wanneer u lid bent van een VvE en u bent geïnteresseerd in zonnepanelen, zijn er drie opties:

  1. uw VvE schaft zonnepanelen aan voor collectief gebruik
  2. u schaft zelf, als individuele appartementseigenaar, zonnepanelen aan
  3. u plaatst samen met uw buren een zonnepanelen systeem en de opgewekte zonnestroom wordt verdeeld over verschillende appartementen

Hieronder leest u meer over deze mogelijkheden.

???????????????????????????????????????????

VvE schaft zonnepanelen aan voor collectief gebruik

Een VvE kan zonnepanelen aanschaffen na een meerderheid van de stemmen tijdens een Algemene Ledenvergadering. De zonnepanelen die de VvE aanschaft worden dan gebruikt voor de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals verlichting in de centrale hal en de lift. De bewoners van de appartementen zullen hier verder weinig van merken. Deze zonnepanelen hebben immers geen effect op hun individuele energierekening. De kans bestaat wel dat de maandelijkse VvE-bijdrage na verloop van tijd naar beneden gaat, omdat zonnepanelen uiteindelijk, nadat de investering is terugverdiend, een besparing opleveren voor de VvE.

Individuele appartementseigenaar schaft zonnepanelen aan

U kunt als individu zonnepanelen aanschaffen, ook wanneer u onderdeel uitmaakt van een VvE. De zonnestroom komt dan via uw eigen energiemeter binnen en is voor persoonlijk gebruik. Omdat u de zonnepanelen plaatst op een gedeeld dak, zal u hiervoor altijd toestemming moeten vragen tijdens de Algemene Ledenvergadering. Wanneer u toestemming heeft gekregen, dient u zelf de zonnepanelen aan te schaffen. Deze zonnepanelen worden rechtstreeks aangesloten op uw meterkast. Wanneer de zonnepanelen individueel worden aangeschaft, is het belangrijk dat de VvE goede afspraken maakt over het te gebruiken dakoppervlak per bewoner. Hiermee wordt eventuele onenigheid in de toekomst, bijvoorbeeld wanneer er meer vraag is naar zonnepanelen en er een tekort ontstaat aan dakruimte, hopelijk voorkomen.

Opgewekte zonnestroom wordt verdeeld over verschillende appartementen

Met een VvE kunt u ook één grote zonnepanelen installatie laten installeren voor meerdere bewoners. Deze installatie wordt dan voorzien van een zonnestroomverdeler. Deze zonnestroomverdeler zorgt ervoor dat de stroom niet binnenkomt via de collectieve meter, maar dat deze wordt verdeeld over de energiemeters van deelnemende huishoudens. De zonnestroomverdeler levert een instelbaar aantal kWh aan stroom naar individuele huishoudens. Alle deelnemende eigenaren ontvangen zo om de beurt stroom van de zonnepanelen installatie. Wanneer een huishouden op dat moment geen stroom nodig heeft, wordt de stroom automatisch teruggeleverd aan het net via hun eigen energiemeter. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Het aantal kWh dat een huishouden ontvangt kan worden afgestemd op basis van bijvoorbeeld de hoogte van de investering in de zonnepanelen. Niet alle VvE-leden hoeven deel te nemen aan het zonnepanelen project. In dit geval worden de zonnepanelen buiten de VvE-kas om gefinancierd en ontvangen alleen de deelnemers stroom van de zonnepanelen. Uiteraard moet wel een meerderheid van de VvE-leden toestemming geven voor het gebruik van het dak.

Zonnepanelen vve 2

Zonnepanelen aanschaffen

Heeft u interesse in zonnepanelen? Misschien uw buren ook wel! Draag het onderwerp daarom aan tijdens de Algemene Ledenvergadering van uw VvE. Dan kunt u wellicht deze zomer al profiteren van de zonnepanelen op het dak van u en uw buren!

Rate this post