Zonnepanelen voor huurders aantrekkelijker

Vanaf 1 januari in 2015 is de korting op de energiebelasting ook geldig voor huurders, zelfs als zij niet de eigenaar van de zonnepanelen zijn.

Zonnepanelen voor huurders steeds aantrekkelijker

Vanaf het begin van 2015 worden zonnepanelen aantrekkelijker voor huurders. Zonnepanelen zijn al aantrekkelijk, maar huurders kunnen vaak niet van alle voordelen genieten als de zonnepanelen door de verhuurders zijn aangeschaft, zoals de korting op de energiebelasting. Nu is het nog zo dat de huurder alleen in aanmerking kan komen voor de korting op de energiebelasting als de huurder zelf zonnepanelen koopt. In 2015 is het belastingvoordeel ook geldig voor de huurders, ook al hebben zij de zonnepanelen niet zelf aangeschaft.

Voor eigen rekening opwekken

Tot 2015 worden alleen huurders die zelf zonnepanelen hebben aangeschaft en verhuurders van de energiebelasting vrijgesteld. Nu nog moet de opgewekte elektriciteit voor eigen rekening zijn en via de eigen meterkast binnenkomen. De vernieuwde regel houdt in dat de zonnepanelen deel uitmaken van de woning die verhuurd wordt, ongeacht of deze door de verhuurder of huurder op het dak zijn geplaatst. Kortom: ook als de zonnepanelen niet in bezit zijn van de huurder, kan deze toch profiteren van de vrijstelling van de energiebelasting.

Belastingvrijstelling

Ook al wordt de opgewekte elektriciteit eigenlijk door de verhuurder geleverd, zal de huurder toch worden vrijgesteld van de energiebelasting. Huurders zullen door deze vrijstelling tot € 0,07 per kWh minder betalen dan wat ze zullen betalen bij een elektriciteitsmaatschappij. Door deze vrijstelling van de belasting zullen er bij zonnepaneleninstallateurs ook meer banen vrijkomen, aangezien er verwacht wordt dat er meer vraag zal komen naar het plaatsen van zonnepanelen.

Eigendom huurder

Een huurder kan er ook voor kiezen om zelf zonnepanelen aan te schaffen. Voordat een huurder dit gaat doen is er wel een schriftelijke overeenkomst met de verhuurder vereist. Wanneer een huurder zelf de zonnepanelen heeft aangeschaft en na een tijd besluit te verhuizen, dan zijn er enkele mogelijkheden:

  • De zonnepanelen worden overgenomen door de volgende huurder.
  • De zonnepanelen worden meegenomen naar de nieuwe woning.
  • De zonnepanelen laten liggen, wel van de verhuurder een vergoeding ontvangen voor de restwaarde.

Eigendom verhuurder

Omdat er met de nieuwe regel door de huurder geprofiteerd wordt van de daling van de energiekosten is het normaal dat bijvoorbeeld de huur verhoogd wordt als de verhuurder verantwoordelijk is voor het aanschaffen van de zonnepanelen. Wel moet deze huurverhoging van te voren vastgelegd worden in een overeenkomst tussen huurder en verhuurder voordat deze huurverhoging doorgezet wordt. Een nieuw huurtarief mag vastgelegd worden als er een nieuwe huurder de woning betrekt.

Voor verhuurders blijft het interessant om in zonnepanelen te investeren. Huizen worden voor potentiële huurders namelijk een stuk aantrekkelijker door duurzame energie opwekkende producten.

Interesse in zonnepanelen?

Is uw interesse voor zonnepanelen gewekt? Dan is het verstandig om u te laten informeren door een zonnepanelenspecialist. Deze kan u zo volledig mogelijk informeren. Op deze pagina kunt u vrijblijvend en gratis meerdere offertes aanvragen. Door verschillende offertes naast elkaar te leggen kunt u voor u de beste leverancier kiezen.

Rate this post