Zonnepanelen in Nederland

Zonnepanelen hebben zonlicht nodig om te functioneren, maar ook in een minder zonnig land als Nederland zijn zonnepanelen zeker de moeite waard. Lees hier wat zonnepanelen in Nederland voor u kunnen betekenen.

Zonnepanelen in Nederland

Een uitspraak die we vaak horen is dat zonnepanelen alleen rendabel zijn in hele zonnige landen. Natuurlijk werken zonnepanelen het beste met veel zonlicht, maar het verschil tussen de opbrengst van zonnepanelen in een heel zonnig land en zonnepanelen in land met meer bewolking is niet heel groot. Zo levert de zon in Spanje, een zonnig en warm land, slechts anderhalf keer zoveel energie op dan de zon in Nederland. Deze verschillen zijn een stuk minder groot dan bij andere vormen van duurzame energie, zoals windenergie. Dit komt doordat zonnepanelen ook goed werken met diffuus licht, bijvoorbeeld bij bewolkt weer. Overal waar licht is kan dus stroom worden opgewekt.

Nederland telt steeds meer zonuren

Hoewel zonnepanelen dus ook bij bewolkt weer goed werken, zijn er meer dan genoeg zonuren in Nederland waar de zonnepanelen gebruik van maken. Een gemiddeld jaar in Nederland heeft ongeveer 1.500 zonuren, dit zijn ongeveer 4 zonuren per dag. 2014 was echter een uitzonderlijk zonnig jaar, met ruim 1.800 zonuren. Hiermee staat 2014 in de top 10 van meest zonnige jaren sinds de meting begon in 1901. Dit was gunstig voor alle eigenaren van zonnepanelen in Nederland. De opbrengst lag door de vele zonuren ongeveer 5% hoger dan in een gemiddeld jaar. Opvallend is dat 4 van de 10 jaren met de meeste zonuren in het afgelopen decennium plaatsvonden. Er bestaat dus een kans dat 2015 wederom een uitzonderlijk zonnig jaar wordt. Om de zonuren in 2015 niet mis te lopen, is het verstandig om uw woning snel te voorzien van zonnepanelen, zodat u dit voorjaar nog profiteert van de besparing op uw energierekening. Wacht niet tot de zomer begint, de meest zonnige maand is namelijk meestal de maand mei.

Zonnig

Opbrengst in Nederland

Een zonnepaneel in Nederland levert, als deze goed wordt geplaatst, ongeveer 85% van het vermogen op. Dit betekent dat u per 1 Wattpiek (Wp) gemiddeld 0,85 kilowattuur (kWh) overhoudt aan energie. Heeft u dus 16 zonnepanelen op uw dak liggen van elk 250 Wp, een totaal vermogen van 4.000 Wp, dan kunt u rekenen op een jaarlijkse opbrengst van ongeveer 3.400 kWh. Voor 1 kWh betaalt u bij uw energieleverancier gemiddeld € 0,23, dus met deze zonnepanelen bespaart u ongeveer € 782 per jaar. Met een aanschafprijs die gemiddeld ligt rond de € 7.600, inclusief installatie, heeft u deze zonnepanelen binnen 10 jaar terugverdiend.

Zonnepanelen ook een goed idee in Nederland

Zoals u heeft gelezen leveren zonnepanelen ook in Nederland veel op. Dit maakt zonnepanelen niet alleen duurzaam, maar ook nog eens erg rendabel. Wanneer u de zonnepanelen heeft terugverdiend, profiteert u namelijk nog zeker 15 jaar van de energie die de zonnepanelen opleveren. De besparing die dit oplevert is pure winst. Een goede reden om te kijken naar de mogelijkheden voor zonnepanelen op uw dak. Hoe langer u wacht, hoe meer geld u misloopt.

Zonnepanelen zon

5/5 - (1 stemmen)