Zonnepanelen toch naar de verkeerde kant gericht?

De meeste zonnepanelen staan naar het zuiden gericht. Amerikaanse onderzoekers geven echter aan dat dit niet altijd de meest ideale plaatsing is. Staan onze zonnepanelen toch naar de verkeerde kant gericht?

Meeste zonnepanelen gericht naar het zuiden

Consumenten krijgen vrijwel altijd het advies om hun zonnepanelen naar het zuiden te richten. Een logisch advies, zonnepanelen die gericht zijn naar het zuiden vangen immers het meeste zonlicht op. Uit Amerikaans onderzoek van softwarebedrijf Opower blijkt echter dat dit niet altijd de beste plaatsing is en dat zonnepanelen geplaatst naar het westen juist aantrekkelijker kunnen zijn.

Laat zonnepanelen plaatsen door een ervaren vakspecialist

Wilt u zonnepanelen laten plaatsen op uw woning? Dan is het verstandig om meerdere offertes te vergelijken van vakspecialisten uit uw regio. Vraag daarom tot wel 5 offertes aan van ervaren vakspecialisten. U vergelijkt eenvoudig prijzen, waardoor u altijd kiest voor de beste optie. Door te vergelijken bespaart u namelijk tot wel 40% op uw offerte.

Zonnepanelen naar het westen

Wanneer zonnepanelen naar het westen worden geplaatst vangen ze in totaal 10% tot 20% minder energie op, dan zonnepanelen gericht op het zuiden. Een belangrijk punt om mee te nemen is echter niet alleen hoeveel de zonnepanelen opleveren, maar ook wanneer de zonnepanelen de energie opwekken. Zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden halen rond het midden van de dag hun piekproductie. Wanneer zonnepanelen in de richting van het westen worden geplaatst ligt de piekproductie aan het einde van de dag, wanneer we gemiddeld meer energie gebruiken. Zonnepanelen gericht naar het westen leveren vanaf 5 uur ‘s middags 55% van hun piekvermogen, terwijl zonnepanelen die gericht zijn naar het zuiden rond dit tijdstip slechts 15% van hun piekvermogen opleveren, terwijl de vraag naar elektriciteit juist dan het hoogst ligt. Aan het einde van de dag wordt er gemiddeld meer energie gebruikt voor bijvoorbeeld verlichting en elektronische apparaten, zoals de televisie en vaatwasser.

Zonnepanelen verkeerde kant

Welke plaatsing kiezen

Mensen die beschikken over een schuin dak hebben weinig keuze wat betreft de richting van de zonnepanelen. Deze zonnepanelen zullen vaak, afhankelijk van het dak, richting het zuiden of westen komen te liggen. Mensen met een plat dak kunnen echter zelf kiezen naar welke richting zij hun zonnepanelen willen plaatsen. Of een plaatsing naar het zuiden of naar het westen verstandig is hangt af van uw energieverbruik. Zonnepanelen gericht naar het zuiden wekken in totaal meer energie op, maar zonnepanelen gericht naar het westen hebben het voordeel dat ze aan het einde van de middag juist meer energie opwekken. Hierdoor kunnen zonnepanelen eigenaren niet alleen zelf beter gebruik maken van de zonne-energie aan het einde van de dag, maar ook ondersteunen tijdens de piekmomenten in de elektriciteitsvraag, door de stroom die zij eventueel terugleveren aan het net. Naast zonnepanelen gericht naar het zuiden, zijn zonnepanelen die gericht zijn naar het westen dus ook een goede optie die het overwegen waard is.

3.1/5 - (39 stemmen)