Zonnepanelen plaatsen

Er komt heel wat kijken bij het plaatsen van zonnepanelen. In dit artikel leest u meer over de installatie van zonnepanelen, de kosten en over het zelf installeren van zonnepanelen.

Zonnepanelen installeren

Zonnepanelen kunt u op uw dak laten plaatsen door een ervaren specialist of u kunt er voor kiezen om de zonnepanelen zelf te plaatsen. Het laten plaatsen van uw zonnepanelen door een specialist biedt veel voordelen. Zo kunt u ervan uitgaan dat uw zonnepanelen goed en zonder beschadigingen worden geïnstalleerd, kunt u gebruik maken van een installatiegarantie van meestal 2 jaar en zijn de zonnepanelen vaak binnen één dag geplaatst. Een specialist beschikt daarnaast over veel kennis en kan u voorzien van advies over de beste plaatsing van zonnepanelen, zodat uw zonnepanelen zoveel mogelijk zonlicht vangen.

Zelf zonnepanelen plaatsen?

Wij raden aan om de zonnepanelen te laten installeren door een specialist. U kunt er echter ook voor kiezen om uw zonnepanelen zelf te installeren. Door het zelf plaatsen van zonnepanelen bespaart u geld en verkort u uw terugverdientijd. Let wel op: het installeren van zonnepanelen is een nauwkeurige klus, die u het beste alleen kunt aangaan als u over voldoende technische kennis beschikt én u een handige doe-het-zelver bent. Door het gewicht van zonnepanelen, tussen de 15 en 20 kg per paneel, en de plaatsing op het dak, is het ook belangrijk dat u uw veiligheid waarborgt.

installatie zonnepanelen 3

Materialen

Voor het plaatsen van zonnepanelen zijn er verschillende materialen nodig. Hieronder ziet u enkele belangrijke onderdelen voor het installeren van zonnepanelen:

  • zonnepanelen
  • installatiemateriaal
  • omvormer
  • bekabeling
  • eventueel: consoles (bij een plat dak)

Daarnaast kunt u uw zonnepanelen ook voorzien van een meetstation. Met een meetstation kunt u de opbrengst van uw zonnepanelen nauwkeurig monitoren. Een meetstation is optioneel en kunt u eventueel dus achterwege laten.

Stappenplan

Het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak is een uitgebreide klus, maar bestaat globaal uit de volgende stappen:
Stap 1: markeren
De eerste stap voor het plaatsen van zonnepanelen is het markeren van de posities van de zonnepanelen en rails op het dak, zodat u weet waar deze komen te liggen. Zorg vooraf dat u beschikt over goede valbeveiliging en veilig te werk gaat.
Stap 2: bekabeling voorbereiden
Boor een gat in het dakbeschot voor de kabels.
Stap 3: dakhaken
Monteer de dakhaken. Leg hiervoor tijdelijk de dakpannen opzij.
Stap 4: rails
Zet de rails waarop de zonnepanelen straks komen te liggen vast aan de dakhaken.
Stap 5: de panelen
Breng de panelen op het dak en bevestig deze aan de rails. Sluit daarna de panelen onderling aan en leg de dakpannen terug op hun plek.
Stap 6: omvormer
Plaats de omvormer in huis. De omvormer wordt meestal dichtbij de meterkast geplaatst. Verbindt de bekabeling van de zonnepanelen met de omvormer. Let op: heeft uw omvormer een capaciteit van boven de 600 Watt? Dan heeft u een aparte groep nodig in de meterkast.
Stap 7: administratie
Zijn uw zonnepanelen goed aangesloten? Dan kunt u profiteren van duurzame zonne-energie. Wanneer uw zonnepanelen stroom opwekken op momenten dat u het niet nodig heeft, kunt u deze stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde stroom wordt verrekend met de stroom die u afneemt van uw energieleverancier. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Om hier gebruik van te maken dient u uw zonnepanelen te registreren bij uw netbeheerder én aan uw energiemaatschappij door te geven dat u stroom wilt terugleveren. Voor het terugleveren van stroom heeft u wel een energiemeter nodig die kan terugdraaien of de teruggeleverde energie kan registreren, zoals een slimme meter.

PV townhome

Installatie zonnepanelen op plat dak

De installatie van zonnepanelen op een plat dak is doorgaans eenvoudiger dan het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak. Zonnepanelen op een plat dak worden in aluminium frames of consoles, een soort plastic bakken, geplaatst. Hierdoor kunnen de zonnepanelen in een hellingshoek worden geplaatst, zodat ze zoveel mogelijk zon vangen. Deze alumium frames of consoles worden vervolgens verzwaard met ballast, bijvoorbeeld tegels of grind, zodat ze stevig staan. Vervolgens worden de zonnepanelen geplaatst op de constructie en bevestigd. Let op: plaats de zonnepanelen op een plat dak niet te dicht op elkaar. De zonnepanelen kunnen dan namelijk in elkaars schaduw komen te liggen, wat een negatieve invloed heeft op de opbrengst. Hoe hoger de hellingshoek, hoe meer tussenruimte u aan moet houden.

Console zonnepanelen

Kosten zonnepanelen plaatsen

Vanwege de technische aard van het plaatsen van zonnepanelen en de vele risico’s, doen de meeste mensen er goed aan om de installatie uit te besteden aan een specialist. Aangezien de meeste mensen kiezen voor montage door een specialist, zitten deze installatiekosten vaak inbegrepen bij het totaalpakket. Over het algemeen maken de installatiekosten ongeveer 20% uit van de totaalprijs voor zonnepanelen. Laat u bijvoorbeeld 16 zonnepanelen plaatsen met een totaal vermogen van 4.000 Wp en een totaalprijs van € 7.600? Dan kunt u ervan uitgaan dat 20% van deze kosten voor de plaatsing is, in dit geval dus ongeveer € 1.500.

Let wel op: er kan veel verschil zitten in de installatiekosten van verschillende specialisten. Om te voorkomen dat u onnodig te veel geld kwijt bent voor het plaatsen van zonnepanelen, kunt u het beste gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van meerdere specialisten. U kunt dan de installatiekosten van verschillende specialisten in uw regio overzichtelijk naast elkaar leggen en snel zien wie u de laagste installatiekosten kan bieden.

4/5 - (1 stemmen)