Zonnepanelen schoonmaken

Wanneer zonnepanelen schoonmaken

Een groot voordeel van zonnepanelen is dat ze onderhoudsarm zijn. Dit komt doordat zonnepanelen bijna nooit te hoeven worden schoongemaakt. De meeste zonnepanelen zijn voorzien van een zelfreinigende coating. Dit, samen met de schuine plaatsing van zonnepanelen, zorgt ervoor dat eventueel vuil of stof vanzelf van de zonnepanelen wordt gespoeld wanneer het regent. Toch kan het verstandig zijn om de zonnepanelen regelmatig te controleren op vuil en minstens 1 keer per jaar schoon te maken, om een goede efficiëntie te garanderen. Een goed moment om uw zonnepanelen schoon te maken is aan het begin van de lente. De zon begint dan weer flink te schijnen en het is prettig als uw zonnepanelen dan optimaal presteren. Daarnaast kan het een goed idee zijn om uw zonnepanelen in de herfst extra te controleren om te kijken of er bladeren op uw zonnepanelen liggen. Deze bladeren kunnen het zonlicht blokkeren en u doet er dan ook goed aan om het blad op uw zonnepanelen te verwijderen.

Hoe moet ik mijn zonnepanelen reinigen?

Het is dus slim om uw zonnepanelen minimaal 1 keer per jaar schoon te maken. maar hoe kunt u dit het beste aanpakken? Het is belangrijk dat het schoonmaken van uw zonnepanelen zorgvuldig gebeurt. U kunt de zonnepanelen namelijk ernstig beschadigen als u een verkeerde methode gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld geen reguliere zeep of allesreiniger. Deze middelen kunnen de vuilafstotende coating van zonnepanelen aantasten. Ook de volgende hulpmiddelen kunt u beter achterwege laten:

  • schuurspons: door het gebruik van een schuurspons kunnen er krassen ontstaan op uw zonnepanelen, die een negatieve invloed hebben op het rendement
  • hogedrukspuit: door de hoge druk kan er water tussen het glas en de zonnecellen komen, waardoor de opbrengst meteen af zal nemen

Als u de zonnepanelen schoonmaakt, kunt u dit het beste doen met lauw water en een zachte borstel of spons. Wilt u toch een schoonmaakmiddel gebruiken voor het reinigen van uw zonnepanelen? Gebruik dan een schoonmaakmiddel dat hier speciaal voor is gemaakt.

Zonnepanelen schoonmaken 3

Schoonmaak uitbesteden

Omdat uw zonnepanelen moeilijk bereikbaar kunnen zijn, is het altijd belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en uw eigen veiligheid voorop te stellen. Vindt u het niet prettig om zelf het dak op te gaan? U kunt de reiniging ook uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Hiervoor kunt u rekening houden met kosten die liggen tussen de € 100 en € 150. Dit bedrijf kan uw zonnepanelen niet alleen schoonmaken, maar ook direct inspecteren op eventuele defecten.

Overig onderhoud

Naast de periodieke schoonmaak van uw zonnepanelen, is het ook goed om ongeveer eens in de 5 jaar uw zonnepanelen te laten controleren op eventuele defecten of beschadigingen. Vanwege de technische aard van deze werkzaamheden, kunt u dit overige onderhoud het beste uitbesteden aan een specialist. Tijdens deze inspectie worden uw zonnepanelen onder andere gecontroleerd op eventuele loszittende bekabeling en bevestigingsmiddelen en op eventuele paneelbreuken. Met deze inspecties en de schoonmaak van zonnepanelen zorgt u voor een optimale opbrengst en waarborgt u een lange levensduur van uw zonnepanelen. Op deze manier gaan uw zonnepanelen makkelijk 25 jaar mee.