Prijzen zonnepanelen

Als u zonnepanelen wilt aanschaffen is het verstandig om inzicht te hebben in de gemiddelde prijzen. Hieronder leest u meer over de kosten van zonnepanelen en alle mogelijkheden die u heeft.

Wat kosten zonnepanelen?

De kosten van zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren enorm gedaald. Voor een systeem van 10 zonnepanelen met een totaal vermogen van 3.500 Wattpiek (Wp), betaalt u nu gemiddeld € 4.500. Deze kosten zijn inclusief omvormer en installatie. In de tabel hieronder ziet u een overzicht van het gemiddelde elektriciteitsverbruik voor verschillende huishoudens per jaar, het benodigde aantal Wp, het benodigde aantal panelen en de kosten en opbrengsten die hier gemiddeld bij komen kijken.

# personen huishouden
Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh# Wp om te voorzien (kWh / 0,85)
# panelen (350 Wp per paneel)
Gem. prijs zonnepanelen (incl. omvormer & installatie)
Gem. besparing per jaar
11.800
2.1207€ 3.150€ 396
22.800
3.29510€ 4.500€ 616
33.3003.88011€ 4.950
€ 726
43.900
4.59013€ 5.850
€ 858
54.4505.23515€ 6.750
€ 979

De kosten van zonnepanelen zijn dus afhankelijk van uw energieverbruik. Zo verbruikt een huishouden met twee personen gemiddeld 2.800 kiloWattuur (kWh) per jaar aan energie. Om volledig in deze energiebehoefte te voorzien met zonnepanelen, is een zonnesysteem met een totaal vermogen van zo’n 3.300 Wp nodig. Hierbij kunt u kiezen voor bijvoorbeeld 10 zonnepanelen met elk een vermogen van 350 Wp. De gemiddelde kosten van deze zonnepanelen liggen rond de € 4.500, inclusief omvormer en installatie. Via de Belastingdienst kunt u als particulier de btw over de aanschaf en installatie in drie stappen weer terugvragen.

Natuurlijk is het ook belangrijk om te weten hoeveel zonnepanelen u op uw dak kunt plaatsen. De afmeting van een gemiddeld zonnepaneel is ongeveer 1,65 m2. Op een gemiddeld hellend dak kunt u zeker 10 tot 15 zonnepanelen plaatsen, afhankelijk van bijvoorbeeld het aantal dakramen en de schoorsteen. Het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is echter ook goed mogelijk. Mocht u te weinig ruimte hebben, kunt u ervoor kiezen minder zonnepanelen te plaatsen en slechts gedeeltelijk op deze manier in uw energiebehoefte te voorzien. Ook dan kunt u veel winst behalen.

Salderingsregeling

Voor stroom die u met zonnepanelen opwekt geldt een salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat de stroom die u aan het elektriciteitsnetwerk teruglevert wordt verrekend met de stroom die u afneemt. Levert u echter meer stroom dan dat u afneemt, dan ontvangt u voor het overschot aan geleverde stroom een lagere vergoeding.

Vanaf 1 januari 2023 zal de regeling geleidelijk worden afgebouwd tot het salderingsvoordeel in 2031 is teruggebracht tot 0. Zonnepanelen blijven echter een goede investering. Doordat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zijn ze ook zonder subsidie namelijk een aantrekkelijke keuze. De terugverdientijd van de investering zal wel met 1 tot 2 jaar toenemen.

Kosten installatie

Als u zonnepanelen aanschaft, is het verstandig om deze door een ervaren vakspecialist te laten plaatsen. Een zonnepanelen specialist heeft de juiste kennis en gereedschappen om de zonnepanelen goed en waterdicht te installeren. Met een goede installatie voorkomt u onnodige schade of defecten aan uw zonnesysteem. De vakspecialist kan u bovendien helpen met het onderhoud van uw zonnepanelen. Uiteraard zijn er wel kosten verbonden aan de professionele installatie van zonnepanelen. De totaalprijzen in dit artikel zijn inclusief installatiekosten. De installatiekosten maken ongeveer 20% uit van de totaalprijs.

Prijzen van zonnepanelen vergelijken

De prijzen van zonnepanelen zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het soort zonnepaneel, het benodigde vermogen en de kosten van de installateur. Voordat u zonnepanelen op uw dak laat installeren is het belangrijk om de exacte kosten voor uw situatie te weten. Vraag hiervoor eenvoudig offertes aan van tot wel 5 zonnepanelen specialisten in uw regio. Het aanvragen van offertes is gratis en uiteraard geheel vrijblijvend. Door meerdere offertes met elkaar te vergelijken bespaart u tot wel 40% op de aanschaf.

Wat kosten zonnepanelen

Hoeveel bespaart u met zonnepanelen?

Misschien nog wel belangrijker dan de prijzen van zonnepanelen, is de besparing die het u oplevert. Het rendement van zonnepanelen verschilt per situatie. Deze is namelijk afhankelijk van onder andere het vermogen van de zonnepanelen, het aantal zonuren en de hellingshoek waarin de zonnepanelen geplaatst zijn.

Natuurlijk is er een gemiddelde besparing waar u rekening mee kunt houden. Bij zonnepanelen gaat men uit van een gemiddelde opbrengst van 85% van het geïnstalleerde vermogen. Heeft u een zonnesysteem met een totaal vermogen van 4.000 Wp? Dan zullen de zonnepanelen u jaarlijks ongeveer 3.400 kWh aan stroom opleveren. Om het bedrag dat u jaarlijks bespaart te berekenen, kunt u het aantal kWh vermenigvuldigen met de actuele stroomprijs:

  • Stroomprijs: gemiddeld € 0,22 per kWh
  • Opbrengst zonnepanelen: 3.400 kWh
  • Jaarlijkse besparing: € 748
  • Terugverdientijd zonnesysteem: circa 7 jaar

Deze besparing met zonnepanelen zal alleen maar hoger worden, aangezien de prijzen van elektriciteit jaarlijks naar verwachting zullen toenemen met ongeveer 4%.

Soorten zonnepanelen

Zoals eerder aangegeven, hangen de prijzen van zonnepanelen af van onder andere het soort zonnepaneel en van het vermogen. Er zijn op dit moment drie soorten zonnepanelen op de markt:

  • monokristallijn zonnepaneel
  • polykristallijn zonnepaneel
  • dunne film zonnepaneel

De monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen bestaan beide uit kristallen. Waar bij monokristallijn zonnepanelen de kristallen dezelfde richting op staan, staan ze bij polykristallijn zonnepanelen. Hierdoor hebben monokristallijn zonnepanelen over het algemeen een hoger rendement dan polykristallijn zonnepanelen, maar zijn ze ook duurder in aanschaf. De verschillen in rendement en aanschafprijs worden echter steeds kleiner. De dunne film zonnepanelen zijn minder populair. Dit komt doordat dunne film zonnepanelen nog achterblijven in rendement. De dunne film zonnepanelen zijn echter wel goedkoper in aanschaf. Welke soort voor u de beste zonnepanelen zijn, hangt af van uw situatie.

Het vermogen van een zonnepaneel

Naast de keuze voor het soort zonnepaneel, kunt u ook kiezen voor het vermogen. Het vermogen van een zonnepaneel geeft het maximale vermogen weer bij optimale omstandigheden, namelijk een temperatuur van 25°C en een lichtinval van 1.000 Watt per m². Houd er rekening mee dat de zonnepanelen in de praktijk wat minder op zullen leveren dan dit piekvermogen.

De meeste zonnepanelen hebben tegenwoordig een vermogen van 350 Wp. Hoe hoger het vermogen, hoe duurder het zonnepaneel. Echter, een zonnepaneel met een hoger vermogen levert uiteraard ook meer op. Heeft u een klein dakoppervlak? Dan is het verstandig om te kiezen voor zonnepanelen met veel vermogen, zodat u, ondanks het gebrek aan ruimte, toch voldoende stroom op kunt wekken. Als u de ruimte heeft om veel zonnepanelen te plaatsen, kunt u het beste berekenen welk vermogen zonnepanelen voor u de voordeligste optie is. Dit kunt u doen door te berekenen hoeveel de zonnepanelen kosten per Wattpiek.

zonnepanelen prijzen

Omvormer

Wilt u zonnepanelen aanschaffen? Dan heeft u ook een omvormer nodig. Een omvormer zet de opgewekte stroom van uw zonnepanelen om in stroom die u thuis kunt gebruiken. Omdat een omvormer onmisbaar is, zijn de kosten voor een omvormer al meegenomen in de gemiddelde totaalprijzen van zonnepanelen op deze pagina. Waar u wel rekening mee moet houden is het vervangen van de omvormer. Een omvormer gaat gemiddeld namelijk 10 tot 12 jaar mee. Aangezien zonnepanelen een levensduur hebben van gemiddeld 25 jaar, is het aannemelijk dat u de omvormer minstens één keer in deze periode moet laten vervangen.

De kosten voor een omvormer lopen erg uiteen. De prijs is vooral afhankelijk van het vermogen en van de kwaliteit van de omvormer. Heeft u een huishouden van 2 personen en wilt u een omvormer voor uw zonne-installatie van 10 zonnepanelen met een totaal vermogen van 3.500 Wp? Dan kunt u voor de omvormer rekening houden met een prijs vanaf ongeveer € 1.100, exclusief installatiekosten.

Hoeveel zonnepanelen heeft u nodig?

Het is verstandig om het vermogen van uw zonnesysteem goed af te stemmen op uw energieverbruik. Wanneer u te weinig stroom opwekt, kunt u dit altijd aanvullen met de reguliere stroom van uw energieleverancier. Het is niet gunstig om meer stroom op te wekken dan dat u verbruikt. In dit geval zal u de overbodige stroom namelijk terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hiervoor ontvangt u een terugleververgoeding, maar die ligt lager dan de gemiddelde stroomprijs van energieleveranciers. Dit is daarom voor u geen voordelige optie.

Wilt u de exacte zonnepanelen prijzen weten?

Nu is een goed moment om zonnepanelen aan te schaffen. Wilt u graag zo voordelig mogelijk uit zijn? Vraag dan vrijblijvend en kosteloos offertes aan van zonnepanelen specialisten in uw regio. U ontvangt dan binnen 2 werkdagen offertes van ervaren en betrouwbare vakspecialisten bij u in de buurt. Door het vergelijken van offertes vindt u heel eenvoudig de vakspecialisten met de beste prijs-kwaliteitverhouding voor uw project.