Subsidie zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is in alle gevallen aantrekkelijk, maar met een subsidie wordt deze investering nóg voordeliger. Komt u in aanmerking voor een subsidie op zonnepanelen?

Prijzen zonnepanelen

De prijzen van zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren sterk gedaald, waardoor zonnepanelen nu voor een groter publiek een interessante investering zijn. De kosten van zonnepanelen hangen van verschillende factoren af, onder andere van hoeveel zonnepanelen u kiest. Het is verstandig om het aantal zonnepanelen af te stemmen op uw energieverbruik. In de tabel hieronder krijgt u een indicatie van het gemiddelde elektriciteitsverbruik per huishouden, hoeveel zonnepanelen én vermogen u nodig heeft om volledig in dit verbruik te voorzien, de gemiddelde prijs én de besparing die de zonnepanelen u naar verwachting op zullen leveren:

# personen huishouden
Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh# Wp om te voorzien (kWh / 0,85)
# panelen (350 Wp per paneel)
Gem. prijs zonnepanelen (incl. omvormer & installatie)
Gem. besparing per jaar
11.800
2.1207€ 3.150€ 396
22.800
3.29510€ 4.500€ 616
33.3003.88011€ 4.950
€ 726
43.900
4.59013€ 5.850
€ 858
54.4505.23515€ 6.750
€ 979

Heeft u een huishouden dat bestaat uit 2 personen en wilt u uw elektriciteit met behulp van zonnepanelen opwekken? Dan heeft u ongeveer 10 zonnepanelen nodig met een totaal vermogen van 3.295 Wp (Wattpiek). De gemiddelde prijs van een dergelijke installatie ligt op € 4.500. Naar verwachting heeft u deze investering binnen 10 jaar al terugverdiend, met een jaarlijkse besparing van € 616. Wilt u de zonnepanelen nóg sneller terugverdienen? Bespaar dan op de aanschafprijs door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. U ontvangt dan binnen 2 werkdagen offertes van zonnepanelen specialisten in uw regio, waardoor u de verschillende prijzen eenvoudig naast elkaar kunt leggen. Door het vergelijken van offertes kunt u tot wel 40% besparen.

Landelijke subsidies

Er zijn geen landelijke subsidieregelingen. De Rijksoverheid heeft in eerdere jaren wel een geldsom voor beschikbaar gestled, maar inmiddels is deze subsidiepot leeg en zijn er helaas geen landelijke subsidies meer mogelijk. In sommige gemeenten worden echter nog wel subsidies gehanteerd.

zonnepanelen

Subsidie per gemeente

Hoewel er geen landelijke subsidies voor zonnepanelen mogelijk zijn, zijn er wel verschillende subsidieregelingen op regionaal niveau. Dit betekent dat u in sommige gemeenten zonnepanelen, zonneboilers of warmtepompen alsnog met een subsidie aan kunt schaffen. Om te zien of uw gemeente een subsidieregeling hanteert, kunt u de Energiesubsidiewijzer raadplegen.

Teruggave btw

Heeft u net zonnepanelen laten installeren? Vergeet dan niet om de btw over de aanschaf en installatie terug te vragen van de Belastingdienst. Omdat de eigenaren van zonnepanelen een deel van de opgewekte energie terug kunnen leveren aan het elektriciteitsnet, ziet de Beslastingdienst deze eigenaren als ondernemers. Dit heeft als voordeel dat eigenaren van zonnepanelen de btw over de aanschaf en installatie terug kunnen vragen. Op een zonnepanelensysteem van 2.000 Wp, kan dit u wel € 600 opleveren. Hiervoor moet er wel een btw-aangifte gedaan worden. Heeft u geen zin in deze administratieve verplichtingen? Als u niets doet, dan wordt u automatisch ontheft van deze verplichting. U kunt dan vanzelfsprekend ook geen btw terugvragen. Meer informatie over deze regeling leest u op de website van de Rijksoverheid.

Groene lening

Het is gunstig als u zonnepanelen uit uw eigen zak kunt betalen, maar als dit niet mogelijk is, is een lening afsluiten een alternatief. Zeker wanneer u kiest voor een ‘groene lening’ is dit interessant. Verschillende partijen bieden deze leningen aan, waarmee u tegen een gunstige rente geld kunt lenen om energiezuinige maatregelen aan uw woning te kunnen financieren. Een voorbeeld is de Energiebespaarlening, die in het leven is geroepen door het SVn, de Rijksoverheid, de Rabobank en de ASN Bank. Met deze lening kunt u tegen een vaste, lage rente zonnepanelen of andere energiebesparende investeringen financieren.

Zonne-energie

Nog meer besparen?

Bovenstaande subsidies en andere maatregelen kunnen uw helpen om zonnepanelen voordelig aan te schaffen. Wilt u nóg voordeliger uit zijn? Vergelijk dan offertes van verschillende specialisten, om te kijken wie u de beste prijs kan bieden. Offertes vraagt u kosteloos en vrijblijvend aan door ons korte offerteformulier in te vullen. Hierna ontvangt u binnen 2 werkdagen de offertes van betrouwbare installateurs in uw regio. Door de offertes naast elkaar te leggen, kunt u tot wel 40% besparen op uw zonnepanelen, zonneboiler of warmtepomp.