Warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt warmte uit de omgeving om deze in huis weer af te geven. Dit gebeurt allemaal op een duurzame wijze, waardoor de warmtepomp energiebesparend én milieuvriendelijk is.

Hoeveel kost een warmtepomp?

De prijzen van warmtepompen zijn sterk afhankelijk van het type warmtepomp die u kiest. Hieronder ziet u een overzicht van enkele gemiddelde prijzen, inclusief de installatiekosten:

Soort warmtepompGemiddelde prijs, incl. installatiekosten
Lucht-water warmtepomp€ 10.000 - € 15.000
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 - € 8.000
Grond-water warmtepomp€ 15.000 - € 25.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 - € 20.000
Hybride warmtepomp€ 5.000 - € 7.000

Zoals u kunt zien ligt de aanschafprijs van een warmtepomp vrij hoog. Wilt u besparen op deze kosten? Probeer dan zoveel mogelijk offertes van specialisten in uw regio met elkaar te vergelijken. Er zitten namelijk grote verschillen in de prijzen van specialisten. Door alle prijzen goed naast elkaar te leggen, voorkomt u dat u onnodig een te hoge prijs betaalt voor uw warmtepomp. Om tijd te besparen kunt u bij ons binnen 2 minuten offertes aanvragen van maximaal 5 specialisten in uw regio. Na u offerteaanvraag heeft u de prijzen binnen 2 werkdagen binnen. Het aanvragen van offertes is natuurlijk geheel vrijblijvend en er zitten geen kosten aan verbonden. Daarnaast werken wij alleen samen met betrouwbare specialisten, die uw klus perfect uit kunnen voeren. Zo kunt u niet alleen profiteren van voordelige prijzen, maar ook van een goed geïnstalleerde en kwalitatieve warmtepomp.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp ontrekt warmte uit de aarde, grond- of oppervlaktewater of buitenlucht en gebruikt deze warmte voor het verwarmen van een woning en/of tapwater. De werking van een warmtepomp is vergelijkbaar met die van een koelkast. Bij een koelkast wordt de warmte die zich in de koelkast bevindt naar buiten verplaatst. Hierdoor daalt de temperatuur in de koelkast. De warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe, maar dan omgekeerd. Een warmtepomp haalt warmte uit een omgevingsbron, zoals de buitenlucht, en geeft deze warmte af aan de binnenlucht of aan het leidingwater.

Warmtepomp

Soorten warmtepompen

Warmtepompen zijn er in vele verschillende varianten en prijsklassen. Het grootste verschil zit in de omgevingsbron van de warmtepomp, dus waar warmtepomp de warmte vandaan haalt. We onderscheiden verschillende soorten warmtebronnen:

  • lucht
  • grond
  • water

Lucht

Lucht warmtepompEr zijn twee soorten warmtepompen die de buitenlucht gebruiken als energiebron:

  • lucht-water warmtepomp
  • lucht-lucht warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kan gebruikt worden voor warm tapwater of voor de centrale verwarming. De lucht-lucht warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht om warme lucht in de ruimtes te blazen en zo te verwarmen. In de zomer kan deze warmtepomp functioneren als airconditioning en dus ruimtes verkoelen.

Warmtepompen met lucht als warmtebron hebben relatief lage investeringskosten. Dit komt doordat deze warmtepompen over het algemeen eenvoudiger te installeren zijn dan andere soorten warmtepompen.

Grond

Grond warmtepompWanneer een warmtepomp warmte wint uit de grond wordt dit ook wel een geothermische warmtepomp genoemd. De grond-water warmtepomp kan op twee verschillende manieren worden toegepast:

  • horizontaal systeem

Bij een horizontaal systeem wordt het buizennetwerk op een diepte van ongeveer 1,5 meter aangelegd. Het horizontale systeem neemt veel ruimte in beslag, maar is wel voordeliger in aanschaf, omdat er minder diep geboord hoeft te worden. De installatiekosten kunt u rekenen op € 2.000 tot € 4.000, in vergelijking met € 5.000 tot € 6.000 voor een verticaal systeem.

  • verticaal systeem

Mensen die minder ruimte in hun tuin tot beschikking hebben, kunnen kiezen voor een verticale warmtepomp. De leidingen worden dan verticaal in de grond geplaatst op een diepte van 50 tot 200 meter. Doordat de temperaturen op grotere diepte stabieler zijn, heeft de verticale warmtepomp in de winter een hoger rendement. Aan deze warmtepomp zitten wel hoge installatiekosten verbonden.

Water

Water warmtepompEen water-water warmtepomp maakt gebruik van grondwater en heeft van alle warmtepompen het hoogste rendement. Dit komt doordat het grondwater dat wordt gebruikt, altijd een constante temperatuur heeft. Doordat er, net als bij de grond-water warmtepomp, diepe gaten in de grond moeten worden geboord, liggen de prijzen voor de installatie hoog.

Rendement

Het rendement van warmtepompen wordt uitgedrukt in COP (Coëfficiënt Of Performance). Een COP van 1 betekent dat de warmtepomp net zoveel warmte produceert, als dat het aan energie nodig heeft. Huidige elektrische warmtepompen hebben een COP die varieert tussen de 3 en 5. Wanneer de warmtepomp een COP van 3 heeft, betekent dit dat het rendement ligt op 300%. Hier moet echter het elektriciteits- of gasverbruik van de warmtepomp in worden meeberekend, waardoor het uiteindelijke rendement zal liggen tussen de 140% en 200%. Het rendement van warmtepompen ligt dus erg hoog. In vergelijking, een HR-ketel heeft een rendement van 100%.

Warmtepomp geschikt voor uw huis?

Vooral in nieuwbouwwoningen zijn warmtepompen een aantrekkelijke optie. Een warmtepomp werkt namelijk het beste in combinatie met lage temperatuur verwarming, zoals vloer- of wandverwarming. Hoe lager de temperatuur die de warmtepomp afgeeft, hoe hoger het rendement. Om warmteverlies te voorkomen is goede isolatie dan ook noodzakelijk. Ook wordt er in nieuwbouwwijken tegenwoordig geen gasaansluiting meer aangelegd, waardoor de warmtepomp nog geschikter is.

In bestaande woningen die beschikken over goede na-isolatie zijn warmtepompen ook geschikt. Houdt er dan wel rekening mee dat het nodig kan zijn om de bestaande toevoer- en afvoerleidingen opnieuw aan te leggen, waardoor de kosten een stuk hoger kunnen uitvallen. Daarnaast zijn warmtepompen voor bestaande woningen nog maar in weinig gevallen rendabel. Dit komt door de hoge aanschafkosten van warmtepompen. De verwachting is echter warmtepompen in de toekomst, dankzij de dalende prijzen en het toenemende rendement, steeds interessanter zullen worden.

Besparing

Het grote voordeel van een warmtepomp is dat deze zeer energiezuinig is. Een warmtepomp heeft enkel elektrische stroom nodig voor de compressor, het onderdeel van de warmtepomp waarin de warmte wordt samengedrukt, waardoor het een hogere temperatuur krijgt. De overige energie komt uit duurzame en schone energiebronnen in de omgeving. Doordat de warmtepomp zo energiezuinig is, kunt u met bijvoorbeeld een lucht-water warmtepomp tot wel 25% besparen op uw verwarmingskosten. Voor een gemiddelde woning betekent dit een besparing van wel € 200 per jaar.

Een manier waarop u nog meer kunt besparen, is door te kijken of er subsidieregelingen actief zijn in uw gemeente. Er zijn momenteel geen landelijke subsidies actief, maar wellicht lopen er nog wel subsidieregelingen in uw gemeente, waardoor u flink kunt besparen op de aanschaf van een warmtepomp. Actieve subsidieregelingen kunt u bekijken via de Energiesubsidiewijzer. Daarnaast kunt u, mits u de warmtepomp voor juli 2015 laat installeren, profiteren van een verlaagd btw-tarief over de arbeidskosten. Hierdoor betaalt u slechts 9% btw, in plaats van 21%. Dit verlaagde btw-tarief geldt alleen voor woningen die ouder zijn dan 2 jaar.

Warmtepomp

Onderhoudsvriendelijk

Hoewel de aanschafkosten voor warmtepompen erg hoog kunnen liggen, zijn warmtepompen wel erg voordelig in gebruik. De warmtepompen zijn niet alleen energiezuinig, maar hebben ook nog eens nauwelijks tot geen onderhoud nodig. In tegenstelling tot andere verwarmingssystemen, hebben warmtepompen geen verbranding nodig om warmte te genereren. Hierdoor is de kans op defecten minimaal. De gebruikskosten voor een warmtepomp (onderhoud en energie) liggen dan ook 17% lager dan die van een combiketel op gas. Ook de levensduur van warmtepompen valt niet tegen. De warmtepomp gaat minstens net zo lang mee als een cv-ketel. De geschatte levensduur is 15 tot 20 jaar, maar veel warmtepompen werken zelfs na 25 jaar nog feilloos.

Hybride warmtepomp

Bij de reguliere warmtepompen die hierboven staan beschreven is het van uiterst belang dat ze worden geplaatst in een goed geïsoleerde woning, omdat het rendement anders te laag is. In veel bestaande woningen is daarom een hybride warmtepomp een beter idee. Een hybride warmtepomp is een combinatie tussen een warmtepomp, met buitenlucht of ventilatielucht als bron, en een gasketel. De hybride warmtepomp is een zeer intelligent én efficiënt systeem, doordat de installatie zelf kiest voor het systeem met het, op dat moment, hoogste rendement. Dit betekent dat de hybride warmtepomp op koudere dagen, wanneer het rendement van de warmtepomp te laag ligt, automatisch over zal schakelen op de gasketel. In principe is de hybride warmtepomp geschikt voor elke woning waar een gasaansluiting aanwezig is. Dit, in combinatie met de relatief lage aanschafprijs, maakt de hybride warmtepomp een populair systeem voor bestaande woningen. Voor een hybride warmtepomp kunt u rekening houden met een aanschafprijs tussen de € 5.000 en € 7.000, inclusief installatie.

Warmtepomp aanschaffen

Wilt u een warmtepomp aanschaffen? Laat u dan vooraf goed adviseren door een ervaren specialist. Een warmtepomp is namelijk geen simpel product en is daarnaast ook een grote investering. Een specialist kan uw situatie bekijken en u adviseren in het maken van de beste keuze. Betrouwbare specialisten vindt u eenvoudig door kosteloos en vrijblijvend offertes aan te vragen. U hoeft slechts 1 kort offerteformulier in te vullen en ontvangt daarna binnen 2 werkdagen de prijzen van maximaal 5 specialisten in uw regio. Doordat u meerdere offertes ontvangt kunt u eenvoudig de prijzen naast elkaar leggen. Zo vindt u niet alleen de specialist met de beste kwaliteit, maar ook de specialist met de scherpste prijzen!