Warmtepomp prijs

De prijs van een warmtepomp is afhankelijk van enkele factoren. Lees hier meer over de gemiddelde kosten per soort warmtepomp.

Wat kost een warmtepomp?

Prijzen voor een waterpomp lopen uiteen van € 4.000 – € 25.000. De voordeligste variant is een hybride warmtepomp, prijzen starten vanaf € 5.000 (inclusief ketel en installatie) en de prijs lopen op tot € 25.000 voor een grond-water warmtepomp (inclusief boiler en installatie).

Een overzicht van de gemiddelde prijs per soort warmtepomp ziet u hieronder:

Soort warmtepompGemiddelde prijs, incl. installatiekosten
Lucht-water warmtepomp€ 10.000 - € 15.000
Lucht-lucht warmtepomp€ 4.000 - € 8.000
Grond-water warmtepomp€ 15.000 - € 25.000
Water-water warmtepomp€ 15.000 - € 20.000
Hybride warmtepomp€ 5.000 - € 7.000

Heeft u een bestaande, matig geïsoleerde woning en vindt u een warmtepomp een goede aanvulling? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een hybride warmtepomp. Deze warmtepomp is efficiënt, betaalbaar en zeer geschikt voor bestaande woningen. Voor een hybride warmtepomp bent u gemiddeld tussen de € 5.000 en € 7.000 kwijt, inclusief installatie.

Bent u geïnteresseerd in het aanschaffen van een warmtepomp en wilt u de exacte prijs voor een warmtepomp in uw situatie weten? Vraag dan kosteloos en vrijblijvend offertes aan door ons korte offerteformulier in te vullen. U ontvangt dan binnen 2 werkdagen op maat gemaakte offertes van maximaal 5 specialisten in uw regio. Door de offertes met elkaar te vergelijken, ziet u eenvoudig welke specialist in uw omgeving de laagste prijzen kan bieden. Met het vergelijken van offertes kunt u tot wel 40% besparen op de aanschafprijs van een warmtepomp. Op een hybride warmtepomp kan dit u een besparing opleveren van wel € 2.800.

Wat kost een waterpomp?

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte op een duurzame manier uit de omgeving en gebruikt deze warmte voor het verwarmen van een ruimte en/of warm water. Er zijn verschillende soorten warmtepompen met allemaal een verschillende werking en prijs. Hieronder leest u meer over de prijzen van deze verschillende soorten warmtepompen:

Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. De warmte wordt vervolgens gebruikt voor het verwarmen van de woning of voor warm tapwater. De lucht-water warmtepomp heeft als voordeel dat er geen boringen nodig zijn voor de installatie van de warmtepomp. Hierdoor blijven de installatiekosten relatief laag. Voor een goede lucht-water warmtepomp kunt u rekening houden met een prijs vanaf € 10.000, inclusief installatie.

Lucht-lucht warmtepomp

Net als de lucht-water warmtepomp, haalt de lucht-lucht warmtepomp de warmte uit de buitenlucht. De lucht-lucht warmtepomp kan worden gebruikt voor het verwarmen van een woning of pand. De lucht-lucht warmtepomp is, onder andere door de lage installatiekosten, een van de goedkoopste warmtepompen. De prijzen liggen gemiddeld tussen de € 4.000 en € 8.000, inclusief installatiekosten.

Grond-water warmtepomp

Een grond-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. Hiervoor moet er een buizennetwerk worden aangelegd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een horizontaal systeem en een verticaal systeem. Bij het horizontale systeem worden de buizen aangelegd op een diepte van ongeveer 1,5 meter. Hierdoor blijven de installatiekosten redelijk beperkt, namelijk tussen de € 2.000 en € 4.000, maar dit systeem neemt wel veel ruimte in beslag. Aan het verticale systeem zitten hogere installatiekosten verbonden, zo’n € 5.000 tot € 6.000, omdat de leidingen hier 50 tot 200 meter diep in de grond komen te liggen. Dit systeem heeft wel een hoger rendement én neemt minder ruimte in beslag. In totaal kost een grond-water warmtepomp tussen de € 15.000 en € 25.000.

Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp beschikt over een hoog rendement, maar helaas ook over hoge installatiekosten. Omdat de warmtepomp gebruik maakt van grondwater, moeten er diepe gaten in de grond worden geboord. Inclusief installatie kost de water-water warmtepomp tussen de € 15.000 en € 20.000.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een gasketel. De hybride warmtepomp is zeer geschikt voor bestaande woningen, omdat de warmtepomp in principe geplaatst kan worden in elke woning met een gasaansluiting. De hybride warmtepomp gebruikt buiten- of ventilatielucht als bron, maar schakelt op koudere dagen, wanneer het rendement van de warmtepomp laag ligt, automatisch over op de gasketel. De hybride warmtepomp is erg efficiënt én voordelig in aanschaf, met een gemiddelde prijs van tussen de € 5.000 en € 7.000, inclusief installatie.

Installatiekosten

WarmtepompBij sommige warmtepompen maken de installatiekosten een groot deel uit van de totaalprijs. Vooral bij de grond-water warmtepomp en de water-water warmtepomp is er sprake van hoge installatiekosten, omdat er buizen diep in de grond moeten worden aangelegd. Warmtepompen die gebruik maken van lucht als warmtebron, zijn over het algemeen een stuk goedkoper om te laten installeren. Ondanks de hoge installatiekosten van sommige soorten warmtepompen, is het toch verstandig om deze klus over te laten aan een specialist. Een specialist beschikt over de juiste kennis, vaardigheden en gereedschappen om uw warmtepomp goed te installeren en hierdoor kunt u, mocht uw warmtepomp eens defect zijn, ook gebruik maken van een garantieregeling.

Subsidie

De prijs voor een warmtepomp wilt u natuurlijk zo laag mogelijk houden. Naast het verlaagde btw-tarief, kunt u wellicht profiteren van nog meer prijsvoordeel. Hoewel er momenteel geen landelijke subsidieregelingen actief zijn voor warmtepompen, kunt u wellicht wel profiteren van een subsidie in uw gemeente. Of er subsidies actief zijn in uw gemeente, kunt u zien via de Energiesubsidiewijzer.

Besparing

Hoewel de aanschafprijs van een warmtepomp ingrijpend kan zijn, is de warmtepomp in gebruik heel voordelig. De warmtepomp is namelijk zeer energiezuinig en heeft daarnaast nauwelijks onderhoud nodig. Toch zijn de meeste warmtepompen enkel in nieuwbouwwoningen rendabel. Dit komt doordat het rendement van een warmtepomp het hoogste is in combinatie met lage temperatuur verwarming én goede isolatie. Daarnaast is het in bestaande woningen soms nodig om toevoer- en afvoerleidingen opnieuw aan te leggen voor de warmtepomp, waardoor de hoge aanschafkosten niet meer opwegen tegen het rendement van de warmtepomp. De hybride warmtepomp is echter wel erg geschikt voor bestaande woningen. De prijzen voor deze warmtepomp liggen lager en op koude dagen kan de hybride warmtepomp automatisch overschakelen op de gasketel, waardoor het rendement altijd hoog blijft.

Warmtepomp

Prijzen warmtepomp vergelijken

De prijs van een warmtepomp kunt u eenvoudig verlagen door voorafgaand aan uw aankoop eerst verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Offertes van specialisten in uw regio krijgt u eenvoudig in handen door ons korte offerteformulier in te vullen. Hierna krijgt u binnen 2 werkdagen gratis en vrijblijvend offertes toegestuurd van ervaren specialisten in uw regio. Doordat u de verschillende prijzen overzichtelijk naast elkaar kunt leggen, vindt u eenvoudig de specialist die u de beste prijzen kan bieden voor een warmtepomp naar uw wens.