Zonneboiler

Een zonneboiler wordt vaak verward met zonnepanelen, maar toch zijn ze totaal verschillend. Een zonneboiler gebruikt zonne-energie namelijk voor het verwarmen van water. Lees hier meer over zonneboilers.

Wat kost een zonneboiler?

Voordat u een zonneboiler gaat aanschaffen is het natuurlijk fijn om inzicht te krijgen in de gemiddelde prijzen van een dergelijk systeem. De zonneboiler prijzen hangen af van onder andere de grootte van het voorraadvat. Houdt bij deze keuze rekening met het aantal personen in uw huishouden. Ga uit van ongeveer 50 liter per persoon. Heeft u dus een huishouden van 4 personen? Dan kunt u kiezen voor een voorraadvat van 200 liter. Voor een zonneboiler met een voorraadvat van 200 liter bent u over het algemeen zo’n € 3.500 kwijt, inclusief de installatie door een specialist.

Hieronder ziet u een overzicht van de gemiddelde kosten van een zonneboiler en de gemiddelde besparing die u hiermee kunt behalen.

Soort zonneboilerGem. prijs (incl. installatie)Jaarlijkse besparing in m3 aardgasJaarlijkse besparing in euro's
1 collector, boiler 100 liter€ 2.200100 m3€ 65
2 collectoren, boiler 100 liter€ 3.000135 m3€ 85
2 collectoren, boiler 200 liter€ 3.500185 m3€ 120
3 collectoren, boiler 300 liter€ 5.000285 m3€ 185

De exacte kosten zijn afhankelijk van onder andere het soort zonneboiler en de capaciteit. Wilt u de exacte prijs weten voor een zonneboiler in uw situatie? Vraag dan in één klap gratis en vrijblijvend offertes aan van tot wel 5 zonnepanelen specialisten in uw regio. Hierdoor kunt u de offertes eenvoudig naast elkaar leggen en beslissen welke optie voor u het meest voordelig is. Door het vergelijken van prijzen kunt u veel geld op uw zonneboiler besparen. Heeft u bijvoorbeeld een huishouden van 4 personen en wilt u een zonneboiler van € 3.500 aanschaffen? Dan kunt u door het vergelijken van offertes tot wel € 1.400 besparen. Wij brengen u uiteraard alleen in contact met betrouwbare en ervaren specialisten in uw regio.

Zonneboiler

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler gebruikt zonlicht om water te verwarmen. Het water uit de zonneboiler kunt u gebruiken als tapwater en is dus geschikt om bijvoorbeeld mee te koken of te douchen. Een zonneboiler bestaat uit:

  • zonnecollector
  • voorraadvat
  • naverwarmer

zonneboiler woning

Zonnecollector

De zonnecollector is de plaat die op het dak ligt om zonlicht te vangen. In de zonnecollector zit een buizensysteem met daarin vloeistof. Het buizensysteem loopt verder door tot in het voorraadvat van de zonneboiler. De vloeistof in de zonnecollector wordt opgewarmd door de zon en daarna gebruikt om het water in het voorraadvat te verwarmen. De vloeistof in de buizen kan een temperatuur behalen van tot wel 90 graden. Een zonnecollector is gemiddeld tussen de 2 en 6 m2 groot.

Voorraadvat

Een zonnecollector is altijd aangesloten op een voorraadvat. Dit voorraadvat wordt ook wel de boiler genoemd en is gevuld met leidingwater. Het water wordt opgewarmd door de vloeistof in het buizensysteem van de zonnecollector. Een voorraadvat is verkrijgbaar in verschillende afmetingen. De meeste zonneboilers hebben een voorraadvat waar tussen de 80 en 300 liter water in kan.

Naverwamer

Hoewel de zonneboiler ook op bewolkte dagen nog warmte kan leveren, zal de zonneboiler over het algemeen in de zomerperiode meer warm water kunnen genereren dan in de winter. Om deze reden wordt de zonneboiler aangesloten op een naverwarmer. Vaak is dit uw huidige cv-combiketel. Wanneer het water niet warm genoeg is, zorgt deze ketel ervoor dat het water wordt naverwarmd. Om te zien of uw verwarmingssysteem geschikt is als naverwarmer, kunt u letten op het Gaskeur NZ-label (Naverwarming Zonneboiler) op de ketel.

Soorten zonneboilers

Als u een zonneboiler aan gaat schaffen zult u zien dat er verschillende soorten zijn waaruit u kunt kiezen. De verschillende soorten zonneboilers zijn:

  • standaard zonneboiler
  • compacte zonneboiler
  • cv-zonneboiler
  • zonneboilercombi

Standaard zonneboiler

Een standaard zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een los voorraadvat dat in de woning wordt geplaatst. Een standaard zonneboiler heeft een inhoud van tussen de 80 en 200 liter.

Compacte zonneboiler

Een compacte zonneboiler heeft als voordeel dat het geen los voorraadvat heeft. De zonnecollector en het voorraadvat zijn namelijk geïntegreerd, waardoor de compacte zonneboiler een stuk minder ruimte in zal nemen. Doordat de watervoorraad echter op het dak wordt opgeslagen, moet het dak wel extra gewicht kunnen dragen. Bekijk vooraf of uw dak hiervoor geschikt is. In de compacte zonneboiler kan tussen de 70 en 170 liter water worden opgeslagen.

Cv-zonneboiler

Bij de cv-zonneboiler loopt de leiding van de cv-ketel door het voorraadvat van de zonneboiler. Hierdoor dient de zonneboiler als een soort voorverwarmer van de cv-ketel, waardoor er, naast op de kosten voor warm water, ook bespaart kan worden op de stookkosten voor de verwarming. Deze zonneboiler heeft een inhoud van tussen de 110 en 300 liter.

Zonneboilercombi

Bovenstaande zonneboilers leveren alleen tapwater. Wilt u een zonneboiler ook gebruiken voor het verwarmen van uw woning? Dan is een zonneboilercombi de juiste keuze. De warmte in deze zonneboiler wordt gebruikt voor het opwarmen van tapwater én voor de centrale verwarming. Deze zonneboiler is vooral geschikt voor lage temperatuurverwarming, zoals vloer- of wandverwarming. De zonneboilercombi heeft een watervoorraad van circa 250 liter.

Besparing

Met een zonneboiler kunt u wel tot 45% besparen op de energiekosten voor warm water. Het exacte bedrag dat u kunt besparen met een zonneboiler is afhankelijk van vele factoren, zoals de grootte van uw zonneboiler, de manier waarop u nu warm water produceert en de hoeveelheid warm water dat u gemiddeld verbruikt. Om een indicatie te krijgen van de jaarlijkse besparing die een zonneboiler u op kan leveren, kunt u rekening houden met de volgende factoren:

  • gemiddelde opbrengst zonneboiler: 100 tot 300 m3 gas per jaar
  • huidige gasprijs: € 0,65 per m3 gas

Dit betekent een jaarlijkse besparing van € 65 tot ongeveer € 200. Deze besparing zal uiteraard toenemen wanneer de gasprijs stijgt.

Wanneer u momenteel over een elektrische boiler beschikt, zal u nog meer besparen met een zonneboiler. De besparing ligt dan op gemiddeld € 370 per jaar. Een elektrische boiler is namelijk duurder in gebruik, omdat het verwarmen van water met elektriciteit duurder is dan verwarmen met gas.

Zonneboiler op dak

Duurzaam

Een zonneboiler komt niet alleen uzelf ten goede, maar ook het milieu. Omdat een zonneboiler zonne-energie gebruikt om water te verwarmen, neemt het gebruik van vervuilende fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, af. Met een zonneboiler kan een huishouden het aardgas dat nodig is voor waterverwarming met bijna de helft verminderen. Een huishouden van 4 personen bespaart met een zonneboiler en een hr-combiketel als naverwarmer jaarlijks zo’n 210 m3 gas. Dit betekent een vermindering van de CO2-uitstoot met ruim 370 kilogram per jaar. Een zonneboiler is dus een goede manier om het milieu een handje te helpen.

Zonneboiler én zonnepanelen?

Twijfelt u tussen het aanschaffen van een zonneboiler en zonnepanelen? Mocht u een grote investering niet erg vinden, kunt u er altijd voor kiezen om beide soorten systemen op uw dak te laten plaatsen. Zonnepanelen lijken op zonneboilers, maar genereren stroom in plaats van warm water. Het voordeel van zonnepanelen is dat ze over het algemeen snel zijn terugverdiend, gemiddeld binnen 10 jaar. Houd er wel rekening mee dat u voor zonnepanelen wel ruimte op uw dak beschikbaar moet hebben. Een redelijk systeem bestaat namelijk al gauw uit zo’n 20 zonnepanelen. Natuurlijk kunt u ook kiezen voor minder zonnepanelen. U vult de stroom die u tekort komt dan simpelweg aan met de reguliere stroom van de energieleverancier.

Betaal niet teveel voor uw zonneboiler

Wilt u een zonneboiler aanschaffen? Let er dan op dat u niet onnodig teveel geld betaalt. Er zijn veel manieren waarop u makkelijk geld kunt besparen op een zonneboiler. Eén daarvan is door middel van subsidies. Omdat het laten plaatsen van een zonneboiler een duurzame maatregel is, wordt dit regelmatig gestimuleerd vanuit verschillende gemeenten. Om te zien of er een subsidieregeling actief is in uw gemeente kunt u de Energiesubsidiewijzer raadplegen.

Besparen heeft u altijd zelf in de hand. Naast subsidieregelingen, zijn er namelijk nog meer makkelijke manieren om voordelig uit te zijn. Laat bijvoorbeeld nooit een zonneboiler plaatsen zonder eerst offertes te vergelijken. U zult namelijk zien dat u voor dezelfde dienst bij de ene specialist een stuk meer geld moet betalen, dan bij een andere specialist. Het benaderen van verschillende specialisten kan een tijdrovende klus zijn. Daarom helpen wij u graag een handje. Bij ons ontvangt u namelijk kosteloos en vrijblijvend offertes van maximaal 5 specialisten in uw regio. Het aanvragen van de offertes neemt slechts 2 minuten van uw tijd in beslag en ook het ontvangen van de offertes gaat snel. Binnen 48 uur heeft u de vrijblijvende offertes van betrouwbare specialisten in uw regio in huis en kunt u zelf kiezen met welke specialist u in zee wilt gaan. U vergelijkt eenvoudig prijzen, werkzaamheden en keurmerken zoals Zonnekeur. U weet daarna precies welke vakspecialist het best bij u past wanneer u een zonneboiler gaat kopen.