Rendement zonneboiler

Het rendement van een zonneboiler is belangrijk om te zien of uw investering winstgevend is. Lees hier meer over het rendement van een zonneboiler en over de gemiddelde terugverdientijd.

Aanschafprijs zonneboiler

Zonneboilers zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en afmetingen. De prijzen hangen, net als het rendement, af van het type zonneboiler die u kiest. Een overzicht van de gemiddelde prijzen, inclusief installatiekosten, ziet u hieronder:

Soort zonneboilerGem. prijs (incl. installatie)Jaarlijkse besparing in m3 aardgasJaarlijkse besparing in euro's
1 collector, boiler 100 liter€ 2.200100 m3€ 65
2 collectoren, boiler 100 liter€ 3.000135 m3€ 85
2 collectoren, boiler 200 liter€ 3.500185 m3€ 120
3 collectoren, boiler 300 liter€ 5.000285 m3€ 185

In bovenstaande tabel ziet u niet alleen de gemiddelde aanschafprijs van een zonneboiler, maar ook een indicatie van de besparing die de zonneboiler u op kan leveren. Heeft u een huishouden van 4 personen? Dan kunt u het beste kiezen voor een zonneboiler met een inhoud van 200 liter en 2 collectoren. De aanschafkosten voor een dergelijke zonneboiler liggen gemiddeld rond de € 3.500. Deze zonneboiler kan u een jaarlijkse besparing opleveren van 185 m3, wat met de huidige gasprijzen neerkomt op een besparing van € 120 per jaar.

Er zijn manieren waarop u kunt besparen op de aanschafprijs van uw zonneboiler. De meest makkelijke manier is door het vergelijken van offertes. De prijzen kunnen namelijk sterk verschillen per specialist. Door kosteloos en vrijblijvend offertes aan te vragen van specialisten in uw regio, kunt u de prijzen eenvoudig naast elkaar leggen en kijken welke specialist u het scherpste tarief kan bieden. Daarnaast komt u op deze manier makkelijk in contact met betrouwbare en ervaren specialisten.

Rendement zonneboiler

Het rendement van een zonneboiler is onder andere afhankelijk van de volgende factoren:

  • soort zonneboiler
  • plaatsing
  • gebruik

Soort zonneboiler

Het rendement verschilt per soort zonneboiler. Wilt u gaan voor de zonneboiler met het hoogste rendement? Kies dan voor de zonneboilercombi. De zonneboilercombi zorgt niet alleen voor warm sanitair water, maar kan ook worden gebruikt voor het verwarmen van uw woning. De aanschafprijs van een zonneboilercombi ligt over het algemeen wel hoger dan andere soorten zonneboilers. Naast de keuze voor de soort zonneboiler, kunt u ook kiezen voor een zonnecollector, dit is de plaat die op uw dak wordt bevestigd en de warmte opvangt. Er zijn 2 soorten zonnecollectoren:

  • vlakke plaat zonnecollector
  • vacuümbuis zonnecollector

De vacuümbuis zonnecollector is iets duurder in aanschaf, vergeleken met de vlakke plaat collector, maar het rendement van de vacuümbuis zonnecollector ligt, vooral in de winter, ook hoger.

Vlakke plaat zonnecollector

Plaatsing

De plaatsing van de zonneboiler kan veel invloed uitoefenen op het rendement van de zonneboiler. Hoe meer zon de zonnecollector namelijk vangt, hoe hoger het rendement van de zonneboiler. Probeer de zonneboiler daarom altijd te plaatsen gericht naar het zuiden en in een hellingshoek van 36 graden. Houdt er ook rekening mee dat de zonneboiler niet wordt geplaatst in de schaduw van bijvoorbeeld bomen. De zonneboiler kan zowel op een schuin dak als op een plat dak worden geplaatst. Bij een plat dak komt de zonneboiler in een console te liggen, waardoor u de hellingshoek en de richting volledig zelf kunt bepalen.

Gebruik

Het rendement van een zonneboiler hangt ook af van uw gebruik. U kunt de zonneboiler bijvoorbeeld enkel aansluiten op uw kranen en douche, maar wanneer u ook andere apparaten aansluit, zoals de wasmachine, kunt u het rendement van de zonneboiler aanzienlijk verhogen. Indien mogelijk, kunt u er zelfs voor kiezen om uw vloerverwarming te koppelen aan uw zonneboiler.

Rendement zonneboiler: Besparing

Bijna de helft van alle energie die wordt gebruikt in Europa, wordt gebruikt voor het verwarmen van water en/of onze woningen. Dit betekent dat een zonneboiler een nuttige bijdrage kan leveren in het verminderen van uw energieverbruik. Met een zonneboiler kunt u tot wel 50% besparen op uw kosten voor warm water. Daarnaast kunt u met een zonneboilercombi ook nog eens besparen op de kosten voor het verwarmen van uw woning. Wilt u een indicatie krijgen van de gemiddelde besparing die een zonneboiler u op kan leveren? Maak dan gebruik van de volgende gegevens:

  • gemiddelde opbrengst zonneboiler: 100 tot 300 m3 gas per jaar
  • huidige gasprijs: € 0,65 per m3 gas

Dit betekent een jaarlijkse besparing van € 65 tot ongeveer € 200. Als u momenteel een elektrische boiler in huis heeft, dan kunt u zelfs € 370 per jaar besparen met een zonneboiler. Doordat de elektrische boiler water verwarmt met stroom in plaats van gas, is deze namelijk erg duur in gebruik.

De besparing is berekend aan de hand van de huidige energieprijzen. Wanneer deze energieprijzen stijgen, zal de besparing uiteraard ook hoger worden.

Rendement zonneboiler: Terugverdientijd

Is het rendement van een zonneboiler hoog genoeg om een korte terugverdientijd te garanderen? Met het huidige rendement en de huidige aanschafprijzen van zonneboilers, duurt het nog vrij lang om de investering terug te verdienen. De levensduur van een zonneboiler is ongeveer 30 jaar. In veruit de meeste gevallen zijn zonneboilers binnen deze periode terugverdiend, ook zonder subsidie. De terugverdientijd van zonneboilers is echter te verkorten. Wanneer u bijvoorbeeld een lagere aanschafprijs betaalt, wordt de terugverdientijd van de zonneboiler automatisch korter.

Er zijn in enkele gemeenten ook subsidies mogelijk. Om te zien of er subsidieregelingen lopen in uw gemeente, kunt u de Energiesubsidiewijzer raadplegen. Ook hangt de terugverdientijd af van de manier waarop u nu water verwarmt. Beschikt u nu over een elektrische boiler? Een elektrische boiler vreet energie en is over het algemeen dan ook erg duur in gebruik. De investering in een zonneboiler is in dat geval dan ook een stuk sneller terugverdiend.

Zonneboiler

Eerst vergelijken

Bent u overtuigd van het rendement van een zonneboiler? Wacht dan nog even met uw aankoop totdat u offertes heeft vergeleken. Het vergelijken van offertes kan namelijk een grote invloed hebben op de aanschafprijs van een zonneboiler. Vraag daarom eerst kosteloos en vrijblijvend offertes aan van betrouwbare specialisten in uw regio. Na het invullen van ons korte offerteformulier, ontvangt u binnen 2 werkdagen de prijsvoorstellen van verschillende installateurs. Door het vergelijken van de prijzen, kunt u tot wel 40% besparen op de aankoopprijs van uw zonneboiler.