Werking zonneboiler

De meeste mensen zijn bekend met zonneboilers, maar hoe werken ze nu precies? Lees hier alles over de werking van een zonneboiler.

Hoeveel kost een zonneboiler?

Voordat we het gaan hebben over de werking van zonneboilers, is het belangrijk om meer inzicht te krijgen in de prijzen. De prijzen van zonneboilers hangen af van onder andere de capaciteit van de zonneboiler. Om u een indicatie te geven, ziet u hieronder enkele gemiddelde prijzen.

Soort zonneboilerGem. prijs (incl. installatie)Jaarlijkse besparing in m3 aardgasJaarlijkse besparing in euro's
1 collector, boiler 100 liter€ 2.200100 m3€ 65
2 collectoren, boiler 100 liter€ 3.000135 m3€ 85
2 collectoren, boiler 200 liter€ 3.500185 m3€ 120
3 collectoren, boiler 300 liter€ 5.000285 m3€ 185

Wilt u bijvoorbeeld een zonneboiler met een inhoud van 200 liter en 2 zonnecollectoren, waarmee u jaarlijks zo’n € 120 op uw energierekening bespaart? Dan kunt u rekening houden met een prijs van € 3.500, inclusief installatiekosten. Dit is een grote uitgave. U kunt echter 40% besparen op deze kosten. Dit doet u door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen van specialisten in uw regio. De prijzen kunnen namelijk per specialist verschillen. Door meerdere offertes naast elkaar te leggen, ziet u snel welke specialist in uw regio de laagste prijzen biedt en hierdoor kunt u veel geld besparen op uw zonneboiler.

De werking van een zonneboiler

De werking van een zonneboiler is makkelijker dan het wellicht lijkt. De zonneboiler bestaat uit 3 onderdelen:

  • zonnecollector
  • voorraadvat
  • naverwarmer

De zonnecollector wordt op het dak geplaatst en vangt het zonlicht op. Het zonlicht wordt geabsorbeerd en omgezet in warmte. In de zonnecollector zit een vloeistof dat een warmte kan behalen van wel 90 graden Celcius. Deze warme vloeistof wordt via een buizensysteem doorgestuurd naar een met leidingwater gevuld voorraadvat. Het vloeistof warmt het leidingwater op en wanneer de vloeistof afgekoeld is, wordt het weer naar de zonnecollector gepompt om opnieuw op te warmen. De voorraadvat houdt ondertussen het leidingwater warm, tot wanneer u het wilt gebruiken. Het water wordt verwarmd tot minstens 60 graden Celcius. Wanneer er niet genoeg zonlicht beschikbaar is om het water tot deze temperatuur te verwarmen, komt de naverwarmer aan bod. In veel gevallen kan de cv-ketel dienen als naverwarmer, mits deze voorzien is van een Gaskeur NZ-label (Naverwarming Zonneboiler).

Werking zonneboiler

Werking zonneboiler: Inhoud voorraadvat

De hoeveelheid water dat een zonneboiler voor u kan verwarmen hangt voor een groot deel af van de grootte van het voorraadvat. Het voorraadvat heeft een inhoud van 1 tot 2 keer uw dagelijkse warm waterverbruik. De meeste zonneboilers beschikken over een voorraadvat met een inhoud van tussen de 80 en 300 liter. De inhoud die het beste in uw woning past, hangt af uw warm waterverbruik en de grootte van uw huishouden. U kunt rekenen op gemiddeld 50 liter per persoon. Heeft u een huishouden van 4 personen? Kies dan voor een voorraadvat van ongeveer 200 liter.

Warm water en verwarming?

De meeste soorten zonneboilers zorgen enkel voor warm sanitair water. Wilt u naast warm water, de zonneboiler ook gebruiken voor het verwarmen van uw woning? Dan kunt u het beste kiezen voor een zonneboilercombi. Deze zonneboiler wordt gebruikt voor het verwarmen van water én de woning. De zonneboilercombi werkt het beste bij lagetemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Ook kunt u eventueel kiezen voor de cv-zonneboiler. Bij een cv-zonneboiler loopt de leiding van de cv-ketel door het voorraadvat van de zonneboiler, waardoor de zonneboiler werkt als een soort voorverwarmer van uw cv-ketel. Ook dit kan een grote bijdrage leveren aan een vermindering van de stookkosten.

Werking zonneboiler: Plaatsing

Als u een zonneboiler heeft, dan wilt u hier natuurlijk zoveel mogelijk zonne-energie mee opwekken. Een zonneboiler werkt het beste wanneer deze goed wordt geplaatst. De zonnecollector op het dak moet zoveel mogelijk zonlicht opvangen. Om hier rekening mee te houden, is een zonnecollector gericht naar het zuiden en in een hellingshoek van 36 graden het beste. Daarnaast is het verstandig om te zorgen dat de zonnecollector zo min mogelijk schaduw vangt van bijvoorbeeld bomen, huizen of gebouwen.

Zonneboiler plaatsen

Werking zonnecollector

Een belangrijk onderdeel van de zonneboiler is de zonnecollector. De zonnecollector vangt het zonlicht op en zorgt voor het opwarmen van het tapwater in het voorraadvat. Er zijn 2 soorten zonnecollectoren waar u uit kunt kiezen: de vlakke plaat zonnecollector en de vacuümbuis zonnecollector. Meer over deze soorten zonnecollectoren leest u in ons artikel over de werking van een zonnecollector.

Voordelige zonneboilers

Een zonneboiler is geen alledaagse uitgave. Daarom is het belangrijk om voorafgaand aan uw aankoop goed te kijken naar de verschillende aanbieders. Elke aanbieder biedt namelijk weer andere prijzen en een andere kwaliteit. Om de specialist met de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden, kunt u het beste gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. U ontvangt vervolgens binnen 2 werkdagen de prijsopgaven van maximaal 5 specialisten in uw regio. Door de offertes naast elkaar te leggen, vindt u eenvoudig de specialist die aan al uw wensen voldoet.