Zonneboiler kopen

Door het kopen van een zonneboiler kunt u tot wel 50% besparen op uw energiekosten voor warm water. Alles over het kopen van een zonneboiler leest u hier.

Aanschafkosten zonneboiler

Wilt u een zonneboiler kopen? Dan is het handig om eerst meer inzicht te krijgen in de gemiddelde prijzen van zonneboilers. Zo weet u zeker of een zonneboiler past in uw financiële situatie. Hieronder ziet u een overzicht van enkele gemiddelde prijzen:

Soort zonneboilerGem. prijs (incl. installatie)Jaarlijkse besparing in m3 aardgasJaarlijkse besparing in euro's
1 collector, boiler 100 liter€ 2.200100 m3€ 65
2 collectoren, boiler 100 liter€ 3.000135 m3€ 85
2 collectoren, boiler 200 liter€ 3.500185 m3€ 120
3 collectoren, boiler 300 liter€ 5.000285 m3€ 185

Hoewel de prijzen variëren, betaalt u voor een kleine zonneboiler met 1 collector gemiddeld € 2.200 en voor een grote zonneboiler ongeveer € 5.000, inclusief installatiekosten. Wilt u de exacte prijzen weten voor een zonneboiler in uw situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. U komt dan niet alleen in contact met betrouwbare specialisten in uw regio, maar kunt, door het vergelijken van de offertes, ook nog eens 40% besparen op de kosten van uw zonneboiler. Op een zonneboiler van € 5.000, betekent dit een besparing die kan oplopen tot wel € 2.000.

Welke zonneboiler kiest u?

Als u een zonneboiler gaat kopen, komt u voor enkele keuzes te staan. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten zonneboilers waar u uit kunt kiezen. We onderscheiden de volgende soorten:

  • standaard zonneboiler
  • compacte zonneboiler
  • cv-zonneboiler
  • zonneboilercombi

De keuze voor een soort zonneboiler is volledig afhankelijk van uw wensen. Wilt u bijvoorbeeld een zonneboiler kopen die weinig ruimte inneemt? Dan kunt u het beste een compacte zonneboiler kopen. Een compacte zonneboiler heeft geen los voorraadvat. Het voorraadvat is geïntegreerd met de zonnecollector en bevindt zich op het dak. Hierdoor neemt de zonneboiler een stuk minder ruimte in beslag.

Voor een zonneboiler waarmee u niet alleen bespaart op de kosten voor warm water, maar ook op de kosten voor verwarming, kunt u het beste een cv-zonneboiler of zonneboilercombi kopen. De cv-zonneboiler werkt als een soort voorverwarmer van de cv-ketel, waardoor de cv-ketel minder hoeft te verwarmen. De zonneboilercombi kan gebruikt worden voor warm water én verwarming, en is vooral geschikt voor lagetemperatuurverwarming, zoals vloerverwarming.

Zonneboiler 16

Besparen met een zonneboiler

Hoeveel u kunt besparen met een zonneboiler is onder andere afhankelijk van uw eigen verbruik. Gebruikt u uw zonneboiler bijvoorbeeld enkel voor een warme douche of heeft u ook uw vaatwasser en/of wasmachine aangesloten op de zonneboiler? In dat geval zal de besparing hoger uitvallen. In een gemiddelde situatie kunt u met een zonneboiler tot zo’n 50% besparen op de energiekosten voor warm water. Dit betekent een jaarlijkse besparing van ongeveer 100 tot 285 m3 gas, wat neerkomt op een bedrag van € 65 tot € 185 dat u jaarlijks met uw zonneboiler kunt besparen.

Daktype en plaatsing zonneboiler

Een zonneboiler kan zowel op een schuin dak als op een plat dak worden geplaatst. Bij een plat dak worden de zonnecollectoren geplaatst in een constructie, waardoor deze schuin komen te staan. Een plat dak heeft als voordeel dat u zelf de richting en de hellingshoek kunt bepalen, maar voor een zonneboiler op een plat dak heeft u wel meer ruimte nodig. Er moet namelijk ruimte tussen de zonnecollectoren zitten, waardoor de collectoren niet in elkaars schaduw komen te liggen. Hierdoor kunt u voor een zonnecollector van 1 m2 op een plat dak rekening houden met een benodigde ruimte van 2,5 m2.

Het is belangrijk dat de zonneboiler genoeg zonlicht kan vangen. Hierdoor kunt u het beste kiezen voor een plaatsing richting het zuiden en in een hellingshoek van 36 graden. Ook is het verstandig om rekening te houden met eventuele schaduw van bijvoorbeeld bomen of gebouwen. Door de zonneboiler goed te plaatsen, kunt u de hoogste opbrengst behalen.

Zelf installeren of uitbesteden?

Een zonneboiler kunt u zelf installeren of u kunt dit uitbesteden aan een specialist. Wij raden aan om altijd een vakman in te schakelen. Door uw zonneboiler te laten installeren door een ervaren installateur, vermindert u de kans op vervelende situaties, zoals lekkages of defecten. Daarnaast kan een vakman u ook goed adviseren tijdens het kopen van een zonneboiler, zodat u kunt kiezen voor de zonneboiler die het beste aansluit op uw situatie. Het installeren van een zonneboiler kunt u tijdelijk voordelig laten doen.

Zonneboiler plaatsen

Onderhoud zonneboiler

Nadat u een zonneboiler heeft gekocht, is het verstandig om na te denken over het onderhoud. Zonneboilers hebben het voordeel dat ze nauwelijks om onderhoud vragen. Een tweejaarlijkse controle is voldoende. Deze kunt u combineren met de onderhoud van uw cv-ketel. Daarnaast kunt u de zonnecollector op uw dak jaarlijks controleren op vuil. Uw zonnecollector zal automatisch worden schoongespoeld wanneer het regent, maar eventueel vuil dat achterblijft kunt u schoonmaken met water.

Zonneboiler kopen

Wilt u een zonneboiler kopen en bent u op zoek naar een betrouwbare, ervaren én voordelige installateur? Wij helpen u graag bij uw zoektocht. Door ons korte offerteformulier in te vullen, ontvangt u binnen 2 werkdagen offertes van maximaal 5 installateurs in uw regio. Door de offertes met elkaar te vergelijken, ziet u eenvoudig welke specialist u de voordeligste prijzen kan bieden. Hierdoor kunt u tot wel 40% besparen op uw zonneboiler. Het aanvragen van offertes is kosteloos en geheel vrijblijvend.