Zonneboiler prijzen

Voordat u een zonneboiler gaat aanschaffen, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van de prijs van een zonneboiler. Hier leest u meer over de prijzen en over de besparing die een zonneboiler u op kan leveren.

De prijzen van een zonneboiler

De prijs van een zonneboiler verschilt per situatie. Het is echter prettig om inzicht te hebben in de gemiddelde prijzen voordat u een zonneboiler gaat aanschaffen. In onderstaande tabel ziet u een overzicht van de gemiddelde prijzen van verschillende soorten zonneboilers:

Soort zonneboilerGem. prijs (incl. installatie)Jaarlijkse besparing in m3 aardgasJaarlijkse besparing in euro's
1 collector, boiler 100 liter€ 2.200100 m3€ 65
2 collectoren, boiler 100 liter€ 3.000135 m3€ 85
2 collectoren, boiler 200 liter€ 3.500185 m3€ 120
3 collectoren, boiler 300 liter€ 5.000285 m3€ 185

Heeft u een groot huishouden en wilt u een zonneboiler aanschaffen met voldoende capaciteit? Dan kunt u het beste kiezen voor een zonneboiler van 300 liter, met 3 zonnecollectoren. Hiervoor bent u, inclusief installatiekosten, zo’n € 5.000 kwijt. De exacte kosten voor een zonneboiler komt u makkelijk te weten door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. Na het invullen van een kort offerteformulier, ontvangt u binnen 2 werkdagen de prijzen van betrouwbare specialisten in uw regio. U kunt de offertes eenvoudig naast elkaar leggen om te zien welk bedrijf u de scherpste tarieven kan bieden. Het vergelijken van offertes kan u een besparing opleveren van tot wel 40%. Op een zonneboiler van € 5.000 kan dit u zomaar € 2.000 opleveren.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit 3 belangrijke onderdelen:

  • de zonnecollector
  • het voorraadvat
  • de naverwarmer

Zonneboiler

Zonnecollector

Dit is een plaat met daarin een buizensysteem die de warmte van de zon opvangt en afgeeft aan het water in het voorraadvat. De zonnecollector bevindt zich op het dak. De zonnecollector komt in verschillende afmetingen, gemiddeld is deze tussen de 2 en 6 m2 groot, en dit kan de prijs van de zonneboiler beïnvloeden.

Voorraadvat

Dit wordt ook wel de boiler genoemd. Het voorraadvat is gevuld met leidingwater dat wordt opgewarmd door de zonnecollector. Ook het voorraadvat heeft invloed op de prijs van een zonneboiler. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een klein voorraadvat waar 80 liter water in kan, of voor een grotere variant van 300 liter. Bij het maken van deze keuze kunt u rekening houden met de grootte van uw huishouden. U kunt uitgaan van ongeveer 50 liter per persoon. Bestaat uw huishouden uit 4 personen? Dan kunt u kiezen voor een voorraadvat van 200 liter.

Naverwarmer

Wanneer het water in de zonneboiler niet warm genoeg is, kan de naverwarmer het water verwarmen tot de juiste temperatuur. Zo bent u niet volledig afhankelijk van de zon. Vaak kunt u uw huidige cv-combiketel als naverwarmer gebruiken, mits deze hiervoor geschikt is. Kijk hiervoor of uw cv-ketel is voorzien van het Gaskeur NZ-label (Naverwarming Zonneboiler).

Installatiekosten

Het installeren van een zonneboiler is een klus die u het beste aan een ervaren specialist kunt uitbesteden. Deze specialist beschikt over de juiste kennis, vaardigheden en gereedschappen om uw zonneboiler goed te installeren, zodat deze een lange periode probleemloos mee kan gaan. Uiteraard zitten hier wel extra kosten aan verbonden. De prijzen voor de installatie kunnen per specialist verschillen en hangen daarnaast af van het type zonneboiler en de situatie in uw woning. Voor het laten installeren van een zonneboiler kunt u rekening houden met een prijs die ligt tussen de € 500 en € 1.000.
Zonneboiler prijzen

Zonneboiler prijzen: Subsidies

Om de prijs van een zonneboiler nog meer te drukken, kunt u kijken naar de mogelijkheden voor een subsidie. Op dit moment zijn er geen landelijke subsidieregelingen actief voor de aanschaf van zonneboilers, maar het kan zo zijn dat uw gemeente wel een subsidie verstrekt. Om te zien of er een subsidieregeling actief is in uw gemeente kunt u de Energiesubsidiewijzer raadplegen.

Besparing zonneboiler prijzen

Misschien nog wel belangrijker dan de prijs van een zonneboiler, is om te weten hoeveel u met een zonneboiler kunt besparen. Met een zonneboiler bespaart u op de energiekosten voor warm water. Hoeveel u precies kunt besparen is afhankelijk van uw situatie. Dit hangt bijvoorbeeld af van het type zonneboiler en het waterverbruik van uw huishouden. Wel kunt u kijken naar de gemiddelde opbrengst van een zonneboiler om een indicatie te krijgen van de besparing.

  • gemiddelde opbrengst zonneboiler: 100 tot 300 m3 gas per jaar
  • huidige gasprijs: € 0,65 per m3 gas

Als u de gemiddelde opbrengst van een zonneboiler vermenigvuldigt met de huidige gasprijs, krijgt u een indruk van de jaarlijkse besparing die een zonneboiler u op kan leveren. U kunt rekening houden met een jaarlijkse besparing van tussen de € 65 en € 200. Heeft u een elektrische boiler? Dan bespaart u met een zonneboiler gemiddeld zelfs € 370. De besparing ligt hoger, omdat het verwarmen van water met behulp van stroom duurder is dan het verwarmen van water met gas.

40% besparen op de prijs van een zonneboiler

Een zonneboiler is een duurzame, maar ook ingrijpende investering. Het is verstandig om vooraf rustig de prijzen van de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Door het vergelijken van offertes kunt u tot wel 40% besparen op de prijs van een zonneboiler. Offertes van verschillende specialisten in uw regio vraagt u eenvoudig en geheel vrijblijvend aan via ons offerteformulier. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes al in huis. Er zitten geen kosten verbonden aan het aanvragen van de offertes en wij brengen u uiteraard enkel in contact met betrouwbare en ervaren specialisten. Zo weet u zeker dat uw zonneboiler niet alleen voordelig, maar ook goed wordt geïnstalleerd.