Zonnecollector

Een zonnecollector is een belangrijk onderdeel van een zonneboiler en gebruikt zonlicht om water te verwarmen. Lees hier meer over de verschillende soorten zonnecollectoren en de gemiddelde prijzen.

Prijzen zonnecollector

Een zonnecollector wordt altijd in combinatie met een zonneboiler geplaatst. Bij het berekenen van de kosten, moet u dus rekening houden met de prijs van de gehele installatie. Hieronder ziet u een overzicht van de gemiddelde prijzen van een zonneboiler en het bedrag dat u hiermee kunt besparen.

Soort zonneboilerGem. prijs (incl. installatie)Jaarlijkse besparing in m3 aardgasJaarlijkse besparing in euro's
1 collector, boiler 100 liter€ 2.200100 m3€ 65
2 collectoren, boiler 100 liter€ 3.000135 m3€ 85
2 collectoren, boiler 200 liter€ 3.500185 m3€ 120
3 collectoren, boiler 300 liter€ 5.000285 m3€ 185

Zoals u ziet, zijn de prijzen afhankelijk van de inhoud van de boiler. De inhoud die u nodig heeft is afhankelijk van de grootte van uw huishouden en van uw waterverbruik. Gemiddeld kunt u rekening houden met zo’n 50 liter per persoon. Voor een huishouden met 2 personen kunt u dus uitgaan van een zonneboiler van 100 liter. Voor een dergelijke zonneboiler, met 2 zonnecollectoren, betaalt u gemiddeld € 3.000, inclusief installatie. Deze prijs ligt echter nog niet vast. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop u geld kunt besparen op de aanschaf van een zonneboiler. Vergelijk bijvoorbeeld altijd offertes voordat u overgaat tot een aankoop. Er zitten namelijk grote verschillen in prijzen van installateurs. Door het vergelijken van de prijzen kunt u tot wel 40% besparen op uw zonneboiler. Op een zonneboiler van € 3.000 betekent dit een forse besparing van tot wel € 1.200. Het aanvragen van offertes is uiteraard gratis en geheel vrijblijvend.

Wat is een zonnecollector?

Een zonnecollector is een belangrijk onderdeel van een zonneboiler. Zonnecollectoren worden bevestigd op het dak en vangen zonlicht op. Dit zonlicht wordt gebruikt voor het verwarmen van tapwater. Een zonnecollector is doorgaans tussen de 2 en 6 m2 groot.

Zonnecollectoren worden regelmatig verward met een zonnepaneel, maar toch zijn deze erg verschillend. Zonnepanelen wekken namelijk stroom op, terwijl een zonnecollector het zonlicht gebruikt voor het verwarmen van tapwater.

De werking van een een zonnecollector is eigenlijk heel simpel. De zonnecollector bestaat uit metalen buizen met hierin een vloeistof. De vloeistof wordt door de zon opgewarmd en loopt daarna via een buizensysteem door naar het, met leidingwater gevulde, voorraadvat. Na een tijdje is het leidingwater in het voorraadvat opgewarmd en kan het warme water gebruikt worden.

Naast een zonnecollector, bestaat een zonneboiler ook uit:

  • een voorraadvat waar het water in wordt opgeslagen
  • een naverwarmer om extra warmte te leveren wanneer er te weinig zonne-energie beschikbaar is.

Zonnecollector

Soorten collectoren

Voordat u een zonnecollector aan gaat schaffen, komt u nog wel voor een belangrijke keuze te staan. Er zijn namelijk twee verschillende soorten zonnecollectoren waaruit u kunt kiezen:

  • vlakke plaat collectoren
  • vacuümbuis collectoren

Vlakke plaat zonnecollector

Vlakke plaat zonnecollectorVlakke plaat zonnecollectoren zijn erg populair, omdat ze eenvoudig en over het algemeen ook goedkoop zijn. Een vlakke plaat collector bestaat uit een ondiepe bak. Deze bak wordt afgesloten met een doorzichtige afdekplaat, welke er voor zorgt dat de warmte goed in de bak blijft. Onder de afdekplaat bevindt zich een absorber, dit is een zwarte plaat die warm wordt door het zonlicht te absorberen. Hieronder liggen de buizen met daarin vloeistof. Wanneer de vloeistof door de absorber is opgewarmd, wordt het gebruikt voor het verwarmen van het leidingwater in het voorraadvat.

Vacuümbuis zonnecollector

Vacuümbuis zonnecollectorDeze zonnecollector bestaat uit verschillende, van dubbel glas gemaakte, buizen die naast elkaar liggen. De inhoud van deze buizen is vacuüm gemaakt en de buizen zijn voorzien van een speciale coating aan de binnenkant. Hierdoor kan de warmte goed worden vastgehouden. De vacuümbuizen worden ook wel heatpipes genoemd. De warmte wordt in de bovenkant van de buizen verzameld en doorgegeven aan de zonnecollector. De zonnecollector zorgt er vervolgens voor dat de warmte wordt overgedragen aan het water. De vacuümbuis zonnecollector heeft een hoger rendement dan de vlakke plaat zonnecollector. De vacuümbuis warmt namelijk sneller op en de vacuüm zorgt ervoor dat de zonnecollector bijzonder goed geïsoleerd is en nauwelijks afhankelijk is van de buitentemperatuur.

Duurzaam

Zonnecollectoren dragen bij aan een duurzame wereld. Het water wordt met behulp van zonlicht verwarmd, waardoor er minder gebruik hoeft te worden gemaakt van fossiele brandstoffen. Hierdoor bespaart een zonnecollector gemiddeld wel 287 kilogram CO2 per jaar. Een zonnecollector bespaart het meeste energie wanneer deze geplaatst wordt in een hoek van 45 graden en recht op het zuiden.

Besparen op de energiekosten

Een zonnecollector is natuurlijk niet alleen duurzaam. Ook u kunt er een hoop voordeel mee behalen. Het bedrag dat u kunt besparen is afhankelijk van het type zonnecollector en de afmetingen van de collector, maar ook van uw eigen situatie, zoals uw waterverbruik en de grootte van uw huishouden. Met een zonnecollector kunt u gemiddeld 45% op de kosten voor warm water besparen. Als u uw jaarlijkse besparing wilt berekenen kunt u de volgende factoren met elkaar vermenigvuldigen:

  • opbrengst van de zonnecollector: deze zal waarschijnlijk liggen tussen de 100 en 300 m3 gas per jaar
  • de huidige gasprijs: deze bedraagt € 0,65 per m3 gas

Door bovenstaande gegevens met elkaar te vermenigvuldigen komt u erachter wat u jaarlijks kunt besparen met een zonnecollector. Dit zal waarschijnlijk een bedrag zijn van tussen de € 65 en € 200. De verwachting is dat de gasprijzen de komende jaren zullen stijgen. Dit is gunstig voor de mensen met zonnecollectoren, omdat het bedrag dat zij jaarlijks besparen dan steeds hoger wordt.

Zonneboiler

Een zonnecollector is een onderdeel van een zonneboiler. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, een voorraadvat en een naverwarmer. Niet alleen een zonnecollector is verkrijgbaar in verschillende soorten, maar er zijn ook meerdere varianten van de zonneboiler. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een standaard zonneboiler, een compacte zonneboiler of een cv-zonneboiler. Bekijk vooraf goed de verschillende mogelijkheden om te zien welke soort zonneboiler het beste aansluit op uw wensen.

Kies voor een betrouwbare specialist

Een zonnecollector is een ingewikkeld systeem om te installeren. Er komt namelijk een hoop techniek bij kijken en hierdoor kan er veel misgaan wanneer u weinig verstand heeft van zonnecollectoren. Daarnaast vinden de werkzaamheden op het dak plaats en brengt dit ook veel risico’s met zich mee. Het is daarom verstandig om de klus uit te besteden aan een vakman die beschikt over de juiste kennis en materialen. Ga voor kwaliteit en kies voor een ervaren specialist die u kunt vertrouwen. Betrouwbare specialisten vindt u door snel en eenvoudig offertes aan te vragen. Het aanvragen van offertes is gratis, vrijblijvend en binnen 2 werkdagen ontvangt u al de prijzen van maximaal 5 goede specialisten in uw regio. Door het vergelijken van offertes vindt u niet alleen de beste specialist, maar ook de voordeligste. Het vergelijken van de prijzen kan u dus veel geld schelen. Een goed moment om een zonnecollector te laten plaatsen dus.