Zonnecollector prijs

Een zonnecollector is een belangrijk onderdeel van de zonneboiler. In dit artikel leest u meer over de gemiddelde prijzen van een zonnecollector.

Zonnecollector prijs

Een zonnecollector maakt onderdeel uit van een zonneboiler. De zonnecollector wordt in de praktijk dan ook nauwelijks los aangeschaft, maar vrijwel altijd in combinatie met de andere onderdelen van een zonneboiler. Om een indicatie te krijgen van de aanschafprijs van een zonneboiler én de verwachte opbrengst, kunt u onderstaande tabel raadplegen:

Soort zonneboilerGem. prijs (incl. installatie)Jaarlijkse besparing in m3 aardgasJaarlijkse besparing in euro's
1 collector, boiler 100 liter€ 2.200100 m3€ 65
2 collectoren, boiler 100 liter€ 3.000135 m3€ 85
2 collectoren, boiler 200 liter€ 3.500185 m3€ 120
3 collectoren, boiler 300 liter€ 5.000285 m3€ 185

Welke zonneboiler het beste bij u past, is afhankelijk van uw warm waterverbruik en van de grootte van uw huishouden. Heeft u een klein huishouden van 2 personen? Dan zal u waarschijnlijk genoeg hebben aan een zonneboiler van 100 liter. Voor een zonneboiler in combinatie met 1 zonnecollector betaalt u een prijs van gemiddeld € 2.200, inclusief installatiekosten. U heeft echter de mogelijkheid om te besparen op deze kosten, door voorafgaand aan uw aankoop eerst verschillende offertes te vergelijken. Offertes van betrouwbare specialisten in uw regio, vraagt u eenvoudig aan door ons korte offerteformulier in te vullen. U ontvangt dan binnen 2 werkdagen de gratis én vrijblijvende offertes.

Wat is een zonnecollector?

Een zonnecollector is een belangrijk onderdeel van een zonneboiler. De zonnecollector wordt regelmatig verward met een zonnepaneel, omdat deze qua uiterlijk op elkaar lijken. De zonnecollector en zonnepanelen maken beide gebruik van zonne-energie, maar de werking is verschillend. De zonnecollector wordt op het dak bevestigd. De collector vangt de warmte van de zon op in een buizensysteem en gebruikt deze warmte om leidingwater mee te verwarmen. Hierdoor kan de zonnecollector warm water leveren voor een huishouden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 2 soorten zonnecollectoren:

  • vlakke plaat collectoren
  • vacuümbuis collectoren

Naast de zonnecollector, bestaat de zonneboiler ook nog uit een voorraadvat en een naverwarmer. Om te profiteren van de voordelen van een zonnecollector, heeft u altijd een compleet zonneboilersysteem nodig.

Prijzen per soort zonnecollector

De prijzen van een zonnecollector verschillen per soort collector:

Vlakke plaat zonnecollector

Vlakke plaat zonnecollectorEen vlakke plaat zonnecollector bestaat uit een ondiepe bak met hierin een buizensysteem. In de buizen zit een vloeistof die door de warmte van de zon wordt opgewarmd. De verwarmde vloeistof wordt gebruikt voor het verwarmen van het tapwater in de zonneboiler. De vlakke plaat zonnecollector wordt afgesloten met een afdekplaat, die de warmte goed vasthoudt. De prijzen van een vlakke plaat zonnecollector liggen over het algemeen lager dan die van de vacuümbuis zonnecollector, maar hier staat tegenover dat de vlakke plaat zonnecollector, vooral in de winter, ook een lager rendement biedt. Voor een vlakke plaat zonnecollector van 2,5 m2 met een jaarlijkse opbrengst van 4,7 GJ (Gigajoule), dit is ongeveer 133 m3 aardgas, betaalt u een prijs van ongeveer € 550. Let op: dit is de prijs voor enkel een zonnecollector. De prijzen voor een compleet systeem leest u in ons artikel over de prijzen van een zonneboiler of ziet u in de tabel bovenaan deze pagina.

Vacuümbuis zonnecollector

Vacuümbuis zonnecollectorDe vacuümbuis zonnecollector bestaat uit verschillende vacuüm gemaakte buizen. De buizen zijn gemaakt van dubbel glas en zijn voorzien van een speciale coating die de warmte goed vasthoudt. Hierdoor ligt het rendement van de vacuümbuis zonnecollector hoog, zelfs in de wintermaanden. In de vacuümbuizen zit een koperen absorber, ook wel een heatpipe genoemd, die de warmte opvangt en geleid. De prijzen voor een vacuümbuis zonnecollector liggen ook wat hoger. Voor een vacuümbuis zonnecollector van 2,5 m2 met een opbrengst van 5,1 GJ per jaar, dit is ongeveer 145 m3 aardgas, betaalt u ongeveer € 750. Voor een compleet systeem, heeft u ook nog een voorraadvat en naverwarmer nodig.

Afmeting zonnecollector

Heeft u weinig beschikbare ruimte op uw dak? In dat geval is een zonnecollector ideaal. De afmetingen van een zonnecollector liggen meestal tussen de 2 en 6 m2. Hoe groter de zonnecollector, hoe duurder deze ook is in aanschaf. Een grotere zonnecollector vangt echter ook meer zon en heeft vanzelfsprekend ook een hogere opbrengst.

Zonnecollector

Onderhoudskosten

Als u kijkt naar de prijs voor een zonnecollector, is het verstandig om hier ook de onderhoudskosten in mee te nemen. Een zonnecollector heeft geen speciaal onderhoud nodig en is hierdoor zeer goedkoop in gebruik. Het is wel verstandig om uw zonnecollector jaarlijks te controleren op vervuiling. Eventueel vuil kunt u zelf schoonmaken met water. U kunt de reiniging van de zonnecollector ook uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Voor het complete zonneboilersysteem is het meestal voldoende als u eens per 5 jaar een installateur langs laat komen voor onderhoud. Het is verstandig om u altijd te laten adviseren door een specialist over het onderhoud van uw specifieke zonneboiler.

Lagere prijs betalen voor uw zonnecollector?

De prijs van een zonnecollector heeft u gedeeltelijk zelf in de hand. Er zijn namelijk stappen die u kunt ondernemen om de prijs van uw zonnecollector te verlagen. Eén daarvan is het vergelijken van offertes voordat u een zonnecollector aanschaft. Door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen, ontvangt u binnen 2 werkdagen de prijzen van ervaren specialisten in uw regio. Deze verschillende offertes kunt u eenvoudig met elkaar vergelijken, waardoor u eenvoudig voor de specialist met de voordeligste prijzen kunt kiezen. Door de prijzen van specialisten te vergelijken, kunt u tot wel 40% besparen op de prijs van een zonnecollector.