Rendement zonnecollector

Het rendement van een zonnecollector hangt af van het type collector. Lees hier meer over de prijzen, het rendement en de opbrengst van de verschillende soorten zonnecollectoren.

Prijzen zonnecollectoren

We maken onderscheid tussen twee soorten zonnecollectoren: de vlakke plaat zonnecollector en de vacuümbuis zonnecollector. Hieronder ziet u een overzicht van de prijzen van beide soorten zonnecollectoren:

Soort zonnecollectorPrijs, excl. installatieAfmetingenJaarlijkse opbrengst in GJ
Vlakke plaat zonnecollector€ 5502,5 m24,7 GJ
Vacuümbuis zonnecollector€ 7502,5 m25,1 GJ

Zoals u ziet is de vacuümbuis collector wat duurder in aanschaf. Deze zonnecollector heeft echter ook een hoger rendement en zal hierdoor een hogere opbrengst hebben dan de vlakke plaat zonnecollector.

Helaas heeft u aan een zonnecollector alleen niet genoeg. De zonnecollector maakt namelijk onderdeel uit van een groter systeem, de zonneboiler. Om gebruik te kunnen maken van de zonnecollector, heeft u dus automatisch een zonneboiler nodig. Hieronder ziet u de gemiddelde prijzen en opbrengst van een zonneboiler, inclusief zonnecollector en installatie:

Soort zonneboilerGem. prijs (incl. installatie)Jaarlijkse besparing in m3 aardgasJaarlijkse besparing in euro's
1 collector, boiler 100 liter€ 2.200100 m3€ 65
2 collectoren, boiler 100 liter€ 3.000135 m3€ 85
2 collectoren, boiler 200 liter€ 3.500185 m3€ 120
3 collectoren, boiler 300 liter€ 5.000285 m3€ 185

Heeft u een klein huishouden dat bestaat uit 1 of 2 personen? Dan heeft u aan een zonneboiler van 100 liter, met 1 zonnecollector waarschijnlijk genoeg. Qua investeringskosten moet u dan rekening houden met ongeveer € 2.200, inclusief installatiekosten. U kunt echter eenvoudig besparen op deze kosten, door gratis en eenvoudig offertes aan te vragen. U krijgt dan de mogelijkheid om de prijzen van zo’n 5 installateurs in uw regio te vergelijken, waardoor u tot wel 40% kunt besparen. Op een bedrag van € 2.200 betekent dit een mogelijke besparing van € 880.

Rendement zonnecollector

Niet alleen de prijzen verschillen per type zonnecollector, maar ook het rendement verschilt. De vacuümbuis zonnecollector heeft over het algemeen een hoger rendement dan de vlakke plaat zonnecollector. Meer over het rendement van beide soorten zonnecollectoren leest u hieronder:

Rendement vlakke plaat zonnecollector

Een vlakke plaat zonnecollector is een donkere plaat die op het dak ligt. Door het uiterlijk, wordt deze zonnecollector regelmatig verward met een zonnepaneel. Onder de afdekplaat van de vlakke plaat zonnecollector ligt een ondiepe bak met hierin buizen. Deze buizen zijn voorzien van een vloeistof. Wanneer de zon schijnt, wordt de vloeistof in deze buizen warm en wordt deze warme vloeistof via buizen naar het voorraadvat geleid om het tapwater te verwarmen. De vlakke plaat zonnecollector is in aanschaf goedkoper dan de vacuümbuis zonnecollector, maar heeft ook een lager rendement. Vooral in de winter ligt het rendement van de vlakke plaat zonnecollector lager dan het rendement van de vacuümbuis zonnecollector.

Rendement vacuümbuis zonnecollector

De vacuümbuis zonnecollector bestaat uit verschillende buizen die vacuüm zijn gemaakt. De buizen zijn gemaakt van dubbel glas én voorzien van een coating die de warmte extra goed vasthoudt. Het principe van de vacuümbuis zonnecollector is vergelijkbaar met die van een thermosfles. De vacuümbuis zonnecollector heeft als voordeel dat het systeem in de zomer- én winterperiode een hoog rendement kan bieden. Dit komt door de goede isolatie van deze zonnecollector. Daarnaast warmt de vacuümbuis zonnecollector sneller op, binnen 2 minuten kan de zonnecollector al op temperatuur zijn, en bij bewolkt weer kan deze zonnecollector ook nog prima warm water genereren. Als u gaat voor een hoog rendement kunt u dus, ondanks de hogere aanschafprijs, het beste kiezen voor de vacuümbuis zonnecollector.

Opbrengst zonnecollector

De jaarlijkse opbrengst van een zonnecollector wordt uitgedrukt in GJ (GigaJoule). Een gemiddelde zonnecollector levert tussen de 3,5 en 5 GJ per jaar op. Dit betekent een opbrengst van 100 tot 142 m3 aardgas per jaar. Met een huidige gasprijs van € 0,65 per m3 gas, betekent dit een besparing van € 65 en € 93 per jaar. Natuurlijk kunt u deze besparing eenvoudig verhogen door voor zonnecollectoren met een hoger vermogen te kiezen of door meerdere zonnecollectoren te plaatsen. Daarnaast hangt de exacte opbrengst van uw zonnecollector ook af van de capaciteit van uw gehele zonneboiler.

Rendement zonnecollector

Het hoogste zonnecollector rendement

Het rendement van een zonnecollector heeft u gedeeltelijk zelf in de hand. U kunt bij de installatie van uw zonnecollector rekening houden met de ideale ligging. Het is van belang dat de zonnecollector op een manier wordt geplaatst waardoor het systeem zoveel mogelijk zonlicht vangt. Immers, hoe meer zon de zonnecollector kan opvangen, hoe hoger het rendement vanzelfsprekend zal zijn. Zorg er daarom voor dat de zonnecollector zo min mogelijk schaduw vangt, van bijvoorbeeld bomen, en plaats de zonnecollector, indien mogelijk, gericht naar het zuiden en in een hellingshoek van 36 graden.

Besparen op uw zonnecollector

Wilt u een zonnecollector aanschaffen? Naast het rendement van de zonnecollector, zijn er meerdere zaken die zonnecollectoren een aantrekkelijke investering kunnen maken. Zo is kunnen subsidies de aanschafprijs van een zonnecollector bijvoorbeeld flink verlagen. Momenteel zijn er geen landelijke subsidies voor zonnecollectoren, maar in verschillende gemeenten zijn er nog wel subsidieregelingen actief. Controleer de huidige subsidies in uw gemeente altijd voor uw aankoop via de Energiesubsidiewijzer.

rendement zonnecollector woning

Een betrouwbare installateur

Het plaatsen van een zonnecollector is geen eenvoudige klus. Het is daarom aan te raden om deze installatie altijd over te laten aan een ervaren en betrouwbare specialist. De kosten voor de montage kunt u eenvoudig verlagen door vooraf offertes van verschillende installateurs met elkaar te vergelijken. Het aanvragen van offertes doet u binnen 2 minuten via ons korte offerteformulier. Na het versturen van het offerteformulier ontvangt u binnen 2 werkdagen gratis en vrijblijvend offertes van installateurs in uw regio. Wij brengen u enkel in contact met betrouwbare specialisten, waardoor u ook nog eens gegarandeerd bent van goede kwaliteit.