Werking zonnecollector

De zonnecollector is een onmisbaar onderdeel van de zonneboiler. Lees hier alles over de werking van een zonnecollector.

Prijzen zonnecollector

Een zonnecollector is een onderdeel van de zonneboiler. Als u wilt profiteren van de voordelen van een zonnecollector, heeft u altijd een complete zonneboiler nodig. Hieronder ziet u dan ook de gemiddelde prijzen van een zonneboiler, inclusief zonnecollector:

Soort zonneboilerGem. prijs (incl. installatie)Jaarlijkse besparing in m3 aardgasJaarlijkse besparing in euro's
1 collector, boiler 100 liter€ 2.200100 m3€ 65
2 collectoren, boiler 100 liter€ 3.000135 m3€ 85
2 collectoren, boiler 200 liter€ 3.500185 m3€ 120
3 collectoren, boiler 300 liter€ 5.000285 m3€ 185

Welke zonneboiler het beste bij u past, is afhankelijk van onder andere uw warm waterverbruik en van de grootte van uw huishouden. Zo heeft een klein huishouden van bijvoorbeeld 2 personen aan een zonneboiler van 100 liter waarschijnlijk genoeg, terwijl u met een huishouden dat bestaat uit 5 of 6 personen al gauw een zonneboiler van 300 liter nodig hebt. Voor een zonneboiler van 300 liter met 3 zonnecollectoren, betaalt u gemiddeld € 5.000, inclusief installatiekosten. Wilt u besparen op deze kosten? Vergelijk voorafgaand aan uw aankoop dan altijd eerst offertes van verschillende aanbieders. Verschillende specialisten hanteren namelijk ook verschillende prijzen. Offertes aanvragen van maximaal 5 betrouwbare specialisten in uw regio, doet u eenvoudig door ons korte offerteformulier in te vullen. Het aanvragen van offertes is uiteraard kosteloos en vrijblijvend.

Werking zonnecollector

De zonnecollector is een belangrijk en tevens ook het meest zichtbare onderdeel van de zonneboiler. De zonnecollector wordt namelijk op uw dak geïnstalleerd en is hierdoor zichtbaar voor uw omgeving. De werking van een zonnecollector is eigenlijk heel simpel en lijkt op dat van een tuinslang. Wanneer een tuinslang in de zon ligt, wordt het water in de tuinslang vanzelf warm. Een zonnecollector werkt via een vergelijkbaar principe. De zonnecollector vangt zonlicht op en gebruikt deze warmte voor het verwarmen van een vloeistof. Deze vloeistof kan een temperatuur van wel 90 graden Celcius bereiken. De opgewarmde vloeistof wordt via een buizensysteem naar het voorraadvat gestuurd dat gevuld is met leidingwater, waardoor het water wordt verwarmd. Wanneer de vloeistof in het buizensysteem is afgekoeld, wordt het weer teruggepompt naar de zonnecollector om opnieuw op te warmen.

Werking zonnecollector

Werking zonnecollector: Soorten

Als u een zonnecollector wilt aanschaffen, dan kunt u kiezen uit twee soorten zonnecollectoren:

  • vlakke plaat zonnecollector
  • vacuümbuis zonnecollector

Deze zonnecollectoren hebben een verschillende werking.

Vlakke plaat zonnecollector

De vlakke plaat zonnecollector is een paneel met daarop een afdekplaat. Deze afdekplaat zorgt ervoor dat de warmte goed in de zonnecollector blijft. In het paneel zit een absorbeerplaat die het zonlicht absorbeert en deze warmte afgeeft aan de vloeistof in het buizensysteem. Deze vloeistof wordt rondgepompt door het voorraadvat en geeft hier de warmte af aan het kraanwater.

Vacuümbuis zonnecollector

De werking van de vacuümbuis zonnecollector verschilt iets van de vlakke plaat zonnecollector. De vacuümbuis zonnecollector bestaat uit verschillende buizen, bevestigd in een frame. Deze, van dubbel glas gemaakte, buizen zijn vacuüm gemaakt en zijn voorzien van een speciale coating aan de binnenkant. De werking van de vacuümbuis zonnecollector is hiermee vergelijkbaar met het principe van een thermosfles. Hierdoor zijn de buizen bijzonder goed geïsoleerd. In de zonnecollector zit een koperen absorber, ook wel een heatpipe genoemd, die de warmte afgeeft aan het leidingwater.

Warm water in alle seizoenen

Dankzij de werking van een zonnecollector, kunt u profiteren van warm water in elk seizoen. Ook in de winter kan de zonnecollector namelijk nog warmte produceren. Hoewel het rendement van de twee soorten zonnecollectoren niet ver uit elkaar ligt, presteren de zonnecollectoren wel beter in verschillende seizoenen. Zo werkt de vlakke plaat zonnecollector, dankzij de grote absorbeerplaat, vooral goed bij warm en zonnig weer. De absorber vangt dan over het gehele oppervlak licht, terwijl de vacuümbuis zonnecollector tussen de buizen door juist veel zonlicht misloopt. De vacuümbuis zonnecollector werkt daarentegen wel perfect bij kouder weer in bijvoorbeeld de winter. De vacuümbuis zonnecollector verliest dan minder warmte dankzij de goede isolatie. Daarnaast warmt deze zonnecollector bijzonder snel op, waardoor de vacuümbuis zonnecollector ook bij bewolkt weer goed presteert.

Mochten de weersomstandigheden voor de zonnecollector toch te slecht zijn om een minimale temperatuur van 60 graden Celsius te bereiken, dan kan het water verder worden verwarmd door de naverwarmer.

Zonnecollector plaatsen

Werking zonnecollector: Plaatsing

De plaatsing van een zonnecollector heeft een grote bijdrage in de opbrengst. Het is van belang dat de zonnecollectoren zoveel mogelijk zonlicht vangen en zo min mogelijk schaduw. Een plaatsing richting het zuiden en met een hellingshoek van rond de 36 graden heeft de voorkeur. Vacuümbuis zonnecollectoren zijn minder gevoelig voor de richting en hellingshoek, omdat deze zonnecollectoren ook goed werken bij diffuus licht. Wel is het van belang dat de vacuümbuis zonnecollectoren schuin worden geplaatst, in een hellingshoek van 20 tot 80 graden, omdat het systeem anders niet werkt.

Werking zonneboiler

De zonnecollector kan niet helemaal alleen voor warm water zorgen. Hiervoor zijn ook het voorraadvat en de naverwarmer nodig. Deze 3 systemen worden samen een zonneboiler genoemd. Zonneboilers kunnen op een duurzame wijze warm water genereren en sommige soorten zonneboilers

kunnen zelfs uw woning verwarmen. Meer over zonneboilers leest u in ons artikel over de werking van een zonneboiler.

Zonnecollector offertes

Wilt u van dichtbij zien hoe een zonnecollector werkt? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan van verschillende specialisten in uw regio. Door het aanvragen van offertes krijgt u een goed beeld van de verschillende prijzen en door de offertes naast elkaar te leggen ziet u eenvoudig welke specialist het beste bij u past. Daarnaast kunt u tot wel 40% besparen op uw zonnecollector door het vergelijken van offertes. Na het invullen van het offerteformulier, ontvangt u binnen 2 werkdagen de prijzen van maximaal 5 specialisten in uw regio. Ook qua kwaliteit zit u goed, aangezien wij u enkel in contact brengen met ervaren en betrouwbare specialisten. Controleer dit altijd zelf ook door te kijken naar keurmerken als Zonnekeur of InstallQ.