Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen vergt wat voorbereiding. Hier leest u alle informatie die u moet weten over het kopen van zonnepanelen.

Prijzen zonnepanelen

Voordat u zonnepanelen gaat kopen, is het handig om meer inzicht te krijgen in de gemiddelde prijzen. Hieronder ziet u het het gemiddelde energieverbruik van verschillende huishoudens en hoeveel zonnepanelen nodig zijn om in deze energiebehoefte te voorzien. Ook kunt u de gemiddelde prijs van de zonnepanelen zien en de gemiddelde besparing die hier bij komt kijken.

# personen huishouden
Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh
# Wp om te voorzien (kWh / 0,85)
# panelen (250 Wp per paneel)
Gem. prijs zonnepanelen (incl. omvormer & installatie)
Gem. besparing per jaar
12.300
2.70011€ 5.100€ 527
23.400
4.00016€ 7.600€ 782
34.1004.80020€ 9.100
€ 938
44.600
5.40022€ 10.200
€ 1.055
55.3006.200
25€ 11.700
€ 1.212
65.4006.350
26€ 12.000
€ 1.241

Bestaat uw huishouden uit 3 personen? Dan moet u gemiddeld 20 zonnepanelen met een totaal vermogen van 4.800 Wattpiek (Wp) kopen om volledig te voorzien in uw energieverbruik. Voor een dergelijke zonne-installatie betaalt u gemiddeld € 9.100, inclusief omvormer en installatie. Met dit zonnesysteem bespaart u zo’n € 938 per jaar, waardoor de zonnepanelen binnen 10 jaar weer zijn terugverdiend.
Heeft u niet genoeg ruimte op uw dak om volledig te voorzien in uw energiebehoefte? Dan kunt u er ook voor kiezen om minder zonnepanelen te kopen en dit aan te vullen met de reguliere stroom van een energieleverancier. Ook hier kunt u nog steeds een hoop winst mee behalen.

Wilt u zonnepanelen kopen? Wacht hier dan niet te lang mee. Wij brengen u graag in contact met ervaren en betrouwbare zonnepanelen specialisten in uw regio. Hiervoor kunt u in slechts een paar minuten kosteloos en vrijblijvend offertes aanvragen van maximaal 5 betrouwbare specialisten in uw regio. Doordat u meerdere offertes ontvangt, kunt u eenvoudig de prijzen naast elkaar leggen en dit kan u uiteindelijk veel geld schelen. Ook kunt kijken naar andere zaken zoals werkzaamheden en keurmerken van bijvoorbeeld Zonnekeur of InstallQ. Zo kunt u over een zonnesysteem van 20 zonnepanelen met een totaal vermogen van 4.800 Wp een bedrag besparen van ruim € 3.600, alleen door het vergelijken van offertes. Daarbij kiest u bovendien voor de beste kwaliteit.

Soorten zonnepanelen

Wanneer u zonnepanelen gaat kopen zijn er verschillende soorten panelen waar u uit kunt kiezen:

  • monokristallijn zonnepanelen
  • polykristallijn zonnepanelen
  • dunne film zonnepanelen

De monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen hebben veel overeenkomsten, maar hebben een ander productieproces. Hierdoor zijn de polykristallijn zonnepanelen, te herkennen aan de blauw/paarse kleur, goedkoper om te kopen, maar bieden ze ook een lager rendement in vergelijking met de monokristallijn panelen, herkenbaar aan de zwarte kleur. De verschillen in prijs en rendement worden echter steeds kleiner.
De dunne film zonnepanelen zijn goedkoop in aanschaf, maar bieden ook een laag rendement. Hierdoor zijn deze zonnepanelen nog niet populair.

Naast het kiezen van de soort zonnepaneel, kunt u ook kiezen voor het vermogen van de zonnepaneel. Het vermogen geeft de maximale opbrengst van een zonnepaneel aan. Het meest gekozen vermogen van een zonnepaneel is 250 Wp. De keuze voor het vermogen van de zonnepaneel kunt u onder andere laten afhangen van de grootte van uw dak. Heeft u weinig ruimte? Dan is het verstandig zonnepanelen met een hoog vermogen te kopen, zodat u met weinig zonnepanelen alsnog veel energie kunt opwekken.

Zonnepanelen kopen

Opbrengst

Een vaak gehoorde uitspraak is dat zonnepanelen in Nederland niet genoeg energie opleveren, omdat de zon te weinig schijnt. Het kopen van zonnepanelen is echter ook in Nederland een rendabele investering. De zonnepanelen werken namelijk niet alleen bij direct zonlicht energie op, maar ook bij diffuus licht, dus bij bewolkt weer.

Wanneer u zonnepanelen gaat kopen, wilt u natuurlijk eerst weten hoeveel deze zonnepanelen gaan opleveren. Dit kunt u eenvoudig berekenen met behulp van onderstaande factoren:

  • het maximale vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek, oftewel Wp. De meeste zonnepanelen hebben een vermogen van 250 Wp.
  • het energieverbruik van een huishouden wordt uitgedrukt in kiloWattuur (kWh). Om te berekenen hoeveel kWh een zonnepaneel oplevert, kunt u het aantal Wp vermenigvuldigen met 0,85. 0,85 is de omrekenfactor in Nederland. Deze omrekenfactor is gebaseerd op onder andere het aantal zonuren en de lichtintensiteit en kan dus per land verschillen.
  • de huidige stroomprijs is gemiddeld € 0,23 per kWh.

Om de jaarlijkse opbrengst van uw zonnepanelen te berekenen kunt u het aantal kWh dat u panelen opleveren vermenigvuldigen met de huidige stroomprijs. Koopt u bijvoorbeeld een zonnesysteem met een maximaal vermogen van 4.000 Wp? Dan leveren deze zonnepanelen jaarlijks 3.400 kWh aan energie op. Als u dit aantal vermenigvuldigt met de huidige stroomprijs, weet u wat u jaarlijks bespaart. In dit geval zou dit zo’n € 782 per jaar zijn.

Het rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 6% over een spaarrekening. Mocht u dus twijfelen over het investeren van uw spaargeld in het kopen van zonnepanelen, dan weet u wat de meest winstgevende optie is.

Zonnepanelen kopen: Daktype

Uw daktype is erg van belang bij het kopen van zonnepanelen. Belangrijk is of u een schuin of plat dak heeft. Heeft u een schuin dak? Dan wordt de hellingshoek van de zonnepanelen bepaald door de hellingshoek van het dak. Hierdoor zal de hellingshoek van de zonnepanelen niet in alle gevallen optimaal zijn. In Nederland zijn zonnepanelen het meest rendabel als de geplaatst worden in een hellingshoek van 30° tot 40°. Als u over een plat dak beschikt, dan worden de zonnepanelen geplaatst in een frame. Dit heeft als voordeel dat de zonnepanelen altijd in een ideale hellingshoek kunnen worden geplaatst, waardoor de opbrengst van de zonnepanelen optimaal is. Een nadeel van zonnepanelen op een plat dak is dat de zonnepanelen niet te dicht op elkaar kunnen worden geplaatst om te voorkomen dat ze in elkaars schaduw staan. Een zonnepaneel heeft gemiddeld een oppervlakte van 1,5 m2, maar bij het kopen van zonnepanelen voor een plat dak is het dus verstandig om rekening te houden met 2,5 m2 per zonnepaneel.

Zonnepanelen kopen dak

Zonnepanelen kopen: Onderhoud

Na het kopen van de zonnepanelen, is het tijd om te profiteren. Een groot voordeel van zonnepanelen is dat ze nauwelijks onderhoud nodig hebben. Eventueel vuil wordt namelijk vaak vanzelf weg gewassen door de regen. Wel is het verstandig om de zonnepanelen minstens 1 keer per jaar te controleren op vuil of beschadigingen en ze, indien nodig, schoon te maken met water en een zachte bezem of spons. Kunt u er slecht bij? Schakel dan een specialist in voor het schoonmaken van de zonnepanelen om vervelende ongelukken te voorkomen.

Hoewel zonnepanelen dus nauwelijks onderhoud nodig hebben, is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de levensduur van uw omvormer lager ligt dan die van de zonnepanelen. Dit betekent dat u de omvormer na zo’n 10 tot 12 jaar zal moeten laten vervangen.

Liever warm water?

Het kopen van zonnepanelen is dus zonder enige twijfel een winstgevende investering. Denkt u echter dat u het zonlicht beter kunt gebruiken voor het opwekken van warm water in plaats van energie? Dan kunt u kiezen voor een zonneboiler. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, die het zonlicht opvangt, en een boiler, dit is het voorraadvat voor het warme water. Vooral voor grote gezinnen die veel warm water gebruiken kan een zonneboiler erg voordelig zijn. De prijzen voor een zonneboiler beginnen al bij ongeveer € 2.200, inclusief installatiekosten.

Voordelige zonnepanelen kopen

Het installeren van zonnepanelen is een technische klus die u het beste kunt uitbesteden aan een ervaren specialist. Daarom brengen wij u alleen in contact met betrouwbare en ervaren specialisten, waardoor u zeker weet dat de zonnepanelen op de juiste manier zullen worden geïnstalleerd. Als de zonnepanelen goed geplaatst worden heeft u er in de komende jaren nauwelijks omkijken naar. Daarnaast plaatst een goede specialist de zonnepanelen in de juiste hellingshoek, waardoor u het hoogst haalbare rendement kunt behalen. Door eenvoudig offertes aan te vragen van zonnepanelen specialisten in uw regio, kunt u de verschillende specialisten met elkaar vergelijken op prijs én kwaliteit. Binnen 2 werkdagen heeft u de verschillende offertes al in huis. Zo wordt het kopen van zonnepanelen nóg aantrekkelijker.