Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen is een investering en vergt dus wat voorbereiding. Hier leest u alle informatie die u moet weten over het kopen van zonnepanelen.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Voordat u zonnepanelen gaat kopen is het handig om meer inzicht te krijgen in de gemiddelde prijzen. Hieronder ziet u het het gemiddelde energieverbruik van verschillende huishoudens en hoeveel zonnepanelen nodig zijn om in deze energiebehoefte te voorzien. Ook kunt u de gemiddelde prijs van de zonnepanelen zien en de gemiddelde besparing die hier bij komt kijken.

# personen huishouden
Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh# Wp om te voorzien (kWh / 0,85)
# panelen (350 Wp per paneel)
Gem. prijs zonnepanelen (incl. omvormer & installatie)
Gem. besparing per jaar
11.800
2.1207€ 3.150€ 396
22.800
3.29510€ 4.500€ 616
33.3003.88011€ 4.950
€ 726
43.900
4.59013€ 5.850
€ 858
54.4505.23515€ 6.750
€ 979

Bestaat uw huishouden uit 3 personen? Dan moet u gemiddeld 11 zonnepanelen met een totaal vermogen van 3.880 Wattpiek (Wp) kopen om volledig te voorzien in uw energieverbruik. Voor een dergelijke zonne-installatie betaalt u gemiddeld € 4.950, inclusief omvormer en installatie. Met dit zonnesysteem bespaart u zo’n € 726 per jaar, waardoor de zonnepanelen met gemiddeld 6,5 jaar weer zijn terugverdiend. Via de Belastingdienst kunt u als particulier de btw over de aanschaf en installatie bovendien weer terugvragen.

Heeft u niet genoeg ruimte op uw dak om volledig te voorzien in uw energiebehoefte? Dan kunt u er ook voor kiezen om minder zonnepanelen te kopen en dit aan te vullen met de reguliere stroom van een energieleverancier. Ook hier kunt u nog steeds een hoop winst mee behalen.

Salderingsregeling
Er geldt een salderingsregeling voor zonnepanelen. Deze regeling houdt in dat de stroom die u teveel opwekt aan het elektriciteitsnetwerk kunt terugleveren tegen dezelfde prijs als de stroom die u afneemt wanneer er geen zon is. Levert u echter meer stroom dan dat u afneemt, dan ontvangt u een lagere vergoeding voor het overschot aan geleverde stroom .

Vanaf 1 januari 2023 zal de regeling geleidelijk worden afgebouwd tot het salderingsvoordeel in 2031 is teruggebracht tot 0. Zonnepanelen blijven echter een goede investering omdat de aanschaf ervan steeds goedkoper wordt. De terugverdientijd van de investering zal wel met 1 tot 2 jaar toenemen.

Vraag offertes aan
Wilt u zonnepanelen kopen? Wacht hier dan niet te lang mee. Wij brengen u graag in contact met ervaren en betrouwbare zonnepanelen specialisten in uw regio. Hiervoor kunt u in slechts een paar minuten kosteloos en vrijblijvend offertes aanvragen van maximaal 5 betrouwbare specialisten in uw regio. Doordat u meerdere offertes ontvangt, kunt u eenvoudig de prijzen naast elkaar leggen en dit kan u uiteindelijk veel geld schelen. Ook kunt kijken naar andere zaken zoals werkzaamheden en keurmerken van bijvoorbeeld Zonnekeur of InstallQ. Zo kiest u voor de beste kwaliteit.

Soorten zonnepanelen

Wanneer u zonnepanelen gaat kopen zijn er verschillende soorten panelen waar u uit kunt kiezen:

  • monokristallijn zonnepanelen
  • polykristallijn zonnepanelen
  • dunne film zonnepanelen

De monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen hebben veel overeenkomsten, maar hebben een ander productieproces. Hierdoor zijn de polykristallijn zonnepanelen, te herkennen aan de blauw/paarse kleur, goedkoper om te kopen, maar bieden ze ook een lager rendement in vergelijking met de monokristallijn panelen, herkenbaar aan de zwarte kleur. De verschillen in prijs en rendement worden echter steeds kleiner.

De dunne film zonnepanelen zijn goedkoop in aanschaf, maar bieden ook een laag rendement. Hierdoor zijn deze zonnepanelen nog niet populair.

Vermogen
Naast het kiezen van de soort zonnepaneel, kunt u ook kiezen voor het vermogen van het zonnepaneel. Het vermogen geeft de maximale opbrengst van een zonnepaneel aan. Het meest gekozen vermogen van een zonnepaneel ligt op gemiddeld 350 Wp. De keuze voor het vermogen van de zonnepaneel kunt u onder andere laten afhangen van de grootte van uw dak. Heeft u weinig ruimte? Dan kan het verstandig zijn om zonnepanelen met een hoger vermogen te kopen, zodat u met weinig zonnepanelen alsnog veel energie kunt opwekken.

zonnepanelen kopen

Hoeveel levert het kopen van zonnepanelen u op?

Een vaak gehoorde uitspraak is dat zonnepanelen in Nederland niet genoeg energie opleveren omdat de zon te weinig schijnt. Het kopen van zonnepanelen is echter ook in Nederland een rendabele investering. De zonnepanelen werken namelijk niet alleen bij direct zonlicht energie op, maar ook bij diffuus licht, dus bij bewolkt weer.

Wanneer u zonnepanelen gaat kopen, wilt u natuurlijk eerst weten hoeveel deze zonnepanelen gaan opleveren. Dit kunt u eenvoudig berekenen met behulp van onderstaande factoren:

  • Het maximale vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek, oftewel Wp. De meeste zonnepanelen hebben een vermogen van gemiddeld 350 Wp.
  • Het energieverbruik van een huishouden wordt uitgedrukt in kiloWattuur (kWh). Om te berekenen hoeveel kWh een zonnepaneel oplevert, kunt u het aantal Wp vermenigvuldigen met 0,85. 0,85 is de omrekenfactor in Nederland. Deze omrekenfactor is gebaseerd op onder andere het aantal zonuren en de lichtintensiteit en kan dus per land verschillen.
  • De huidige stroomprijs is gemiddeld € 0,22 per kWh.

Om de jaarlijkse opbrengst van uw zonnepanelen te berekenen kunt u het aantal kWh dat u panelen opleveren vermenigvuldigen met de huidige stroomprijs. Koopt u bijvoorbeeld een zonnesysteem met een maximaal vermogen van 4.000 Wp? Dan leveren deze zonnepanelen jaarlijks gemiddeld 3.400 kWh aan energie op. Als u dit aantal vermenigvuldigt met de huidige stroomprijs, weet u wat u jaarlijks bespaart. In dit geval zou dit zo’n € 748 per jaar zijn.

Het rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 4% over een spaarrekening. Mocht u dus twijfelen over het investeren van uw spaargeld in het kopen van zonnepanelen, dan weet u wat de meest winstgevende optie is.

Tips bij het kopen van zonnepanelen

Vraagt u zich af waar u nog meer rekening mee moet houden bij het kopen van zonnepanelen? Voor u zonnepanelen aanschaft is het handig ook na de denken over de mogelijkheden en beperkingen die uw daktype biedt, evenals het toekomstige onderhoud van uw zonnepanelen.

Het daktype
Uw daktype is van groot belang bij het kopen van zonnepanelen. Belangrijk is namelijk of u een schuin of plat dak heeft. Heeft u een schuin dak? Dan wordt de hellingshoek van de zonnepanelen bepaald door de hellingshoek van het dak. Hierdoor zal de hellingshoek van de zonnepanelen niet in alle gevallen even optimaal zijn. In Nederland zijn zonnepanelen het meest rendabel als ze geplaatst worden in een hellingshoek van 30° tot 40°.

Als u over een plat dak beschikt, dan worden de zonnepanelen geplaatst in een frame. Dit heeft als voordeel dat de zonnepanelen altijd in een ideale hellingshoek kunnen worden geplaatst, waardoor de opbrengst van de zonnepanelen optimaal is. Een nadeel van zonnepanelen op een plat dak is dat de zonnepanelen niet te dicht op elkaar kunnen worden geplaatst om te voorkomen dat ze in elkaars schaduw staan. Een zonnepaneel heeft gemiddeld een oppervlakte van 1,65 m2, maar bij het kopen van zonnepanelen voor een plat dak is het vanwege de extra benodigde ruimte dus verstandig om rekening te houden met 2,5 m2 per zonnepaneel.

Zonnepanelen kopen dak
Het onderhoud
Na het kopen van de zonnepanelen, is het tijd om te profiteren. Een groot voordeel van zonnepanelen is dat ze nauwelijks onderhoud nodig hebben. Eventueel vuil wordt namelijk vaak vanzelf weggespoeld door de regen. Wel is het verstandig om de zonnepanelen minstens één keer per jaar te controleren op vuil of beschadigingen en ze, indien nodig, schoon te maken met water en een zachte bezem of spons. Kunt u er slecht bij? Schakel dan een vakspecialist in voor het schoonmaken van de zonnepanelen om vervelende ongelukken en mogelijke schade aan uw zonnepanelen te voorkomen.

Hoewel zonnepanelen dus nauwelijks onderhoud nodig hebben, is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat de levensduur van de omvormer die de zonne-energie omzet in bruikbare stroom lager ligt dan die van de zonnepanelen zelf. Dit betekent dat u de omvormer na zo’n 10 tot 12 jaar zal moeten laten vervangen.

Liever warm water?

Het kopen van zonnepanelen is zonder enige twijfel een winstgevende investering. Denkt u echter dat u het zonlicht beter kunt gebruiken voor het opwekken van warm water in plaats van energie? Dan kunt u kiezen voor een zonneboiler. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, die het zonlicht opvangt, en een boiler. De boiler is het voorraadvat voor het warme water. Vooral voor grote gezinnen die veel warm water gebruiken kan een zonneboiler erg voordelig zijn. De prijzen voor een zonneboiler beginnen al bij ongeveer € 2.500, inclusief installatiekosten en zijn afhankelijk van o.a. de benodigde capaciteit.

Voordelige zonnepanelen kopen met offertes

Het installeren van zonnepanelen is een technische klus die u het beste kunt uitbesteden aan een 02ervaren vakspecialist. Daarom brengen wij u alleen in contact met betrouwbare en ervaren vakspecialisten. Zo weet u zeker dat de zonnepanelen op de juiste manier worden geïnstalleerd. Als de zonnepanelen goed geplaatst worden heeft u er in de komende jaren nauwelijks omkijken naar. Daarnaast plaatst een goede vakspecialist de zonnepanelen in de juiste hellingshoek, waardoor u het hoogst haalbare rendement kunt behalen. Door eenvoudig offertes aan te vragen van zonnepanelen specialisten in uw regio, kunt u de verschillende vakspecialisten met elkaar vergelijken op prijs én kwaliteit. Binnen 2 werkdagen heeft u de verschillende offertes al in huis. Zo wordt het kopen van zonnepanelen nóg aantrekkelijker.