Beste zonnepanelen

Doordat zonnepanelen lang mee horen te gaan, is het belangrijk dat u enkel investeert in de beste zonnepanelen. Wat de beste zonnepanelen zijn voor uw huishouden leest u hieronder.

Hoeveelheid zonnepanelen en de prijzen

Voordat u gaat kijken naar de beste zonnepanelen, is het verstandig om eerst een indicatie te krijgen van de gemiddelde kosten. De prijzen van zonnepanelen zijn onder andere afhankelijk van:

 • het vermogen
 • het aantal zonnepanelen

De meeste zonnepanelen hebben een vermogen van 350 Wp (Wattpiek). U kunt ook kiezen voor zonnepanelen met een lager vermogen. De zonnepanelen zijn dan goedkoper in aanschaf, maar hebben ook een lagere opbrengst.

Bij het bepalen van de hoeveelheid zonnepanelen, is het verstandig om dit zo goed mogelijk af te stemmen op uw energieverbruik. Als u teveel energie genereert met uw zonnepanelen, kunt u deze energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hier krijgt u een vergoeding voor. Deze vergoeding ligt echter niet dusdanig hoog om dit aantrekkelijk te maken. Probeer daarom altijd precies genoeg of iets minder energie op te wekken met uw zonnepanelen, om uw eigen verbruik te kunnen dekken. Als u zonne-energie tekort komt, kunt u dit altijd aanvullen met de ‘reguliere’ energie van uw energieleverancier.

Hieronder ziet u een overzicht van het gemiddelde energieverbruik per huishouden en hoeveel zonnepanelen u nodig heeft dit verbruik te dekken:

# personen huishouden
Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh# Wp om te voorzien (kWh / 0,85)
# panelen (350 Wp per paneel)
Gem. prijs zonnepanelen (incl. omvormer & installatie)
Gem. besparing per jaar
11.800
2.1207€ 3.150€ 396
22.800
3.29510€ 4.500€ 616
33.3003.88011€ 4.950
€ 726
43.900
4.59013€ 5.850
€ 858
54.4505.23515€ 6.750
€ 979

Wilt u de beste zonnepanelen laten installeren voor uw woning, zonder dat het te veel kost? Vergelijk dan offertes van tot wel 5 vakspecialisten uit uw regio. De aanvraag is gratis en vrijblijvend en door te vergelijken bespaart u tot wel 40% op de kosten. Leg de offertes naast elkaar en vergelijk bijvoorbeeld werkzaamheden en voorrijkosten.

Heeft u een huishouden van 2 personen en bent u op zoek naar de beste zonnepanelen? Dan kunt u kiezen voor 10 zonnepanelen met een vermogen van 350 Wp. U kunt dan volledig in uw eigen energieverbruik voorzien. Voor een dergelijke zonneinstallatie betaalt u gemiddeld € 4.500. Een flinke investering, maar er bestaat een grote kans dat u dit geld binnen 10 jaar heeft terugverdiend. Met deze zonnepanelen kunt u jaarlijks namelijk wel € 616 besparen.

Wilt u uw zonnepanelen nog sneller terugverdienen? Verlaag dan de aanschafprijs van uw zonnepanelen door offertes te vergelijken van verschillende aanbieders. Door het vergelijken van offertes vindt u eenvoudig de voordeligste specialist en kunt u tot wel 40% besparen op de aankoopprijs. Het aanvragen van offertes is gratis en geheel vrijblijvend.

Beste zonnepanelen op het dak

Soorten zonnepanelen

Wat de beste zonnepanelen zijn, kan per situatie verschillen. U kunt kiezen uit 3 soorten zonnepanelen:

 • monokristallijn zonnepanelen
 • polykristallijn zonnepanelen
 • dunne film zonnepanelen

De meeste mensen kiezen voor de mono- of polykristallijn zonnepanelen. De monokristallijn paneel biedt een iets hoger rendement, maar is ook iets duurder in aanschaf dan de polykristallijn zonnepaneel. De verschillen in rendement zijn de laatste jaren echter steeds kleiner geworden. Qua uiterlijk zijn er nog wel duidelijke verschillen te zien. Zo hebben de monokristallijn zonnepanelen een zwarte en egale kleur en hebben de polykristallijn zonnepanelen een blauwe/paarse kleur met een soort gebroken scherven patroon.

De dunne film zonnepanelen zijn in opkomst. Deze zonnepanelen zijn namelijk goedkoop in aanschaf. Toch ligt het rendement van deze soort zonnepanelen nog wel een stuk lager. De verwachting is echter dat het rendement van de dunne film zonnepanelen in de komende jaren steeds verder toe zal nemen.

Fabrikant

Als u een keuze heeft gemaakt voor de hoeveelheid zonnepanelen en de soort zonnepanelen, is het tijd om goed te kijken naar de herkomst van uw zonnepanelen. Omdat zonnepanelen zo in opkomst zijn, worden ze over de hele wereld geproduceerd. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor zonnepanelen voor zonnepanelen uit Europa, Azië of Amerika. De kwaliteitsverschillen van zonnepanelen hebben niet zozeer te maken met het werelddeel, maar wel met de fabrikant. Kies bij voorkeur voor een fabrikant die minstens 10 jaar bestaat. Doordat de fabrikant langer actief is, is de kans groter dat deze de kwaliteit van zonnepanelen waarborgt. Daarnaast heeft u bij een dergelijke fabrikant meer zekerheid over de financiële situatie van het bedrijf. Om de zoektocht naar de beste zonnepanelen makkelijker te maken, kunt u daarnaast ook keurmerken raadplegen.

Beste zonnepanelen woning

Keurmerken

Het vinden van de beste zonnepanelen hoeft u niet zonder hulp te doen. Om consumenten te helpen bij het maken van de juiste keuze, zijn er verschillende keurmerken in het leven geroepen:

 • TÜV-keurmerk
 • IEC-certificaat
 • CE-keurmerk
 • ISO-kwaliteit

TÜV-keurmerk

Het TÜV-keurmerk is misschien wel het belangrijkste keurmerk voor de beste zonnepanelen. Het keurmerk wordt wereldwijd gebruikt en vertrouwd. Het keurmerk wordt uitgegeven door een Duits keuringsinstituut, die de zonnepanelen test en beoordeelt op kwaliteit. Alleen zonnepanelen met een goede kwaliteit worden voorzien van het TÜV-keurmerk.

IEC-certificaat

Zonnepanelen met een IEC-certificaat zijn uitvoerig getest op onder andere de betrouwbaarheid, duurzaamheid en de levensduur. Het IEC-certificaat is een vereiste voor de verkoop van de zonnepanelen.

CE-keurmerk

Alle zonnepanelen die in Nederland worden verkocht, moeten voorzien zijn van het CE-keurmerk. Het CE-keurmerk geeft aan dat de zonnepaneel voldoet aan alle eisen van de Europese wetgeving.

ISO-kwaliteit

Het ISO-certificaat zegt in principe niets over de kwaliteit van de zonnepanelen zelf, maar wel over de fabrikant. Fabrikanten die in het bezit zijn van het ISO-certificaat voldoen aan strenge kwaliteitseisen en zijn verplicht om bepaalde protocollen te volgen tijdens de productie van zonnepanelen om de kwaliteit te waarborgen. Controleer tijdens uw zoektocht naar de zonnepanelen daarom altijd of de fabrikant van uw zonnepanelen in bezit is van dit certificaat.

Garantie

De garantie speelt een grote rol in het kiezen van de beste zonnepanelen. Natuurlijk horen zonnepanelen van goede kwaliteit niet snel kapot te gaan, maar mocht dit onverhoopt toch gebeuren, dan is een goede garantieregeling van groot belang. We onderscheiden 3 soorten garantie:

 • fabrieksgarantie
 • installatiegarantie
 • vermogensgarantie

Fabrieksgarantie

De fabrieksgarantie is van toepassing op de zonnepanelen zelf, inclusief alle onderdelen en de bevestigingsmaterialen. Voor de zonnepanelen is de garantie doorgaans 10 jaar en voor de omvormers meestal 5 jaar. Mocht er binnen deze periode iets mis zijn met uw zonnepanelen, kunt u de garantie claimen bij de installateur. Mocht deze niet meer bestaan dan kun u het beste rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant zelf.

Beste zonnepanelen

Installatiegarantie

Als er tijdens de installatie van uw zonnepanelen fouten zijn gemaakt, dan kunt u gebruik maken van de installatiegarantie. De meeste installateurs hanteren hiervoor een garantietermijn van minstens 2 jaar.

Vermogensgarantie

De vermogensgarantie, ook wel opbrengstgarantie genoemd, heeft betrekking op de opbrengst van uw zonnepanelen. Naarmate uw zonnepanelen ouder worden, neemt de opbrengst af. Dit is een normaal proces dat zelfs bij de beste zonnepanelen voorkomt. Om te voorkomen dat deze opbrengst echter te laag wordt, is er een vermogensgarantie in het leven geroepen. Hierdoor heeft u na de eerste 10 jaar recht op een minimale opbrengst van 90% van het totale vermogen en dit percentage ligt na 25 jaar nog op 80%.

Betrouwbare specialist

Weet u niet wat de beste zonnepanelen zijn voor uw huishouden? Vraag dan een ervaren specialist om advies. Goede specialisten kennen de markt goed en kunnen eenvoudig beoordelen wat in uw situatie de beste zonnepanelen zijn. Wij brengen u graag in contact met ervaren en betrouwbare specialisten in uw regio. Door ons korte offerteformulier in te vullen, ontvangt u binnen 2 werkdagen de prijsopgaven van specialisten in uw regio. Door deze offertes te vergelijken krijgt u een beter beeld van de bedrijven in uw regio en kunt u ze vergelijken op factoren als garantieregelingen en de prijzen. Zo komt u eenvoudig in contact met de beste zonnepanelen specialist. Daarnaast kunt u door het vergelijken van de prijzen tot wel 40% besparen op uw zonnepanelen.