Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Toch is het verstandig om uw zonnepanelen regelmatig te controleren om een hoog rendement te waarborgen.

Kosten onderhoud zonnepanelen

Een groot voordeel van zonnepanelen is dat ze goedkoop zijn in gebruik. De onderhoudskosten liggen namelijk laag. Dit komt doordat de zonnepanelen nauwelijks onderhoud nodig hebben en dat u een groot deel van dit onderhoud ook zelf kan uitvoeren. Wel is het verstandig om eens in de paar jaar een zonnepanelen specialist in te huren om uw zonnepanelen goed te reinigen en te inspecteren. U kunt hiervoor rekening houden met kosten die liggen tussen de € 100 en € 150. U kunt er ook voor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten voor meerdere jaren.

De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van minstens 25 jaar. Een belangrijk onderdeel van de zonnepanelen, namelijk de omvormer, gaat echter slechts 10 tot 12 jaar mee. U moet er dus rekening mee houden dat u deze omvormer een keer moet vervangen. De kosten voor een nieuwe omvormer zijn afhankelijk van de kwaliteit en het vermogen van de omvormer, maar beginnen bij ongeveer € 1.000, exclusief installatie.

Wilt u een zonnepanelen specialist inhuren om uw zonnepanelen te onderhouden? Wij brengen u graag in contact met betrouwbare en ervaren specialisten in uw regio. U kunt gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van maximaal 5 zonnepanelen specialisten. Deze bedrijven kunt u vervolgens met elkaar vergelijken om te beslissen aan welke specialist u het onderhoud uit wilt besteden.

Onderhoud van zonnepanelen is belangrijk

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Eventueel vuil wordt namelijk automatisch van uw zonnepanelen afgespoeld door regen of sneeuw. Het is echter wel belangrijk om uw zonnepanelen regelmatig te controleren op eventueel vuil dat is achtergebleven, zoals bladeren of stof. Als dit vuil blijft zitten, kan dit namelijk een negatief effect hebben op het rendement van uw zonnepanelen. Zo kunnen de zonnepanelen door vuil wel 2% tot 3% aan rendement verliezen. Zorg er daarom voor dat uw zonnepanelen schoon zijn, om een hoge opbrengst te garanderen. Ook is het belangrijk om uw zonnepanelen af en toe te inspecteren, of te laten inspecteren, op eventuele beschadigingen of defecten. Hiervoor zorgt u niet alleen voor een hoog rendement, maar ook voor een extra lange levensduur.

Onderhoud zonnepanelen

Wanneer onderhouden?

De beste tijd om uw zonnepanelen te inspecteren en eventueel schoon te maken, is aan het begin van de lente. De lente en zomer zijn de seizoenen met de meeste zonuren, en het is dus gunstig als uw zonnepanelen in deze periode optimaal presteren. Probeer uw zonnepanelen daarom altijd op tijd te controleren, om zoveel mogelijk energie te genereren in de lente- en zomerperiode.

Zonnepanelen onderhoud: Schoonmaken

Zit er vuil op uw zonnepanelen? U kunt ervoor kiezen om dit zelf schoon te maken. Houdt hiervoor wel rekening met enkele regels, om te voorkomen dat u de zonnepanelen beschadigd. Sommige zonnepanelen zijn voorzien van een dunne, vuilafstotende laag. Deze zonnepanelen mogen absoluut niet gereinigd worden met reguliere zeep of allesreiniger. U kunt de vuilafstotende laag dan aantasten, waardoor uw zonnepanelen beschadigd raken. Als u uw zonnepanelen schoonmaakt, is het ook belangrijk om alleen zeep te gebruiken die hier speciaal voor gemaakt is. Natuurlijk kunt u de zonnepanelen ook schoonmaken met enkel lauw water en een zachte borstel of spons. Gebruik vooral geen schuurspons, aangezien er hierdoor krassen op de zonnepanelen kunnen ontstaan. Ook de hogedrukspuit kunt u het beste links laten liggen. Deze kan uw zonnepanelen ernstig beschadigen.

Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen monitoren

Zonnepanelen kunt u eventueel voorzien van een monitoringssysteem. U kunt de opbrengst van uw zonnepanelen dan op de voet volgen, via bijvoorbeeld uw computer, tablet of smartphone. Zit er vuil op uw zonnepanelen of zijn uw zonnepanelen beschadigd? Dan ziet u dit met het monitoringssysteem direct, door het verschil in opbrengst.

Uitbesteden aan een specialist

U kunt er voor kiezen om uw zonnepanelen zelf schoon te maken of om hiervoor een vakman in te schakelen. Voor de inspectie van uw zonnepanelen is het wel altijd verstandig om een zonnepanelen specialist langs te laten komen. Een specialist kan controleren of alle onderdelen van de zonnepanelen nog goed werken en of alle kabels en bevestigingsmaterialen nog goed zijn aangesloten. Hierdoor weet u zeker dat u een optimale opbrengst kan behalen met uw zonnepanelen. Wilt u een zonnepanelen specialist inhuren voor een inspectie en/of schoonmaakbeurt? Vul dan ons korte offerteformulier in. U komt dan gratis en vrijblijvend in contact met ervaren specialisten in uw regio.