Rendement zonnepanelen

Als u zonnepanelen heeft of wilt aanschaffen, is het belangrijk om te kijken naar het rendement van zonnepanelen. Lees hier daarom meer over het rendement en de opbrengst van zonnepanelen om te zien hoeveel zonnepanelen u op kunnen leveren.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Om te zien of zonnepanelen in uw situatie rendabel zijn, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de prijzen van zonnepanelen. Hieronder ziet u een overzicht van hoeveel zonnepanelen u gemiddeld nodig heeft om te voorzien in uw energieverbruik, welke kosten hieraan zijn verbonden én hoeveel deze zonnepanelen u naar verwachting gaan opleveren.

# personen huishouden
Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh# Wp om te voorzien (kWh / 0,85)
# panelen (350 Wp per paneel)
Gem. prijs zonnepanelen (incl. omvormer & installatie)
Gem. besparing per jaar
11.800
2.1207€ 3.150€ 396
22.800
3.29510€ 4.500€ 616
33.3003.88011€ 4.950
€ 726
43.900
4.59013€ 5.850
€ 858
54.4505.23515€ 6.750
€ 979

Bestaat uw huishouden uit 3 personen? Dan zal uw energieverbruik waarschijnlijk liggen rond de 3.300 kiloWattuur (kWh) per jaar. Om dit verbruik te dekken, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor 11 zonnepanelen met een vermogen van 350 Wattpiek (Wp) per paneel. Voor een dergelijke installatie bent u gemiddeld € 4.950 kwijt, inclusief installatiekosten. De opbrengst van deze zonnepanelen ligt op ongeveer € 726 per jaar, waardoor de investering met 6,5 jaar is terugverdiend. Via de Belastingdienst kunt u bovendien de btw over de aanschaf en installatie in drie stappen weer terugvragen.

Wilt u uw zonnepanelen nóg sneller terugverdienen? Kies dan de scherpste prijs voor uw zonnepanelen door voorafgaand aan uw aankoop offertes te vergelijken. Door de prijzen van verschillende vakspecialisten in uw regio naast elkaar te leggen, kunt u tot wel 40% besparen op uw zonnepanelen. Vraag daarom in één keer gratis en vrijblijvend offertes aan van betrouwbare vakspecialisten in uw regio. Controleer de kwaliteit van de vakspecialisten door te kijken naar keurmerken als Zonnekeur en DEPK. Zo weet u zeker dat u goed zit.

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen geeft weer hoe winstgevend een investering in zonnepanelen is. Dankzij de vele voordelen als een lagere aanschafprijs en de hogere opbrengst zijn zonnepanelen de laatste jaren een stuk aantrekkelijker geworden. Het huidige rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 4% op een spaarrekening. Dit maakt het winstgevender om uw spaargeld te investeren in zonnepanelen, dan het op uw spaarrekening te laten staan.

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van enkele factoren:

 • soort zonnepaneel
 • plaatsing
 • weersomstandigheden
 • leeftijd
 • vuil

Soort zonnepaneel

Het rendement van zonnepanelen verschilt per soort zonnepaneel. De meest populaire zonnepanelen zijn de monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen. Deze verschillen van elkaar doordat de kristallen bij de monokristallijn variant netjes een richting op staan, waar die van polykristallijn ongelijkmatiger zijn. Monokristallijn zonnepanelen beschikken hierdoor over een hogere opbrengst. Ze zijn echter ook duurder. Tot slot zijn er dunne film zonnepanelen. Deze zonnepanelen bieden een lagere opbrengst en hebben dus een lager rendement, maar zijn in aanschaf dan ook het goedkoopst.

Plaatsing

De plaatsing van een zonnepaneel heeft invloed op het rendement. Als u over een plat dak beschikt, heeft u de richting en hellingshoek van de zonnepanelen zelf in de hand. Het hoogste rendement behaalt u met zonnepanelen gericht op het zuiden en in een hellingshoek van 35 graden.

Rendement zonnepanelen woningWeersomstandigheden

Iets waar we geen invloed op kunnen uitoefenen, maar wat het rendement wel beïnvloedt, zijn de weersomstandigheden. Naast het aantal zonuren en de intensiteit van het zonlicht, is ook de temperatuur van belang. De zonnepanelen presteren het beste bij een temperatuur van 25 graden. Een te hoge temperatuur kan een negatief effect hebben op de opbrengst van de zonnepanelen. Plaats ze daarom niet te dicht op elkaar en probeer ruimte tussen het zonnepaneel en het dak te laten, zodat de wind de zonnepanelen voldoende af kan koelen.

Leeftijd

Zonnepanelen hebben tegenwoordig een levensduur van minstens 25 jaar. Over het algemeen leveren zonnepanelen gedurende de eerste 10 jaar de hoogste opbrengst. Na 25 jaar zal het zonnepaneel nog zo’n 80% leveren ten opzichte van het oorspronkelijke rendement.

Vuil

Vuil kan een negatief effect hebben op de opbrengst van uw zonnepanelen en daarmee op het rendement. Het meeste vuil wordt automatisch van uw zonnepanelen afgespoeld tijdens een regenbui, maar toch kan er altijd iets achterblijven. Zorg er daarom voor dat u 1 à 2 keer per jaar uw zonnepanelen controleert op vuil en – indien nodig – reinigt. Een goed moment om uw zonnepanelen schoon te maken is aan het begin van het voorjaar. Dan kunt u met schone zonnepanelen de zonnige periode in.

Hoe berekent u de opbrengst van zonnepanelen?

De opbrengst van zonnepanelen kan u helpen bij het berekenen van de terugverdientijd van uw investering in deze duurzame energiebron. De opbrengst van zonnepanelen kunt u berekenen aan de hand van de volgende factoren:

 • aantal zonnepanelen
 • vermogen van de zonnepanelen in Wattpiek (Wp)
 • opbrengst zonnepanelen in kiloWattuur (kWh)
 • huidige stroomprijs per kWh

Bestaat uw huishouden uit 4 personen? Dan zou het goed kunnen dat uw situatie er als volgt uitziet:

 • aantal zonnepanelen: 13
 • vermogen van de zonnepanelen: 4.550 Wp (350 Wp per paneel)
 • opbrengst zonnepanelen in kWh: ca. 3.870 (aantal Wp vermenigvuldigd met 0,85)
 • huidige stroomprijs per kWh: € 0,22

Hierboven ziet u dat u met 13 zonnepanelen van elk 350 Wp een opbrengst kunt behalen van bijna 3.900 kWh per jaar. Ligt de stroomprijs op € 0,22 per kWh, dan kunt u jaarlijks wel € 858 besparen op uw energierekening en zijn de zonnepanelen met 6,5 jaar terugverdiend. Dankzij de lange levensduur van zonnepanelen, minstens 25 jaar, hebben zonnepanelen dus een winstgevende en aantrekkelijke investering.

Verhoog uw zonnepanelen rendement

Bent u overtuigd van het rendement van zonnepanelen? Ga dan slim te werk bij het kopen van zonnepanelen. U heeft namelijk de mogelijkheid om tot wel 40% te besparen op uw zonnepanelen. Dit doet u door voorafgaand aan uw aankoop offertes aan te vragen bij meerdere zonnepanelen specialisten in uw regio. Door meerdere offertes te vergelijken ziet u eenvoudig welke vakspecialist de voordeligste prijzen biedt. Hierdoor kunt u profiteren van een lagere aankoopprijs én een kortere terugverdientijd. De offertes die u via onze website aanvraagt zijn uiteraard gratis en geheel vrijblijvend.