Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is belangrijk om te weten. Lees hier meer over het rendement en de opbrengst van zonnepanelen om te zien hoeveel de zonnepanelen u op kunnen leveren.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Om te zien of zonnepanelen in uw situatie rendabel zijn, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de prijzen van zonnepanelen. Hieronder ziet u een overzicht van hoeveel zonnepanelen u gemiddeld nodig heeft om te voorzien in uw energieverbruik, welke kosten hieraan zijn verbonden én hoeveel deze zonnepanelen u naar verwachting gaan opleveren.

# personen huishouden
Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh
# Wp om te voorzien (kWh / 0,85)
# panelen (250 Wp per paneel)
Gem. prijs zonnepanelen (incl. omvormer & installatie)
Gem. besparing per jaar
12.300
2.70011€ 5.100€ 527
23.400
4.00016€ 7.600€ 782
34.1004.80020€ 9.100
€ 938
44.600
5.40022€ 10.200
€ 1.055
55.3006.200
25€ 11.700
€ 1.212
65.4006.350
26€ 12.000
€ 1.241

Bestaat uw huishouden uit 3 personen? Dan zal uw energieverbruik waarschijnlijk liggen rond de 4.100 kWh (kiloWattuur) per jaar. Om dit verbruik te dekken, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor 20 zonnepanelen met een vermogen van 250 Wp (Wattpiek) per paneel. Voor een dergelijke installatie bent u gemiddeld € 9.100 kwijt, inclusief installatiekosten. Deze zonnepanelen leveren een besparing op van ongeveer € 938 per jaar, waardoor de investering binnen 10 jaar is terugverdiend.

Wilt u uw zonnepanelen nóg sneller terugverdienen? Verlaag dan de prijs van uw zonnepanelen door voorafgaand aan uw aankoop offertes te vergelijken. Door de prijzen van verschillende specialisten in uw regio naast elkaar te leggen, kunt u tot wel 40% besparen op uw zonnepanelen. Voor een huishouden van 3 personen kan dit een besparing van ruim € 3.500 betekenen. Vraag daarom in één keer gratis en vrijblijvend offertes aan van betrouwbare specialisten in uw regio. Controleer de kwaliteit van de vakspecialisten door te kijken naar keurmerken als Zonnekeur en DEPK. Zo weet u zeker dat u goed zit.

Rendement zonnepanelen

Rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen geeft weer hoe winstgevend een investering in zonnepanelen is. Dankzij de lagere aanschafprijs en de hogere opbrengst, zijn zonnepanelen de laatste jaren een stuk aantrekkelijker geworden. Het huidige rendement van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 6% op een spaarrekening. Dit maakt het winstgevender om uw spaargeld te investeren in zonnepanelen, dan het op uw spaarrekening te laten staan.

Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van enkele factoren:

 • soort zonnepaneel
 • plaatsing
 • weersomstandigheden
 • leeftijd
 • vuil

Soort zonnepaneel

Het rendement van zonnepanelen verschilt per soort zonnepaneel. Zo beschikken monokristallijn zonnepanelen over het hoogste rendement, op de voet gevolgd door de polykristallijn zonnepanelen. De dunne film zonnepanelen bieden momenteel, naast de laagste aanschafprijs, ook het laagste rendement.

Plaatsing

De plaatsing van een zonnepaneel heeft invloed op het rendement. Als u over een plat dak beschikt, heeft u de richting en hellingshoek van de zonnepanelen zelf in de hand. Het hoogste rendement behaald u met zonnepanelen gericht op het zuiden en in een hellingshoek van 35 graden.

Rendement zonnepanelen woningWeersomstandigheden

Iets waar we geen invloed op kunnen uitoefenen, maar wat wel het rendement beïnvloedt, zijn de weersomstandigheden. Naast het aantal zonuren en de intensiteit van het zonlicht, is ook de temperatuur van belang. De zonnepanelen presteren het beste bij een temperatuur van 25 graden. Een te hoge temperatuur kan een negatief effect hebben op het rendement. Plaats de zonnepanelen daarom niet te dicht op elkaar en probeer ruimte tussen het zonnepaneel en het dak te laten, zodat de wind de zonnepanelen voldoende af kan koelen.

Leeftijd

Zonnepanelen hebben tegenwoordig een levensduur van minstens 25 jaar. De eerste 10 jaar leveren de zonnepanelen over het algemeen het hoogste rendement. Na 25 jaar zal de zonnepaneel nog zo’n 80% opleveren ten opzichte van het oorspronkelijke rendement.

Vuil

Vuil kan een negatief effect hebben op het rendement van uw zonnepanelen. Het meeste vuil wordt automatisch van uw zonnepanelen afgespoeld tijdens een regenbui, maar toch kan er altijd iets achterblijven. Zorg er daarom voor dat u 1 à 2 keer per jaar uw zonnepanelen controleert op vuil en, indien nodig, reinigt. Een goed moment om uw zonnepanelen schoon te maken is aan het begin van het voorjaar. Dan kunt u met schone zonnepanelen de zonnige periode in.

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen kan u helpen bij het berekenen van de terugverdientijd. De opbrengst van zonnepanelen kunt u berekenen aan de hand van de volgende factoren:

 • aantal zonnepanelen
 • vermogen van de zonnepanelen in Wp (Wattpiek)
 • opbrengst zonnepanelen in kWh (kiloWattuur)
 • huidige stroomprijs per kWh

Bestaat uw huishouden uit 4 personen? Dan zou het goed kunnen dat uw situatie er als volgt uitziet:

 • aantal zonnepanelen: 22
 • vermogen van de zonnepanelen: 5.500 Wp (250 Wp per paneel)
 • opbrengst zonnepanelen in kWh: 4.675 (aantal Wp vermenigvuldigd met 0,85)
 • huidige stroomprijs per kWh: € 0,23

Hierboven ziet u dat u met 22 zonnepanelen van elk 250 Wp een opbrengst kunt behalen van 4.675 kWh per jaar. De huidige stroomprijs ligt op € 0,23 per kWh. Dit betekent dat u jaarlijks wel € 1.075 kunt besparen op uw energierekening en dat de zonnepanelen hiermee makkelijk binnen 10 jaar zijn terugverdiend. Dankzij de lange levensduur van zonnepanelen, minstens 25 jaar, zijn zonnepanelen dus een winstgevende en aantrekkelijke investering.

Verhoog uw zonnepanelen rendement

Bent u overtuigd van het rendement van zonnepanelen? Wacht dan nog heel even met uw aankoop. U heeft namelijk de mogelijkheid om tot wel 40% te besparen op uw zonnepanelen. Dit doet u door voorafgaand aan uw aankoop offertes aan te vragen van meerdere zonnepanelen specialisten in uw regio. Door meerdere offertes in handen te krijgen, kunt u eenvoudig zien welke specialist de voordeligste prijzen biedt. Hierdoor kunt u profiteren van een lagere aankoopprijs én een kortere terugverdientijd. De offertes die u via onze website aanvraagt zijn uiteraard gratis en geheel vrijblijvend.