Werking zonnepanelen

Dankzij de werking van zonnepanelen kunnen steeds meer mensen profiteren van schone energie. Maar hoe werken zonnepanelen precies? Lees het hier!

Wat kosten zonnepanelen?

Om te zien of zonnepanelen een interessante investering voor u kunnen zijn, is het verstandig om naast de werking van zonnepanelen inzicht te krijgen in de prijzen. De prijzen van zonnepanelen zijn afhankelijk van veel factoren, zoals de soort zonnepanelen, het vermogen van de zonnepanelen en de aanbieder die u kiest. Om een goed beeld te krijgen van de gemiddelde kosten en opbrengst, kunt u de onderstaande tabel raadplegen:

# personen huishouden
Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh# Wp om te voorzien (kWh / 0,85)
# panelen (350 Wp per paneel)
Gem. prijs zonnepanelen (incl. omvormer & installatie)
Gem. besparing per jaar
11.800
2.1207€ 3.150€ 396
22.800
3.29510€ 4.500€ 616
33.3003.88011€ 4.950
€ 726
43.900
4.59013€ 5.850
€ 858
54.4505.23515€ 6.750
€ 979

Als uw huishouden bestaat uit 2 personen en u wilt met zonnepanelen volledig kunnen voorzien in uw energieverbruik, dan kunt u rekening houden met ongeveer 10 zonnepanelen en een gemiddelde prijs van € 4.500, inclusief installatie. Zoals al eerder vermeld, verschillen de prijzen per aanbieder. Om een voordelige én betrouwbare aanbieder van zonnepanelen te vinden, kunt u gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Binnen 2 werkdagen ontvangt u dan de prijzen van maximaal 5 zonnepanelen specialisten in uw regio. Door het vergelijken van aanbieders, kunt u tot wel 40% besparen op uw zonnepanelen. Kijk bijvoorbeeld naar werkzaamheden of vergelijk keurmerken, zoals Zonnekeur of InstallQ.

Hoe werken zonnepanelen?

Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op hun dak. Een logische trend, zonnepanelen zijn namelijk niet alleen goed voor het milieu, maar zorgen ook nog eens voor een flinke besparing op uw maandelijkse energierekening. Maar hoe werken zonnepanelen eigenlijk? Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, die het daglicht opvangen en dit omzetten naar gelijkstroom. Omdat gelijkstroom niet gebruikt kan worden in een woning, worden zonnepanelen altijd voorzien van een omvormer. Deze omvormer zet de gelijkstroom om naar wisselstroom, waardoor de elektriciteit klaar is voor gebruik. Wanneer u zonne-energie tekort komt, dan kunt u dit aanvullen met reguliere energie van uw leverancier. Wanneer u juist te veel zonne-energie opwekt, kunt u dit juist terugleveren aan het net. Zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd, wat staat voor ‘Photo’ (licht) en ‘Voltaic’ (elektriciteit).

zonnepanelen werking

Zonne-energie in Nederland

Het is een fabel dat zonnepanelen in Nederland niet goed zouden werken. De opbrengst van zonnepanelen wordt inderdaad hoger naarmate het aantal zonuren en de intensiteit van het zonlicht hoger worden, maar ook bij bewolkt weer kunnen zonnepanelen nog prima functioneren. Bij licht bewolkt weer daalt de opbrengst met ongeveer 15% en bij bewolkt weer met ongeveer 55%. Zonnepanelen functioneren bij zonnige weersomstandigheden vanzelfsprekend dus het beste, maar leveren bij minder goed weer, bijvoorbeeld in de winter, ook nog stroom op. Daarnaast telt Nederland gemiddeld zo’n 1.500 zonuren per jaar. Ook in Nederland kunnen zonnepanelen dus nog meer dan genoeg zon opvangen.

Werking zonnepanelen: Salderen

Het beste is om de verwachte opbrengst van uw zonnepanelen zo goed mogelijk af te stemmen op uw energieverbruik, maar dit is niet in alle gevallen mogelijk. Als u te weinig energie opwekt met uw zonnepanelen, dan is dit geen probleem. U kunt uw zonne-energie dan aanvullen met de ‘reguliere’ energie van uw energieleverancier. Wanneer uw zonnepanelen juist teveel energie opleveren, dan kunt u deze energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Zo gaat uw opgewekte zonne-energie nooit verloren. Aan het einde van het jaar wordt deze teruggeleverde stroom verrekend met de stroom die u heeft afgenomen van de energieleverancier. Dit heet salderen. Wanneer u meer energie teruglevert dan u heeft afgenomen van uw energieleverancier, ontvangt u een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding verschilt per energieleverancier, maar over het algemeen ligt deze niet hoog genoeg om het terugleveren van stroom financieel aantrekkelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een terugleververgoeding van € 0,07 per kWh.

Welke zonnepanelen?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen waar u uit kunt kiezen. We maken onderscheid tussen:

  • monokristallijn zonnepanelen
  • polykristallijn zonnepanelen
  • dunne film zonnepanelen

Monokristallijn en polykristallijn zonnepanelen worden in Nederland het vaakst toegepast en werken momenteel ook het beste. De monokristallijn zonnepanelen kunt u herkennen aan de zwarte kleur, terwijl de polykristallijn zonnepanelen over een blauwe/paarse kleur beschikken. De dunne film zonnepanelen bevatten geen kristallen en zijn hierdoor buigzaam. Deze panelen zijn ook goedkoper te produceren, maar hebben momenteel nog een aanzienlijk lager rendement dan de mono- en polykristallijn zonnepanelen. De verwachting is echter dat deze technologie zich in de toekomst steeds verder zal ontwikkelen.

Zonnepanelen werking plaatsen

Werking zonnepanelen: Vermogen

Zonnepanelen hebben tegenwoordig een levensduur van minstens 25 jaar. Naarmate de zonnepanelen ouder worden, neemt het rendement iets af. De meeste fabrikanten geven een opbrengstgarantie, waarin staat aangegeven dat de zonnepanelen na 10 jaar nog minstens 90% van het oorspronkelijke vermogen moeten opbrengen en na 25 jaar nog zeker 80%. Hierdoor heeft u de garantie dat uw zonnepanelen na enkele jaren nog steeds goed werken. Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). De meeste zonnepanelen in Nederland hebben een vermogen van 350 Wp.

Zonnecollectoren

De werking van zonnepanelen wordt vaak verward met die van zonnecollectoren. Zonnepanelen en zonnecollectoren liggen beide op het dak en hebben een vergelijkbare uitstraling. Toch werken beide installaties met een totaal ander doel. Waar zonnepanelen zonlicht gebruiken voor het opwekken van energie, zorgen zonnecollectoren juist voor warm water. Zonnecollectoren geven de warmte af aan een voorraadvat met leidingwater. Deze totale installatie wordt de zonneboiler genoemd.

Overtuigd van de werking van zonnepanelen?

Heeft de werking van zonnepanelen u overtuigd? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan door ons korte offerteformulier in te vullen. U ontvangt dan binnen 2 werkdagen de prijzen van 5 zonnepanelen specialisten in uw regio. Doordat u meerdere offertes in handen krijgt, kunt u de verschillende aanbieders eenvoudig met elkaar vergelijken om te zien wie u de voordeligste prijzen kan bieden. Daarnaast brengen wij u enkel in contact met betrouwbare specialisten en kunt u daarom niet alleen profiteren van de laagste prijzen, maar ook van goede kwaliteit.