Zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen kunnen ook heel goed op een plat dak worden geplaatst. Lees hier alles wat u moet weten over het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak.

Prijzen zonnepanelen plat dak

De prijzen voor zonnepanelen op een plat dak verschillen weinig van zonnepanelen op ieder ander dak. Wel komen er extra kosten bij voor de consoles. Dit zijn de bakken waar de zonnepanelen in worden geplaatst, zodat ze in een bepaalde hellingshoek komen te liggen. Gemiddeld betaalt u voor een console zo’n € 10 per paneel. Het voordeel is dat u geen steiger nodig heeft voor een plat dak en dat u hier dus kosten op bespaart.

Hieronder ziet u een overzicht van de gemiddelde prijzen en opbrengst van zonnepanelen:

# personen huishouden
Gem. elekt. verbruik per jaar in kWh# Wp om te voorzien (kWh / 0,85)
# panelen (350 Wp per paneel)
Gem. prijs zonnepanelen (incl. omvormer & installatie)
Gem. besparing per jaar
11.800
2.1207€ 3.150€ 396
22.800
3.29510€ 4.500€ 616
33.3003.88011€ 4.950
€ 726
43.900
4.59013€ 5.850
€ 858
54.4505.23515€ 6.750
€ 979

Bestaat uw huishouden uit 4 personen en wilt u zonnepanelen op uw platte dak? Als uw energieverbruik dicht bij het gemiddelde ligt, heeft u zo’n 13 zonnepanelen met een vermogen van 350 Wp (Wattpiek) nodig om volledig in uw energieverbruik te voorzien. Hiervoor betaalt u gemiddeld € 5.850. Het goede nieuws is dat u met deze zonnepanelen een verwachte besparing zal behalen van € 858 per jaar, en dat de zonnepanelen hiermee binnen 10 jaar al zijn terugverdiend.

Door meerdere zonnepanelen specialisten met elkaar te vergelijken, voorkomt u dat u teveel geld betaalt voor uw zonnepanelen op een plat dak. Het vergelijken van specialisten in uw regio kan eenvoudig door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen. Binnen 2 werkdagen heeft u de offertes al in huis en heeft u een mooi overzicht van de verschillende prijzen en werkzaamheden. Vergelijk ook zelf door te kijken naar keurmerken van bijvoorbeeld Zonnekeur of InstallQ. Door het aanvragen en vergelijken van meerdere offertes, kunt u tot wel 40% besparen op uw zonnepanelen en kiest u voor de beste kwaliteit.

Zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen kunnen op schuine daken worden geplaatst, maar ook op een plat dak. De zonnepanelen worden dan in speciale consoles geplaatst, zodat ze schuin komen te staan. Omdat de zonnepanelen los op een plat dak staan, worden de consoles gevuld met ballast, zoals grind, zandzakken of stenen. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen, ook tijdens een stevige windvlaag, stevig op het dak blijven staan.

Zonnepanelen plat dak woning

Plaatsing zonnepanelen plat dak

Doordat de zonnepanelen op een plat dak in consoles worden geplaatst, kunnen de zonnepanelen altijd in een ideale hellingshoek worden geplaatst. Hierdoor kunt u profiteren van een hoge opbrengst. Zonnepanelen kunnen het beste worden geplaatst gericht naar het zuiden en in een hellingshoek van 35 graden. Met deze plaatsing vangen de panelen het meeste zonlicht en kunnen ze veel stroom opleveren.

Schaduwval

Houdt er rekening mee dat hoe hoger de hellingshoek is, hoe meer schaduwval de zonnepanelen op een plat dak geven. De zonnepanelen kunnen daarom niet te dicht op elkaar worden geplaatst. Wilt u berekenen hoeveel zonnepanelen u kwijt kunt op uw platte dak? Een zonnepaneel neemt gemiddeld een oppervlakte van 1,5 m2 in beslag. Voor een plat dak kunt u, met de schaduwval meegerekend, rekening houden met een oppervlakte van 2,5 m2 per paneel. Bent u van plan om veel zonnepanelen op uw platte dak te plaatsen? Dan kunt u er ook voor kiezen om meer zonnepanelen te plaatsen in een lagere hellingshoek, maar wel dichter op elkaar. De opbrengst per paneel is dan wel lager. Houdt er daarnaast rekening mee dat de zonnepanelen niet in de schaduw van bomen, huizen of andere objecten worden geplaatst.

Afstand tot de dakrand

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak, is het verstandig om rekening te houden met de afstand tot de dakrand. De zonnepanelen zijn namelijk kwetsbaarder, naarmate ze dichter bij de dakrand worden geplaatst. Dit komt door de windbelasting die groter is aan de rand van het dak. De rand bij het dak wordt hierdoor ook wel de No-Go zone voor zonnepanelen genoemd. De afstand tot de dakrand die het beste kan worden aangehouden zal in de meeste gevallen liggen tussen de 0,5 en 1 meter, maar is afhankelijk van de hoogte van de zonnepanelen. Hoe hoger de zonnepanelen, hoe meer afstand er tot aan de dakrand moet worden aangehouden. U kunt rekening houden met een afstand tot de dakrand, die gelijk is aan de hoogte van uw zonnepanelen.

Zonnepanelen plat dak

Voordelige zonnepanelen op een plat dak

Als u zonnepanelen wilt laten plaatsen op een plat dak, kunt u dit het beste laten doen door een ervaren specialist. Hierdoor heeft u de garantie dat uw zonnepanelen goed geplaatst worden. Betrouwbare specialisten in uw regio vindt u snel en eenvoudig door offertes aan te vragen. U ontvangt dan gratis en vrijblijvend offertes van maximaal 5 specialisten in uw regio. Door het vergelijken van offertes krijgt u daarnaast de mogelijkheid om tot wel 40% te besparen op uw zonnepanelen.